Syyskuu 2009 – Jan Viper” Forsman”

9.1.2010

Jan Viper Forsman esittäytyy:

1. Esittele itsesi. Kuka, mistä, ikä, perhestatus, koulutus, ammatti, harrastukset?

Olen Viper, oikealta nimeltäni Jan Forsman. Alunperin kotoisin Espoosta, nykyään Tampereella. Ikää löytyy 25-vuotta ja sinkkuna pyöritään edelleen. Opiskelen Tampereen yliopistossa viidettä vuotta filosofiaa, kandin onnistuin jättämään juuri ennen joulua, joten kohta puoleen olen filosofian kandidaatti. Harrastuksiin kuuluu filosofioinnin ja paskanpuhumisen lisäksi myös lukeminen ja kirjoittaminen, samoin kuin musiikin kuunteleminen ja elokuvien katsominen.

2. Miten olet eksynyt Rautaneito.com sivuille? Koska tämä tapahtui? Kuinka usein käyt sivuilla? Olisiko mielessäsi kehitysehdotuksia sivustollemme? Tapaatko sivuston muita jäseniä oikeassa maailmassa?

Olisikohan ollut joskus vuonna 2005. Näin uusintanan Maiden mania -dokumentin, jossa oli porukkaa Rautaneito-paidat päällä ja ajattelin, että tuotahan voisi joskus vilkaista. Jossain välissä huomasin käyväni sivuilla yhä useammin, lopulta löysin itseni sivuille kirjautuneena ja kovasti asioihin kantaa ottavana. Sivuilla käyntitiheys vaihtelee: toisinaan tulee vilkaistua sivusta useammankin kerran päivässä, joskus taas saattaa mennä viikkojakin ennen kuin sivuille taas ehtii. Viime aikoina esimerkiksi sivuston lukeminen on hieman vähentynyt kiireiden ja muiden yhtä läpinäkyvien tekosyiden vuoksi. Mutta enköhän tee paluun taas, kunhan joululomat loppuvat. Varautukaa taas paskaan ja filosofiointiin.

Ipeä olen nähnyt pariin otteseen. 2006 tuli tavattua ensimmäistä kertaa uusinta Maiden-levyä jonottaessa ja kun jutut osuivat heti alusta alkaen yhteen, päädyin lopulta kaverin kämpillekin saakka kaakaota juomaan (isäntä tarjosi ystävällisesti kaljaakin, mutta kun satuin olemaan autolla liikkeellä, niin jouduin kohteliaasti kieltäytymään). Toisen kerran tuli tavattua viime vuonna Blaze Bayleyn Tampereen keikalla, jossa Brodeur-fanimme kiskoi minut viereensä eturiviin. Pistetään siihen suuntaan vielä terveisiä.

Myös Asamaeliin on tullut muutamaan otteeseen törmättyä Tampereen baareissa. Alunperin hänetkin tuli bongattua tuolla Blazen keikalla ja jotain tuli rupateltuakin (tyypilliseen humanisti vs. teekkari -tyyliin). Sen jälkeen on tullut tavattua mm. Infernossa ja Ylä-alessa. Mukava heppu hänkin, kutsu on varmaan edelleen voimassa Hervannan jatkoille. Terveisiä sinnekin.

Jos vielä mainitaan joku henkilö, joka olisi myös kiva tavata reaalisti, olisi hän OsmaGunner, jonka kanssa on ollut mitä mielenkiintoisimpia keskusteluja laudalla. Samoin Hammerin kanssa on ollut joskus hyviä juttuja King Diamondista, kiva olisi hänetkin tavata joskus.

3. Onko Iron Maiden suosikkiyhtyeesi, miksi? Kuinka pitkäaikainen kannattaja olet? Mitkä muut orkesterit saavat jalan vipattamaan?

En voi sanoa Maidenia varsinaiseksi suosikiksi muiden joukosta, mutta yksi tärkeimpiä yhtyeitä se kuitenkin on ja helposti tulee mainittua heti ensimmäisten joukossa lempibändejä kysyttäessä. Maidenissa kiehtoo monikin asia, alkaen vaikkapa Dickinsonin hienosta lauluäänestä ja sanoittajan kyvyistä. Lisäksi Bruce on mitä loistavin showmies ja lavaesiintyjä. Steve Harris taas on yksi maailman eniten arvostusta ansaitsevista jampoista periksiantamattomuutensa ja biisinkirjoitustaitojensa vuoksi. Siinä miehessä on muutenkin tyyliä. Kitarakolmikko täydentää toisiaan loistavasti ja Nickossa on edelleen jäljellä samaa ruutia kuin 20 vuotta sitten. Kokonaisuutena kai Maidenin musiikissa on aina iskent eniten paitsi melodiajuoksutukset, myös monimutkaiset sävellykset, hienot kitarasoolot, jokaisen soittajan suvereenius oman välineensä kanssa sekä (suurimmaksi osaksi) mielenkiintoiset ja historiasta ja populaarikulttuurista ponnistavat, mielikuvitusta ruokkivat sanoitukset. Muun muassa näiden vuoksi Maidenia on nyt tullut kuunneltua noin 6 vuotta.

Muista jalan vipattamaan saavista orkestereista ja artisteista voisi mainita ainakin Queenin, Metallican, Dire Straitsin, Helloweenin, Gamma Rayn, King Diamondin, Mercyful Faten, Indican, Viikatteen, Juice Leskisen, Hectorin, klassiset säveltäjät kuten Mussorgsky ja Bach, Pink Floydin ja viimeisimpinä tuttavuuksina Sentencedin (ja jopa Tehosekioitin on alkanut maistumaan kaverin pakkotoiston jälkeen). Musiikkimakuni on siis varsin laaja. Olenkin aina ollut sitä mieltä, että täysin läpimätää genreä ei ole olemassakaan.

4. Mikä on suosikkialbumisi Maidenin kataloogista ja miksi?

Tämä on helppo: Somwhere In Time. Levy löi heti alkumelodioista alkaen naulan päähän, eikä ole hellittänyt maagista otettaan missään vaiheessa. Bändi on parhaimmassa iskussaan ja biisikokonaisuus hipoo täydellisyyttä. Kovinkaan montaa tylsää tai heikkoa hetkeä ei lätyltä löydy. Erityisesti mielestäni Maidenin paras kitaristi, Adrian Smith, loistaa tällä levyllä alusta loppuun, sekä sävellys- että soolopuolella. Todella lähellä maailman parasta levyä!

5. Oletko koskaan nähnyt Maidenia livenä? Kuinka monta kertaa? Missä? Koska? Paras näkemäsi keikka?

Kaksi kertaa olen päässyt Maidenia todistamaan: 2006 Hartwall Areenalla sekä 2008 Olympiastadionilla. Näistä ahdesta parempaa valitessani on pakko päätyä jälkimmäiseen, jota verottaa vain elokuisen stadionin hieman liian valoisa ilta. Tunnelma, kappaleet, bändinsuoritus, kaikki oli kuin täydellistä unta, joka loppui liian pian. Huippuhetkinä mainittakoon ilman muuta Wasted Years, Rime Of The Ancient Mariner sekä Moonchild. Hallowed Be Thy Name ja The Trooper iskevät myös aina yhtä kovaa, Aces High ja 2 Minutes To Midnight oli mitä parhai aloituskaksikko ja jopa Fear Of The Darki meni alun hammastenkiristelyiden jälkeen: Ei jumalaiuta, taasko ne sen soittaa.

6. Oletko koskaan tavannut bändin jäseniä tai yhtiön muita miehiä/naisia? Ketä, missä, miten tapaaminen meni, minkälaisia olivat?

En ole nykyisen Maidenin tyyppejä päässyt livenä todistamaan, mutta Blaze Baylen kättä pääsin puristamaan viime kevään keikan yhteydessä, voitettuani pääsyn takahuoneeseen. Oikein mukava mies, vaikka alkuun tuntuikin hieman jöröltä. Olimme kuulemma rumimmat bändärit, mitä hän on koskaan nähnyt.

7. Oletko virallisen Iron Maiden Fan Clubin jäsen? Jos olet, kuinka pitkäaikainen? Mitä mieltä olet FC:n toiminnasta?

En ole liittynyt Fan Clubiin. Jatkan yhtyeen tukemista levyjä ostamalla, keikoilla käymällä ja musiikkia luukuttamalla.

8. Mitä mieltä olet Maidenin livelevyjulkaisupolitiikasta, kun lähes jokaisesta kiertueesta on viime vuosina ilmestynyt tuotos? Pidätkö sellaista touhua rahastuksena? Ostatko livelevyt?

Kysymys on monimutkainen, sillä toisaalta se on hyvä asia. Näin nekin fanit, jotka eivät kiertueen keikoille ehtineet, pääsevät nauttimaan edes siivun kyseisten keikkojen tunnelmaa ja settilistaa. Toisaalta taas ymmärrän hyvin myös väitteet rahastamisesta. Mutta loppujen lopuksihan se on jokaisen oma päätös, jääkö levy kaupan hyllylle vai ei. Rahan antaminen on aina vapaaehtoista (ja tämähän ei siis todellakaan tarkoita tuotosten hakemista piraattisataman kautta).

9. Miten suhtaudut bootlegeihin? Jos omistaisit jonkun sellaisen (et tietenkään omista, koska nehän ovat laittomia), mikä olisi suosikkibootlegisi Maidenin keikoista?

Yhtään bootleggiä ei löydy, muitta jos joku pitäisi mainita, olisi se tallennen vuoden 86 Yugoslavian keikasta, jolloin soitettiin ensimmöisen ja ainoan kerran livenä The Loneliness Of The Long Distance Runner. Nam!

10. Keräiletkö Maiden matskua? Minkälainen kokoelma sinulla on? Onko sinulla Maiden tatuointia tai muuta HC-osastoa?

Muuta en ole Maidenilta keräillyt kuin levyjä. Hyllystä löytyy kyllä kaverilta tuliaisiksi saamani Eddie-pysti, kunniapaikalla levyhyllyn päällä, suoraan Maiden levyjen yläpuolella. Tatuointeja ei ole, mutta hinku sellaisen ottamiseen kasvaa kokoajan. Aiheena tuskin kuitenkaan Maiden, ainakaan ensimmöisen kohdalla. Jos innostus siitä sitten kunnolla lähtisi, voisi Eddien naaman hakkaamista rintaan jopa harkitakin.

11. 2010 ja uusi Maiden albumi – minkälaiset odotukset ja ajatukset sinulla on uudesta materiaalista? Mitä arvelet, jääkö albumi Maidenin viimeiseksi studioalbumiksi?

Kovasti pelkään tämän olevan viimeinen Maiden-levy. Vaikka bändillä onkin viime aikoina mennyt kovaa, alkavat ukot olla myös suht vanhoja, mieluummin näkisin Maidenin menevän alas saappaat jalassa, kuin pakollisen eutanasian vuoksi. Pari vuotta varmaan vielä jaksavat, ja sitten saa luultavasti riittää.

Uudelta levyltä odotan itseasiassa paljonkin. A Matter Of Life And Death oli todella onnistunut levy ja olisi vaikea uskoa tason laskevan näin nopeasta kovin paljoa. Eivätköhän jätkät tiedä, mitä ovat tekemässä. Suurin unelma olisi edelleenkin saada 80-luvun tunnelmia ja soundeja muistuttava levy nykyaikaisella progressiivisuudella. Toki muutaman kevyemmän välipalan väliin saisi laittaa.

12. Onko elämää Iron Maidenin jälkeen, kun bändi pistää pillit pussiin? Luuletko, että bändin jäsenet jatkavat sooloilua? Olisitko kiinnostunut Steve Harrisin soololevystä? Kolahtaako Bruce Dickinsonin soolomateriaali?

Uskon, että Dickinson ainakin jatkaa sooloiluaan. Hänen tuotantonsa on tähän saakka ollut varsin lupaavaa ja Maidenin jälkeen on aikaa paneutua sille taas kokopäiväisesti. Eritusesti Chemical Wedding pn todellinen taideteos raskaine soundeineen ja komeine melodioineen, suinkaan unohtamatta loistavia laulusuorituksia. Luulatavasti myös muut saattavat innostua oman kaman tuottamisesta. Erityisen hienoa olisi kuulla Adrian Smithin soololevy. Itseäni on aina miellyttänyt miehen rauhallinen, jossain määrin bluesahtava soundi ja sooloilu. Eikä mies laulajanakaan täysin kehno ole (tästä syystä olen mm. A.S.A.Pin levyä jonkin verran etsiskellyt LP, muodossa). Toki on mahdollista, että hän siirtyy taas Brucen kelkkaan, mikä ei olisi sekään huono vaihtoehto. Steve Harrisin soolomateriaali voisi tosiaan olla kiinnostava kuultavaa, mutta lähtisiköhän 'Arry enää moiseen, vai alkaako mieluummin viettää rauhallista aikaa perheen kera?

13. Oletko menossa Poriin 8.8.2010 katsomaan Maidenia? Oletko menossa muille Maidenin keikoille vuoden 2010 aikana?

Poria saa vielä katsella. Viime vuoden järjestelyt olivat aika suolesta ja nyt myynnissä olevat 2 päivän liput taas todella suolaisia. Pitää katsoa sitten yhden päivän lippujen tultua myyntiin. Kiinnostusta kyllä Maidenin nökemiselle on tänäkin vuonna, siitä ei suinkaan ole kysymys. Ainakin yritys tulee olemaan kova.

14. Minkälaisia terveisiä haluat lähettää kaikille fanaattisille suomalaisille Iron Maiden -kannattajille?

Ei kai muuta voi sanoa kuin: Up The Irons!