Analyysit

Tähän osioon on koottu (ja tullaan kokoamaan) erilaisista lähteistä tietoa pääasiassa Iron Maidenin levyistä ja kappaleista. Iron Maidenin suhteen ei suomen kielellä oikein tahdo löytyä jäsennettyä ja kattavaa tietokantaa, josta olisi helposti mahdollisuus tarkistaa varsinkin ”aloittelevalle” Maiden-fanille väkisinkin mieleen tulevia kysymyksiä.

Rautaneito.com-sivuston tekijät ja avustajat ovat kaikki eläneet Iron Maiden olkapäällään jo vuosia, jotkut ihan bändin alkumetreiltä saakka. Näin ollen osiosta löytyviä tietoja voi pitää luotettavina. Lähde pyritään mainitsemaan aina, kun se on mahdollista. Monet tiedot ovat kuitenkin peräisin ns. perstuntumasta, joka syntyy vuosien varrella. Joitakin väittämiä saattaa olla vaikea yhdistää enää mihinkään tiettyyn lähteeseen. Tällöin luotetaan sivuston tekijöiden asiantuntemukseen. Mitään ei kuitenkaan ole tarkoitus tässä osiossa esittää puhtaasti ”musta tuntuu” -pohjalta.

Analyysit käsittelevät – ainakin aluksi – Iron Maiden -albumeita ja niiden sisältöä kappale kappaleelta. Jokaisesta biisistä tullaan mainitsemaan ainakin kesto, tekijä ja soolojen soittajat. Sanoituksia käsitellään ainakin lyhyesti. Erikoisuuksia nostetaan esiin tarpeen vaatiessa. Näitä tietoja on mahdollisuus saada koska tahansa sadoilta erilaisilta Iron Maiden -sivustoilta, muttei suomeksi. Tämän osion synnyttämiseen haalitaan kaikenlaista tietoa – päivän selvääkin – ja se saattaa kyllästyttää monia. Nyt ei kuitenkaan ole tarkoitus luoda sisältöä, joka välttämättä räjäyttäisi tajunnan uutisarvollaan. Tarkoitus on palvella kaiken ikäisiä ja tasoisia suomalaisia Maiden-faneja näiden omalla kielellä, kunnioituksesta heitä ja Iron Maidenia kohtaan.

Päivitys 30.8.2009

Näiden analyysien pohjalta julkaistiin ensimmäinen Iron Maidenia käsittelevä suomalainen kirja Rautaneito – Ilmestykset 1980-85, jossa käsiteltiin Maidenin viiden ensimmäisen studioalbumin kappaleita. Kirjaa on edelleen saatavana Rautaneito Storesta. Jossain vaiheessa on tarkoitus julkaista toinen osa, joka käsittelee vaiheita vuosilta 1986-93. Maistiaisia kirjasta tulee tänne analyysi-osastolle ennen kirjan julkaisua. Kirja on parhaillaan työn alla ja julkaisuajankohta hämärän peitossa.

Toni Brigatti

Iron Maiden -albumien listasijoitukset Suomessa

#1 The Final Frontier
#1 Matter of Life and Death (2006) (3 viikkoa)
#1 Dance of Death (2003) (1 viikko)
#2 Brave New World (2000)
#6 Virtual XI (1998)
#2 X-Factor (1995)
#4 Fear Of The Dark (1992)
#3 No Prayer For The Dying (1990)
#1 Seventh Son Of A Seventh Son 1988 (3 viikkoa)
#2 Somewhere In Time (1986)
#4 Powerslave (1984)
#2 Piece Of Mind (1983)
#5 The Number Of The Beast (1982)
#18 Killers (1981)
— Iron Maiden (1980)

Iron Maiden – Certified Awards in United Kingdom from 1978 to present

Iron Maiden on uransa aikana kuitannut kotimaastaan, Yhdistyneistä Kuningaskunnista, yhteensä 29 kpl tunnustuksia hyvästä levynmyynnistä. Näistä tunnustuksista 3 kpl on ollut platinalevyjä, 12 kpl kultalevyjä ja 14 kpl hopealevyjä. Sertifikaatit ja niiden merkkinä olevat levyt myöntää Britanniassa BPI. Myöntämisrajat kullekin tunnustukselle ovat:

Hopealevy: 60 000 kpl
Kultalevy: 100 000 kpl
Platinalevy: 300 000 kpl

Oikeassa laidassa levy levyltä Maidenin julkaistut studioalbumit ja niille myönnetyt tunnustukset myöntämispäivineen:

Muista julkaisuista Eddie’s Archive oli rajoitettu painos ja muutenkin erikoinen paketti ja Ed Hunter oli varsinaisesti tietokonepeli, jossa kylkiäisinä oli Maiden-fanien netissä valitsema TOP 20-levy.

Maidenin studiojulkaisuista ovat siis saavuttaneet vähintään hopealevyrajan eli 60 000 myytyä levyä kaikki muut, paitsi Blaze Baileyn-aikaiset The X-Factor ja Virtual XI, sekä myöhemmin samassa paketissa julkaistut live-tallenteet A Real Live & Dead One sekä samaten Rock in Rio-live, jonka kohdalla myynti kohdistui enemmän Dvd-tallenteeseen kuin varsinaiseen audiojulkaisuun.

Fear of the Darkin julkaisun jälkeen vuonna 1992 alkoi Maidenille myynnillisesti selkeä alamäki, joka varmasti pitkälle juontaa juurensa vokalistin vaihdokseen. Hetkellinen elpyminen tapahtui Best of the Beast-kokoelman myötä, kun palattiin hopeakantaan ja myöhemmin jopa kultaan, mutta niin Britanniassa kuin maailmanlaajuisestikin myynnin pohja saavutettiin Virtual XI levyn aikana. Dickinsonin ja Smithin paluu riitti Brave New Worldin kohdalla vain hopealevyyn, johon ylsi myös kokoelma Edward the Great. Varsinaisesti kymmenen vuoden takaisiin lukuihin palattiin vasta uusimman Dance of Deathin myötä, ja asiaa auttoi varmasti se, että heavyrock alkoi taas olla ”yleisesti hyväksyttyä” ja Maiden alkoi vihdoinkin nousta siihen legendan asemaan, jonka se olisi ansainnut jo aikoja sitten. Myös uuden fanisukupolven vahva nousu auttoi asiaa, eikä haittaa tietenkään ollut siitäkään, että itse levy oli ja on erittäin hyvä. Brave New World alusti Maidenin uutta maailmanvalloitusta jota Dance of Death jatkoi musertavalla voimalla.

Yllä olevat tiedot ovat ajan tasalla tällä päivämäärällä, 15.3.2004. Päivitän tietoja sitä mukaa jos ja kun vanhat levyt ylittävät uusia rajoja.

Porvoossa 15.3.2004
Iron Constable