Tammikuu 2011 – Jaana Jilona” Hänninen”

5.3.2011

Jaana Jilona Hänninen osoittaa, että Maiden diggailu ei todellakaan ole pelkästään finninaamaisten nuorten miesten puuhailua, vaan myös kypsemmät naiset osaavat arvostaa brittiläistä laatumetallia. Seuraavassa Jaanan mietteitä.

1. Esittele itsesi. Kuka, mistä, ikä, perhestatus, koulutus, ammatti, harrastukset?

Jaana Hänninen, foorumeilla nickillä Jilona. Asun Vantaalla, ja ikää on jo 40 + paljon risoja päälle, joten ikävuosien perusteella olen varmaankin jonkun sortin nestori tällä sivustolla. Perheeseen kuuluu mies ja parikymppinen poika, jonka kanssa käyn yleensä keikoilla. Lukion jälkeen tuli aikoinaan käytyä kauppaopisto ja parisen vuotta sitten sain datanomin paperit. Töissä olen työeläkeyhtiössä maksuasiantuntijana, työnkuvaan kuuluu vakuutusmaksuasioita ja systeemien testausta. Vapaa-aikana tulee enimmäkseen tapeltua vanhan läppärin kimpussa.

2. Miten olet eksynyt Rautaneito.com sivuille? Koska tämä tapahtui? Kuinka usein käyt sivuilla? Olisiko mielessäsi kehitysehdotuksia sivustollemme? Tapaatko sivuston muita jäseniä oikeassa maailmassa?

Rautaneito.comiin tutustuin varmaankin joskus vuoden 2004 loppupuolella, todennäköisesti alunperin pojan innostamana. Aluksi sivuilla tuli käytyä vain vierailijana kunnes kesän 2005 keikkojen jälkeen innostuin lopulta rekisteröitymään. Sivuilla tulee käytyä melko epäsäännöllisesti, joskus voi mennä viikkoja käymättä, joskus tulee vierailtua foorumilla useammankin kerran päivässä. Useimmiten sivuja tulee vain lueskeltua, en taida olla kovinkaan ahkera kirjoittelija. Osa sivuston jäsenistä on tullut jollain lailla tutuksi myös oikeassa maailmassa, lähinnä on tullut tavattua satunnaisesti eri keikkojen yhteydessä.

3. Onko Iron Maiden suosikkiyhtyeesi, miksi? Kuinka pitkäaikainen kannattaja olet? Mitkä muut orkesterit saavat jalan vipattamaan?

Kyllä tuo tuntuu olevan ylitse muiden. Jotenkin vain tuntuu kuin kotia tulisi aina kun kuulee Maidenia, vaikka olenkin tällainen myöhäsyntyinen Maiden-fani. Jostain syystä musiikinkuuntelu oli aikoinaan tosi pitkään taka-alalla ja bändin musiikkiin tuli tutustuttua vasta pojan innostamana joskus vuonna 2004. Pitkään harmitti hukatut vuodet, mutta parempi myöhään kuin ei milloinkaan. Vanhoista 70-luvun suosikeista tulee kuunneltua edelleen esim. Deep Purplea ja Queenia, uudempia tuttavuuksia on mm. Mercyful Fate, Dio ja kotimainen lempparini Amorphis. Ja tietysti pitää vielä erikseen mainita Bruce Dickinson, jonka soolomateriaali kyllä vahvasti kilpailee Maidenin kanssa ykkössijasta.

4. Mikä on suosikkialbumisi Maidenin kataloogista ja miksi?

Tämä on paha. Kuuntelukerroista päätellen voinee kuitenkin vastata Seventh Son of a Seventh Son.

5. Oletko koskaan nähnyt Maidenia livenä? Kuinka monta kertaa? Missä? Koska? Paras näkemäsi keikka?

Tähän mennessä olen nähnyt Maidenin livenä 10 kertaa. Ensimmäiset keikat oli kesän 2005 keikat Hartwall Areenalla. Syksyllä 2006 olin neljällä keikalla, Helsingissä ja Tukholmassa. Kesällä 2008 kävin katsomassa Tukholman, Helsingin ja Tampereen keikat, ja viime kesänä kävin kastumassa Tukholman Sonispheressä. Keikoista erityinen oli tietysti se ensimmäinen, kaukaa Hartwall Areenan piippuhyllypaikalta keikkaa seuraten olin silti ihan myyty. Ei muissakaan keikoissa tosin ole ollut valittamista ja varsinkin AMOLAD-kiertueen keikat ovat jääneet hyvin mieleen. Viimekesäisen Tukholman keikan tunnelmaa latisti sateessa hytisty päivä, joten sitä suuremmalla syyllä (kuten etukäteen arvelinkin) harmittaa kun jätin Porin väliin…

6. Oletko koskaan tavannut bändin jäseniä tai yhtiön muita miehiä/naisia? Ketä, missä, miten tapaaminen meni, minkälaisia olivat?

Ainoa jonka olen onnistunut tapaamaan tähän mennessä on Blaze Bayley, joka vaikuttaa mukavalta tyypiltä.

7. Oletko virallisen Iron Maiden Fan Clubin jäsen? Jos olet, kuinka pitkäaikainen? Mitä mieltä olet FC:n toiminnasta?

Olen ollut Fan Clubin jäsen viitisen vuotta ja suht tyytyväinen FC:n toimintaan. Olen ostanut keikkalippuja FC:n ennakkomyynnistä ja parille keikalle olen saanut FTTB-rannekkeen. Liittymislahjaksi aikoinaan luvattua nimmarikuvaa tosin odottelen edelleen…

8. Mitä mieltä olet Maidenin livelevyjulkaisupolitiikasta, kun lähes jokaisesta kiertueesta on viime vuosina ilmestynyt tuotos? Pidätkö sellaista touhua rahastuksena? Ostatko livelevyt?

Kyllähän nuo tulee ostettua. Itse ainakin tykkään nähdä/kuulla edes levyltä kiertueen, jonka keikkaa en ole livenä nähnyt. Ja toisaalta on mukava muistella levyltä livenä näkemäänsä keikkaa.

9. Miten suhtaudut bootlegeihin? Jos omistaisit jonkun sellaisen (et tietenkään omista, koska nehän ovat laittomia), mikä olisi suosikkibootlegisi Maidenin keikoista?

Itse en bootlegeja ole keräillyt, tosin jonkun livetallenteen olen onnistunut kuulemaan ja 2008 Porto Alegren keikka on tullut katsottua useampaankin kertaan.

10. Keräiletkö Maiden matskua? Minkälainen kokoelma sinulla on? Onko sinulla Maiden tatuointia tai muuta HC-osastoa?

En ole varsinainen keräilijä eikä tatuointejakaan ole. Studiolevyt kyllä löytyy sekä livelevyjä, kokoelmia, DVD:t, jokunen video ja muutama kirja. Käyttökamaa on myös tullut osteltua, kuten paitoja, kiertuehuiveja, reppu, kassi yms.

11. Mielipiteesi Maidenin tuoreimmasta studioalbumista The Final Frontier – minkälaiset odotukset ja ajatukset sinulla oli uudesta materiaalista ja täyttyivätkö ne? Mitä arvelet, jääkö albumi Maidenin viimeiseksi studioalbumiksi?

Uutta albumia odotin lähinnä uteliaisuudella. Pidän levystä ja sieltä on selkeästi noussut itselleni muutamia suosikkeja, kuten Coming Home ja When The Wild Wind Blows. Ainakin toivon, että uusia studioalbumeja on vielä tulossa tämänkin jälkeen.

12. Onko elämää Iron Maidenin jälkeen, kun bändi pistää pillit pussiin?

Elämää tietysti on senkin jälkeen, kun bändi on pistänyt pillit pussiin, mutta ei se ehkä ihan entisellään ole. Iron Maidenin musiikki ei kuitenkaan mihinkään katoa, eikä toivon mukaan ne ystävät ja tututkaan, joihin vuosien varrella on Maidenin ansiosta tullut tutustuttua. Ja kuten varmaan monella muullakin, harras toiveeni on, että Bruce jatkaa musiikintekoa ja keikkailua edelleen vielä Maidenin lopettamisen jälkeenkin.

13. Oletko menossa Olympiastadionille 8.7.2011 katsomaan Maidenia? Oletko menossa muille Maidenin keikoille vuoden 2011 aikana?

Olen menossa Stadikalle ja sen lisäksi elokuussa kiertueen päätöskeikoille Lontooseen.

14. Minkälaisia terveisiä haluat lähettää kaikille fanaattisille suomalaisille Iron Maiden -kannattajille?

Kesä on tulossa ja keikoilla nähdään. Jos satutte törmäämään siellä lyhyenläntään täti-ihmiseen, jolla ulkoisesti saattaa joskus korkeintaan varpaat vipattaa musiikin mukana, niin muistakaa, että jähmeän kuoren sisältä voi silti löytyä ihan oikea Maiden-fani. 🙂

15. Mikä on sinun mottosi?

Die with your boots on…[/quote]

Kiitokset Jaanalle haastattelusta ja nähdään keikoilla Stadissa ja Lontoossa!