Where Eagles Dare

21.12.2007

Steve Harris

6:10

1. Soolo (2:11) Dave Murray

2. Soolo (2:50) Dave Murray ja Adrian Smith yhdessä

Soitettu livenä World Piece Tour -1983 -kiertueella, Somewhere on Tour 1986/-87 -kiertueen alkupuolella, jokusella A Real Live Tour -kiertueen keikalla 1993, sekä Early Days -kiertueella 2005.

Virallinen liveversio löytyy A Real Dead One -livekokoelmalta 1993, mutta kyseinen otos ei ole vakuuttavimmasta päästä tästä loistavasta sotaklassikosta.

Piece of Mind -albumin käynnistävä Where Eagles Dare on yksi Iron Maidenin räväkimpiä levynaloituksia. Kappale alkaa uuden rumpalin Nicko McBrainin lyhyellä rumpuintrolla, jonka jälkeen koko yhtye vyöryy kaiuttimista korville siihen saakka ennenkokemattomalla energialla ja soundilla. Jo levyn aloituskappaleesta lähtien tehdään selkeää pesäeroa yhtyeen aikaisempaan tuotantoon.

Where Eagles Dare perustuu sanoitusten osalta Alistar McLeanin samannimiseen jännitysromaaniin ja romaanista tehtyyn ison budjetin sotaelokuvaan. Romaani ilmestyi alunperin vuonna 1967 ja Brian G. Huttonin ohjaama elokuva vuonna 1968. Sekä kirja, että elokuva ovat kääntyneet suomentajan käsissä sittemmin muotoon Kotkat kuuntelevat.

Kyseessä on täysin fiktiivinen toiseen maailmansotaan sijoittuva tarina, jossa amerikkalaiskenraali on joutunut vihollisen (natsi-saksa) vangiksi. Kenraalilla on hallussaan elintärkeitä tietoja liittoutuneiden sotasuunnitelmista, jotka eivät missään nimessä saa joutua vihollisen käsiin. Kenraalia pidetään tiettävästi vankina Baijerin Alpeilla (Bavarian Alps) sijaitsevassa vuoristovankilassa, jonne pääsee vain ja ainoastaan köysirataa pitkin (The cable car's the only way in). Vankilalinnoitus on täysin mahdottomassa paikassa ilmapommitusta ajatellen, eikä kenraalin tappaminen pommittamalla muutenkaan olisi järkevää liittoutuneiden yhteistyön kannalta. Tilannetta lähetetään siis purkamaan erityinen kovien poikien erikoisryhmä, joiden tehtävänä on tunkeutua linnaan ja pelastaa jenkkikenraali. Loppujen lopuksi kirjan ja elokuvan juoni kokee useampiakin käänteitä, mutta Steve Harrisia on ilmeisesti kappaletta tehdessä inspiroinut ainoastaan alkutilanne.

Kirjan ja elokuvan nimi tulee elokuvassa todetusta lausahduksesta, jonka mukaan kohteena oleva linna on niin kettumaisessa paikassa, ettei sinne uskalla mennä muut kuin kotkat.

Iskuryhmä pudotetaan linnakkeen liepeille laskuvarjoilla. Käytännössä kappaleen sanoituksen koko ensimmäinen puolisko menee Harrisilta tilanteen maalailuun lentokoneessa. Lentokone jyrisee, koneet ulvovat, ulkona raivoaa myrsky. Päättäväiset miehet odottavat hyppyä koneessa. Hyppyä paikkaan, jonne kenelläkään ei pitäisi olla asiaa:

No one should go where eagles dare

(Where Eagles Dare)

Alpit odottavat alhaalla ja vihollislinjatkin on ylitetty jo kauan sitten. Lopulta sitten hypätään yöhön, tunkeudutaan linnaan ja homma hoidetaan kotiin.

Elokuvassa kuullaan alkutekstien aikana Ron Goodwinin (1925-2003) säveltämä, mahtipontinen musiikkiteos Where Eagles Dare, jota Maiden käytti World Piece Tour 1983 -kiertueen introna. Välittömästi intron loputtua yhtye aloitti keikat omalla, samannimisellä kappaleellaan. Ron Goodwin sävelsi musiikkia lukuisiin elokuviin, mutta oli erityisen käytetty 1960-70-luvuilla koetun Toinen maailmansota -buumin aikoihin. Miehen musiikkia on tarjolla Where Eagles Dare:n lisäksi mm. sotaklassikoissa Taistelu Englannista (The Battle of Britain) 1969 ja Navaronen haukat (Force 10 from Navarone) 1978.

Mitä ilmeisimmin kappale oli ensimmäisten valmistuneiden kappaleiden joukossa Piece of Mind ia tehdessä. Tuore rumpali Nicko McBrain sai tarinan mukaan Harrisilta tehtäväkseen valmistella kappaletta varten napakan rumpuintron ja Nicko käyttikin kokonaisen päivän hieroessaan mielestään sopivan aloituksen kappaleeseen. Nickon tekemä intro oli kunnianhimoinen ja vaikea pienoissoolo, jossa lyötiin lähestulkoon jokaista rumpua, peltiä ja killutinta, mitä setistä löytyy. Harris ampui McBrainin vaivannäön kuitenkin välittömästi alas ja selitti tarkoittaneensa jotain aivan muuta. Harrisin tarkoittama lopputulos on kuultavissa levyltä. Hieno linjanveto Harrisilta esitellä uusi mies bändissä heti uuden levyn alkutahdeilla.

Itse kappale saatiin Harrisin mukaan kokonaisuudessaan purkkiin kahdella otolla.

Kappaletta on levynaloitusbiisiksi soitettu keikoilla vuosien varrella suhteellisen paljon. Kokonaista kiertuetta se ei kuitenkaan ole koskaan pysynyt livesetissä, lukuunottamatta World Piece Tour 1983- kiertuetta. Somewhere on Tour 1986-87 -kiertueella kappaletta soitettiin Euroopan kiertueen ensimmäisillä muutamalla kymmenellä keikalla, mutta sitten se jostain syystä pudotettiin pois. A Real Live -kiertueella biisi ei pysynyt settilistassa sitäkään vähää, vaan soitettiin vain kiertueen alkupään muutamilla keikoilla. A Real Live -kiertueelta on myöskin kappaleen ainoa virallinen livetaltiointi, mikä on hieman sääli, sillä biisi irtosi esim. Bruce Dickinsonilta huomattavasti paremmin World Piece Tourilla 1983 ja Somewhere on Tourilla 1986.

Early Days -kiertueella 2005 kappale oli kiinteästi setissä aina, kun soitettiin täysi setti (eli kaikkialla muualla, paitsi Ozzfest -keikoilla Yhdysvalloissa).

Where Eagles Dare -elokuvan toista pääosaa esittää veteraaninäyttelijä Richard Burtonin rinnalla nuori Clint Eastwood, jonka Dickinson mainitsee A Real Dead One -levyllä:

Whatever the problem is, Clint Eastwood´s gonna fix it… Where Eagles Dare!