The Ides of March

21.12.2007

Steve Harris
1:45
1. soolo (0:40) Adrian Smith
2. soolo (0:59) Dave Murray

Ei tiettävästi (ainakaan lopullisessa muodossaan) ole soitettu livenä, mutta kappaletta soitettiin nauhalta Killer -kiertueella keikkojen introna. Varsinainen soitto alkoi vasta Wrathchild-kappaleella. Kappale kuitenkin esiintyy settilistoissa jo ainakin vuonna 1979. Varhaisissa (levyä edeltävissä) versioissa kappaleessa ei ollut sooloja mukana. On hyvin luultavaa, että myös varhaiset versiot tulivat nauhalta. Näkemystä tukee ainakin se, että lähes kaikissa varhaisissa bootleg-versioissa kappaletta nimitetään vain introksi, Wrathchildin ollessa ensimmäinen kappale.

Ei virallisia liveversioita.

The Ides of March on instrumentaali ja kestoltaan Maidenin lyhyin kappale. Biisi toimii erittäin hyvänä aloituksena Killers -albumille, sillä ensimmäinen varsinainen kappale, Wrathchild, ei alkunsa puolesta oikein sopisi yksinään levyn aloitukseksi. Kappale onkin luultavasti sävelletty nimenomaan ja vartavasten introksi, niin keikkoja, kuin sittemmin levynaloitustakin silmälläpitäen.

Kappaleen nimi on aikamääre ja tarkoittaa maaliskuun 15. päivää. Nimitys on peräisin muinaisesta roomalaisesta kalenterista ja sana ides on englannin kielessä lainasana, joka on johdettu latinasta. Roomalaisilla oli kalenterissaan joka vuodelle 12 ides:ia ja alunperin sen arvellaan tarkoittaneen täyttä kuuta. Kuten tiedetään, eivät maapallo, aurinko ja kuu kuitenkaan noudata kuukausittain keskenään säännöllistä tai samanlaista suhtautumista toisiinsa. Näinollen nimitys vain vakiintui tarkoittamaan tiettyä ajankohtaa kuukaudesta, kuun asennosta riippumatta.

Roomalaisilla maalis-, touko-, heinä- ja lokakuun ides oli kunkin kuun 15. päivä. Muiden kuukausien ides:inä pidettiin 13. päivää.

Mielenkiintoiseksi kappaleen otsikon tekee sen kaunokirjallinen ja historiallinen merkitys. William Shakespearen näytelmässä Julius Caesar Spurinna -niminen astrologi ja ennustaja varoittaa keisaria, sanoen beware the Ides of March. Kyseisenä päivänä piti tapahtuman jotakin pahaa. Caesar ottaa kyllä ennustuksen todesta, mutta hänen on myös osallistuttava Rooman senaatin istuntoon tuona päivänä.

Senaatti kokoontuu kyseisenä päivänä Roomassa, Venus-jumalan kunniaksi pystytetyssä temppelissä. Matkalla istuntoon Caesar tapaa Spurinnan ja sanoo tälle, että nyt on Ides of March, johon ennustaja toteaa, että niin on, mutta se ei ole vielä ohi.

Kyseessä on maaliskuun 15. vuonna 44 ekr. ja Julius Caesar murhataan kymmenin tikariniskuin temppelin rappusille hänen ottopoikansa Brutuksen ja tämän kätyreiden toimesta.

Toisen version mukaan Caesar unohtaa, että maaliskuun ides on poikkeuksellisesti 15. päivä, eikä 13., kuten tavallisesti.

Shakespearen näytelmästä riippumatta kappaleessa on tarpeeksi todenmukaisia aineksia, jotta sitä voi periaatteessa pitää Transylvanian ohella ensimmäisenä Maidenin historiabiisinä.