Road trip – päivä 5

22.7.2019

Gryllefjord – Andenes lautta n. 40 km

Autossa vähän huonosti nukutun yön jälkeen matka jatkui klo 11:00 lautalla Andenesiin. Lautta oli täpötäynnä, mutta kukaan ei maksanut mitään, koska lipunmyynti ei koskaan auennut. Tällä 1,5 tunnin merimatkalla oli mahtavat maisemat ja keli mitä parhain.

Tosiaan pienenä vinkkinä järjestävälle taholle, että jos ottaisi asiakkailta maksua, niin voisi olla mahdollisuus vaikka näin sesonkiaikana lisätä pari lauttamatkaa tälle välille, kun kysyntä ylittää selkeästi tarjonnan.
Ässät forever! Tino fiilistelee.
Ihan kuin tuttu Corveten varashälyttimen ujellus kuuluisi autokannelta 🙂 Muuten hieno matkapeli, mutta nukkumistarkoitukseen vähän ahdas ja varashälyttimen logiikka yksinkertaisille miehille liian vaikea.

 

Andenesiin saavuttua ajettiin pari kilsaa hotelliin Thon Hotel Andrikken, jossa erinomaista palvelua ja ottivat hintaakin vain yhdestä yöstä, vaikka kaksi oli varattu. Reilu vuorokausi oltu ulkona niin tuntui ihan kivalta suihkutella ja ottaa pienet tirsat ennen valassafaria (www.whalesafari.no).

Käytiin tutustumassa tunnin mittaiseen englanniksi opastettuun valaista kertovaan näyttelyyn, jossa kerrottiin, että miksi juuri näillä huudeilla niitä on paljon suht helposti nähtävillä. Mannerlaatta tekee juuri Andenesin kohdalla erikoisen koukkauksen, jonka kärki on lähellä saarta ja valaiden ravintoa kerääntyy rutkasti juuri tähän. Kaikki valaat ovat koiraita, koska naaraat tykkäävät uiskennella lämpimämmissä vesissä Portugalin rannikon leveysasteilla. Koiraat käyvät siten koko elämänsä pohjoisempana syömässä ja kasvamassa ja sitten etelämpänä naisissa. Sounds like a plan!

Diving!

Vaikka keli oli kohtuullinen (15 astetta) niin vaatetta sai laittaa rutkasti ja silti oli vilu. Korean poika tosin painoi pikeepaidassa. On ne kovia sissejä. Merellä oltiin nelisen tuntia ja kolme valasta bongattiin läheltä. Riippuu vähän tuurista, että kuinka paljon ja minkälaisia temppuja niiden näkee tekevän. 100 euroa mieheen maksu oli ihan ok tästä, mutta ehkä olisi vähän enemmän saanut nähdä. Silti vahva suositus, jos täällä päin sattuu käymään. Sen verran hyvällä kelilläkin laiva keinuu, että ihan helpommin merisairaaksi tuleville ei kannata.

Lofootien kärjessä olevassa kohdassa on 3000 metriä syvä merenalainen kanjoni, johon on lyhyt matka saarelta ja siten ihanteellinen paikka nähdä suht helposti valaita, joita on kuulemma noin 70 kpl tässä kohtaa.