Sun And Steel

21.12.2007

Adrian Smith/Bruce Dickinson
3.25
1.Soolo (1.52) Dave Murray ja Adrian Smith yhdessä
2.Soolo (2.14) Dave Murray

Ei koskaan soitettu livenä.

Piece of Mind -albumin toinen kappale, jota Maiden ei koskaan ole soittanut keikoilla, on Adrian Smithin ja Bruce Dickinsonin yhteistyönä tekemä Sun and Steel. Bruce on vastuussa sanoista, Adrian sävellystyöstä.

Vuoden 1983 Iron Maiden -standardeilla kappale kieltämättä kalpenee levyn muun tarjonnan rinnalla. Tämä ei kuitenkaan tarkoita sitä, että kyseessä olisi huono biisi. Itseasiassa kyseessä on ihan mukiinmenevä numero ja luultavasti kappaleen soittamattomuus keikoilla johtuu ainoastaan siitä, että neljän täyspitkän jälkeen Maidenilla alkoi olla jo niin kova nippu hyviä numeroita esitettäväksi, ettei se yksinkertaisesti mahtunut World Piece Tour -83:n settiin.

Kappaleen sanoituksen suhteen Dickinsonia on inspiroinut 1580 -luvulla syntynyt ja vuonna 1654 kuollut japanilainen samuraisoturi Miyamoto Musashi. Musashin kerrotaan olleen aikansa kovin miekkamies feodaaliajan Japanissa. Muistelmiensa mukaan Musashi olisi tappanut ensimmäisen kerran ihmisen jo kolmentoista vuoden iässä:

You killed your first man at thirteen

(Sun and Steel)

Musashi tuli omana aikanaan tunnetuksi isännättömänä samuraina eli roninina. Musashi vietti kiertelevää elämää, kehittäen miekkailutaidostaan suoranaista taidetta. Mies oli jo elinaikanaan tietynlainen julkkis, josta kehitettiin legendoja ja taruja. Kyseessä on kuitenkin ehdottomasti oikeasti elänyt samurai, joka vetäytyi elämänsä ehtoopuolella erakoksi luolaan, jossa kirjoitti kirjan Go rin no sho. Kirjasta on sittemmin tehty käännöksiä eri kielillä. Englanniksi kirja on käännetty nimellä The book of five rings. Suomeksi käännetty laitos on puolestaan: Maa, vesi, tuli, tuuli ja tyhjyys. Suomenkielinen käännös käsittää n. 100 sivua. Kirja sisältää paitsi elämänkerrallista tilitystä ja miekkailutaitoja, myös elämänohjeita yleensä, buddhismia, sekä bushidoa, eli soturin kunniaa ja elämäntapaa käsitteleviä ohjeita.

Kirja on jaettu viiteen osaan (five rings), jotka ovat aiemmin mainitut Maa, vesi, tuli, tuuli ja lopuksi tyhjyys (nothing)

Through earth and water, fire and wind
You came at last – nothing was the end

(Sun and Steel)

Musashi suoritti lopuksi luolassa rituaali-itsemurhan, eli seppukun (länsimaissa tunnetumpi nimitys harakiri), joka Dickinsonin tekstissä on runollisesti ilmaistu:

Make a cut by fire and stones
Take you and your blade and break you both in two

(Sun and Steel)

Eli vasta kuolemaan johtanut viilto (cut) seppukussa erotti miekan (blade) ja Musashin toisistaan. Rituaali tapahtuu nuotion loisteessa ja kivien ympäröimänä (luolassa kun ollaan). Seppukussa tekijä avaa vatsansa samurai-miekalla tai vaihtoehtoisesti pienemällä ns. pikkumiekalla.

On helppo ymmärtää yhden maailman kovimpien miekkamiesten tarinan inspiroineen Dickinsonia tekemään tästä biisin. Brucehan on tunnetusti itsekin tunnustettu miekkailija.