Flight 666 – Iron Maiden –fanin märkä uni

6.6.2009

Kirjoittanut: Toni Brigatti

Flight 666 2DVD dokumentti / 2CD / 2LP / Blue-Ray

6,6/6 tähteä

Iron Maiden julkaisi pari viikkoa sitten Flight 666 kiertuedokumentin, joka näkyi viikon ajan Suomessa ja maailmalla elokuvateattereissakin. Saatavana kaupoissa on tupla DVD / CD / LP ja blue-ray versiot, joista tässä käydään läpi lähinnä DVD ja CD versioiden materiaalia.

Flight 666 dokumentoi Maidenin Somewhere Back In Time Tourin ensimmäistä osaa, joka kesti kuutisen viikkoa ja jonka aikana yhtye esiintyi 23 loppuunmyydyssä konsertissa 21 maassa. Kiertueesta teki erityisen kalusto, jolla kiertuehenkilökunta, bändi ja soittokamat liikkuivat paikasta toiseen. Yhtye customoi Boeing 757 jumbosta eräänlaisen 2000-luvun kiertuebussin, jossa takaosasta tehtiin tila rahtia varten ja henkilöstölle oli varattu noin 70 istumapaikkaa koneen etuosasta. Lisäksi yhtyeen laulaja Bruce Dickinson heilui lentäjän pallilla, mikä tekee kiertueesta ainutlaatuisen maailmassa. Dickinson kertoo dokumentissa, että hänen perheestään kaksi henkilöä kuului Royal Air Forceen ja hän sai lentokoneinnostuksen sitä kautta jo varhain. Lentäminen on Brucelle yksi monista intohimon kohteista. Ilmeisesti Steve maksaa lauleskelusta sen verran huonosti, että Bruce joutuu vielä bändin ollessa tauolla lentämään työkseen Astraeus lentoyhtiön leivissä. Todellinen paskaduuni miehellä siis.

Dokumentin parasta antia on todeta, että Maidenin jäsenet ovat edelleen ihan tavallisia kavereita, joita esimerkiksi jännittää vieläkin 30 vuoden keikkailun jälkeen kiertueelle lähteminen ja lavalle nousu. Tosin vilkaisu esimerkiksi Chilessä kaaottisesti pomppivaa yleisömerta ennen kuin bändi edes pääsee lauteille valaisee hieman, että miksi herroja jännittää. Kuten Dickinson asian ilmaisee, liikutaan kuin veitsenterällä ja räjähdysvaara on melkoinen. ”Costa Rica – we live in the ass of the world”, tuumaa paikallinen fani. Jumankekka, miten hullua porukkaa. Jos onneton soittaja eksyisi hotellin väärästä ovesta ulos, niin tuskinpa olisi karvaakaan jäljellä minuutin päästä, kun söisivät jätkän suihinsa. Muutenkin koko touhu on kontrolloimatonta kaaosta Latinalaisessa Amerikassa niin lentokentillä kuin hotellien edessä. Myös kiertueella olemisen vähemmän kivat asiat kuten esimerkiksi jetlag ja vatsapöpöt tulevat tutuiksi, joita harvemmin tulee ajatelleeksi, kun ei näe esiripun taakse vaan osana yleisöä odottaa aina timantin kovaa keikkaa. Kiertueen viimeiseen konserttiin liittyvät tunneltmat ennen esiintymistä avaavat myös silmiä. Koti-ikävä painaa ja omaan punkkaan tekee soittajan mieli. Kaikesta rock n roll glamourista huolimatta raskas ammatti.

Fanilasit silmillä on kutkuttavaa nähdä kaverit vähän muuallakin kuin lavalla. Joku käy pelailemassa tennistä, toinen golfaamassa. Välillä ollaan futiskentällä, kalassa, sukeltamassa jne. Dickinsonin tarinointi lentokoneesta, luvista ja koneen muutoksista panee miettimään kaverin luovuutta ja idealinkomaisuutta. Miten ihmeessä äijä jaksaa vetää lavalla, kun muiden nukkuessa hän lentää konetta? Ei ihme, että vähän lisähappea tarvittiin välillä lavan takana. Pikku ramelo vielä päällä edellisillan after showsta, heh. Huh!

Koskas viimeksi olit Maidenin soundcheckissä? Intian Mumbaissa rumpali McBrain, basisti Harris ja kitaristi Gers vetävät bambuista kasatulla lavalla souncheckissä Wrathchildia, jossa Harris jammailee todella cool ilme kasvoillaan ja ajoittain jopa Gersin kitarointi kuulostaa hyvältä. Myös Adrian Smithin blues jamit ennen Japanin keikkaa ovat jotain, mitä haluaisi enemmänkin nähdä ja kuulla. Hassu ajatus varmasti ei-niin-die-hard –fanista, mutta juuri tällaiset harvinaisuudet ja erilaiset versiot tuhat eri versiota kuullusta Wrathchildista sykähdyttävät pitkään bändiä seuranneita enemmän kuin normaaliversio kyseisestä kipaleesta. Tätä kamaa kuuntelisi ja katselisi mieluusti enemmänkin.

Dave Murray lausahtelee dokumentin lopussa elämän viisauksia ehkä hienoiten ja Maiden perheen henki todella kumpuaa hänen sanoistaan, kun mies toteaa olevansa kiitollinen saadessaan tehdä ja nauttia rakastamistaan asioista, kuten kitaran soitosta ja keikkailusta ympäri maailmaa eikä pidä mainitsemaansa ja saavuttamaansa ”hyvää elämää” itsestään selvyytenä vaan arvostaa, kun asiat ovat hyvin. Kiitollisuus ei ole itsestään selvyys.

Rime of the Ancient Mariner ja Wasted Years ovat musiikillisesti selvästi parhaat palat koko paketista. Ancient Mariner on taideteos, joka huipputikissä oleva bändi vetää erinomaisesti. Pyrojen ja savujen kanssa biisi on erinomainen teatraalinen esitys. Wasted Years summaa koko kiertueen ideaa ja monien rakastama Adrian saa vähän ääntäänkin kuuluville. Paras liveversio koskaan kuulemani kyseistä kappaleesta. Keikkatallenteen soundit ovat tuhdit ja leikkaus juuri sellainen kuin pitääkin. Aikaisemmin Steven saksiessa konserttivideoita ainakin minua on häirinnyt salamana vaihtuvat kuvakulmat, jolloin ei pysy oikein kärryillä, mutta Flight 666 on tässäkin joka sentin arvoinen. Mukana on myös paljon kuvakulmia lavan takaa, jossa roudareilla on ihan oma merkkikielensä.

Kritiikkiä voisi hieman antaa siitä, että musiikkipuolta olisi dokumentissa voinut olla hieman vähemmän ja haastatteluja syvällisemmin ja hauskoja tarinoita enemmän, koska toisella DVD:llä on koko konserttimateriaali kuitenkin. OK, teatterissa dokumentti toimii paljon paremmin, kun mukana on runsaasti livematskua, mutta kotioloissa tilanne on eri.

Kokonaisuutena erittäin lämpimästi suositeltava hankinta kaikille Maidenin ystäville.