Joulukuu 2008 – Rasmus Stavnsborg

1.1.2009

Iron Maiden –fani, unelmoi hetki. Siis hetki enemmän kuin normaalisti.

Mitäs jos Bruce Dickinson muistaisi sinua synttärikortilla? Mussuttaisit silloin tällöin Steve Harrisin kanssa pizzaa bäkkärillä tai kaljoittelisit Nicko McBrainin kanssa keikkojen jälkeen? Tsekkaisit yli sata Iron Maidenin keikkaa ympäri maailmaa? Lentäisit Brucen kanssa jo ennen koko Bruce Air touhua? Kävisit ensi vuonna vaikka Argentiinassa, Brasiliassa, Perussa ja Chilessä tarkistamassa Maidenin livekuntoa? Mitä jos kotonasi olisi puolet talostasi vievä Iron Maiden baari?

Tuntuuko märältä päiväunelta?

Rasmus Stavnsborg on Rautaneito.comin joulukuun fani Tanskasta. Hänen viimeinen lauseensa haastattelun lopussa on The Dream is True.

1. Kuka ja mistä? (Ikä, ammatti, perhe, harrastukset ym.)

Olen Rasmus ja asun tyttöystäväni kanssa Tanskassa Kööpenhaminan kupeessa. Meillä ei (vielä) ole lapsia. Rakastamme molemmat Iron Maidenia. Ajelemme yhdessä moottoripyörillä ja matkustelemme ympäri maailmaa. Näihin aikamme ja rahamme pääsääntöisesti kuluvat. Teen hommia armeijalle, jossa toimin räjähdysaineteknikkona. Olemme osa Danish Anti Terror Response Team. Talostamme puolet vie Iron Maiden baari.

Bar is open and drinks are on me!

2. Maidenia vuodesta…? Mistä kaikki lähti?

Minulla fanitus alkoi kahdeksan vuotiaana. Olen nyt 35-vuotias. Pöllin ensimmäisen Maiden älppärin isoveljeltäni ja olin sitä myötä koukussa. Aloin kerätä Maiden kamaa, kun olin noin 10-vuotias ja nyt kokoelmani on niiiin iso, että se vie puolet talosta. Voit tsekata kokoelmaa tästä:

http://maidendenmark.dk/images.asp?action=folder&category=3&folder=39

Tai vilkaista Myspace-sivua:

http://www.myspace.com/ironrasmus

Kokoelma!

3. Miksi? Minkä takia Maiden?

En ole ihan varman, mutta melkeinpä innostuin Maidenista Eddien ja bändin vahvan musiikin takia, joka oli vielä laitettu pakettiin villien kansien kanssa.

Isä tykkäsi BackmanTurnerOverdrivesta ja kasvoin tuollaisen tyyppisen musiikin ympäröimänä, joten ei ollut kovinkaan iso hyppäys aloittaa Heavy Metalin kuuntelua. Tykkään myös käyttää paljon aikaa keräilemiseen ja Iron Maidenhan on tuohon tarkoitukseen omiaan. Keräilen, paitsi levyjä, myös kaikenlaista pientä kivaa krääsää ja kamaa, joilla on historiaa takana tai jotka ovat olleet vaikka lavalla.

Eli kaiken kaikkiaan Maiden innostuksessa oli kyse paljon muustakin kuin musiikista.

4. Mottosi

Se on vähän pitkä tarina, jonka olen tatuoinut itseeni. Jos joskus tavataan, voin kertoa koko jutun; se on oikean polun löytämisestä elämässä.

5. Paras Maiden-aiheinen muisto (voi laittaa useampiakin)

Oho, niitä on aika liuta.

Mutta ehkä se on paras muisto, kun sain synttärikortin Brucelta – se oli jäätävää. Tyttöystäväni järjesti sen, koska hän oli töissä firmassa, joka myös työllisti Brucen lentäjän hommissa. Hän myös sai Blazen lähettämään samanlaisen ja on todellakin jeesannut monenlaisessa asiassa, mitä tulee Maideniin.

Myös se oli siistiä, kun Steve antoi vähän pizza Hammersmith Odeonin bäkkärillä ja höpöteltiin siinä kymmenisen minuuttia Maidenista, kun hänen piti mennä joihinkin bileisiin, jotka eivät ukkoa todellakaan napanneet.

Tai se kun voitin matkan, jossa sain lentää Brucen kanssa Pariisiin, tsekata keikan ja olla samassa hotellissa heidän kanssaan ja bilettää hänen ja Nickon kanssa keikan jälkeen. Ja tämä oli siis aikaa ennen kuin idea Bruce Airista oli saatu.

Tai ehkä se kun… Aaargh, niitä on niin monia, että en osaa sanoa, mikä olisi paras ja sehän on parasta koko Maiden fanina olemisesssa, koska aina riittää niin paljon kaikenlaista uutta menossa, joista sitten riittää tarinaa kerrottavaksi.

6. Suosikkialbumi perusteluineen

Piece Of Mind, se on albumi, josta pidän eniten, koska biisit ovat niin kovia ja albumi potkii persiille koko ajan.

Suosikkibiisini on Iron Maiden siltä ensimmäiseltä studioalbumilta, koska menen aina sekaisin, kun kuulen sen livenä ja uskoisin, että kuulen sen vielä uudelleen livenä monia monia kertoja tulevien vuosien aikana.

Mutta Maiden ei ole koskaan tehnyt paskaa levyä. Pidin myös Blazen ajan matskusta. Tiedän, että fanit tykkäävät enemmän Brucesta, mutta Blaze teki ok duunia.

7. Oletko Fan Clubin jäsen?

Kyllä vaan ja rakastan sitä. Olen tavannut parhaat tyypit IMOCista (Iron Maiden Online Club) ja Fan Club on tehnyt paljon hienoa juttuja faneille, kuten FC lehdyköitä, kokoontumisia, matkoja ym. Tiedän, että fanit haluavat enemmän Fan Clubilta, mutta olen itse aikas tyytyväinen siihen kaikkeen ja etenkin nyt kun on olemassa monia paikallisia Fan Clubeja, saamme kaikenlaisia juttuja tehtyä, kuten tapaamisia melkein joka maassa Maidenin keikkojen yhteydessä.

8. Oletko koskaan tavannut bändin jäseniä?

Kyllä, olen ollut onnekas, että olen päässyt tapaamaan bändiä monta kertaa.

Olen ollut monesti bäkkärillä bileissä ja after show juhlissa, Fan Clubin kokoontumisissa, rumpuklinikoilla ja haastatteluissa sekä Bruce Airilla ja kaikenlaisissa tämän tyyppisissä jutuissa mukana.

Paras oli Midtfyns festareilla Tanskassa 1995, jossa pääsin Steven tyttären synttäreille ja vaihtelin kuulumisia koko bändin kanssa ja sain ottaa kuvia lavalta koko keikan ajan. Se oli mahtavaa. Lopulta bändi antoi nimmarit palttiarallaa viiteenkymmeneen levyyni, heh heh.

9. Kuinka monta kertaa olet nähnyt Maidenin konsertissa? Mikä on ollut paras keikka? Entä huonoin? Oletko nähnyt Maidenia Suomessa? Mitä pidit?

Tällä päivämäärällä olen nähnyt Maidenin 110 kertaa ympäri maailmaa ja kaikista paras keikka on ollut Pariisissa De Bercyllä 09.09.99. Huonoin? Ei ole ollut yhtään huonoa keikkaa 🙂

Kävin katsomassa Maidenina Helsingissä 2008 ja keikka oli murhaa. Oli ihan helvetin siistiä päästä mukaan ennen keikkaa Meet-Up bileisiin, jotka loistavat suomalaiset Maiden fanit järjestivät saunoineen. Koko reissu oli ehdottamasti parhaasta päästä viime vuonna.

Saunabileet ennen Helsingin keikkaa 2008.

10. Oletko menossa katsomaan Maidenia vuonna 2009? Jos olet, minne mennään?

Kyllä vaan. Käyn tsekkaamassa keikat Dubaissa, Brasiliassa, Chilessä, Perussa ja Argentiinassa, joten aika jäätävä vuosi tulossa uskoisin. 2008 oli pitkä vuosi, kun oli niin paljon kaikenlaisia erikoisempia keikauksia ympäri maailmaa. Tapasin todella monia hyviä uusia tuttavuuksia, joiden tapaamista odotan myös vuonna 2009 tämän kiertueen neljännellä osalla. Australia oli mahtava mesta ja oli hienoa nähdä niin monia reissaavia faneja matkaavan Ausseihin asti. USAssa oli myös hauska, kun pääsin speacial kierrokselle Maidenin vanhan levy-yhtiön Capitol Toweriin Hollywoodissa. On aina hienoa lähteä reissuun, kun matkalla yleensä sattuu ja tapahtuu kaikenlaista, joista sitten voi vaikka tarinoida lapsenlapsille, sitten kun se aika koittaa.

11.Mitä odotat Maidenin seuraavalta studioalbumilta? Koska arvioisit, että se ilmestyy?

En oikeastaan odota mitään. Rakastan Maidenia eivätkä he ole koskaan tehneet huonoa albumia, joten en ole huolissani, vain innostunut. Olen varma, että he julkaisevat vahvan levyn taas, enkä malta odottaa sen ilmestymistä. Tykkään, että se ilmestyy vasta 2010, koska silloin meillä on aikaa säästää rahaa enemmän vuoden 2010 isoa kiertuetta varten, heh heh!

12. Vedät loistavaa Maiden fanisivustoa Tanskassa. Kertoisitko vähän taustoista, kuinka paljon porukkaa on ylläpitämässä sitä ja viekö se paljon aikaasi?

Jes, vedän www.MaidenDenmark.dk sivustoa kahden kaverini Simonin ja Olen kanssa. Idea tuli Simonilta, joka on webmasterimme, joskus vuonna 1999, että Tanskassa tarvitaan tanskalainen Maiden Fan Club faneille, jotka haluaisivat vähän paremman FC:n riippumatta englannin taidoista tai iästä.

Tapasimme Olen ja Simonin kanssa ja tänä päivänä vedämme sivustoa yhdessä siten, että teemme Olen kanssa suurimman osan haastatteluista, raporteista ja päivityksistä. FC kasvaa koko ajan ja meillä on yli 1000 jäsentä. Järjestämme julkaisubileitä, bussimatkoja (esim. viime kesänä Wackeniin), etkot ja jatkot Maidenin keikoille, Maiden Dj kekkereitä, cover bändien keikkoja jne ja fanit tykkäävät kovasti touhusta. Club on ilmainen. On hienoa antaa jotain tanskalaisille nuorille faneille jotain sellaista, mitä ei silloin itsellä ollut, kun kannattamista aloiteltiin eikä ollut kovinkaan paljon rahaa. Nautin hommasta todella paljon ja nyt kun olen vanhempi, voin elää omaa unelmaani ja reissata Maidenin perässä ympäri ämpäri ja kertoa tarinoita nuoremmille sivuston kautta, joten toivottavasti jonain päivänä myös he voivat kokea oman unelmansa täyttymyksen.

The Dream is True

Many thanks to Rasmus for one of the best interviews in Rautaneito.com!