Innocent Exile

21.12.2007

Steve Harris
3.52

1.soolo Dave Murray
2.soolo Adrian Smith

Soitettu livenä aina varhaisista klubikeikoista lähtien. Ensimmäisen levyn kiertueilla, sekä Killer World Tour -kiertueella 1981. Virallinen liveversio löytyy Maiden Japan -live ep:ltä 1981.

Innocent Exile on yksi ensimmäisiä koskaan tehtyjä Iron Maiden kappaleita. Sitä soitettiin keikoilla jo kauan ennen Paul Di´Annon liittymistä orkesteriin. Sanoitukset ovat mitä ilmeisimmin hieman vaihdelleet alkuaikoina, mutta Killers-levylle äänitetyssä versiossa on havaittavissa selkeä yhteys Murders In The Rue Morgue -kappaleeseen. Biisin teemana on perusteettomasti naisen murhasta syytetyn ikuisen pakenijan epätoivo ja yksinäisyys.

On verrattain helppoa nähdä yhtäläisyys Rue Morguen ja Innocent Exilen sanoituksissa ja tematiikassa (katso Murders In The Rue Morgue -analyysi). Kappale on tavallaan jatkoa sille tapahtumasarjalle, joka käynnistyy Pariisissa Rue Morguella.

Paitsi sanoitukset, myös itse kappale on muuttunut alkuajoista. Alunperin nykyinen bassointro oli soitettu kitaralla ja bassolla lyötiin iskut. Nyt ne on käännetty toisin päin. Kappaleessa syytetään jotakuta hahmoa tilanteesta, jossa ollaan:

When you werent there to help me…

Ja myöhemmin:

They´re just trying to frame me, and all because of you

Kenelle syytös tilanteesta epätoivopäissään osoitetaan on epäselvää.

Kappale on etenkin livenä todella rokkaava ja soolot hienoja. Myös tietynlaisia progressiivisia ulottuvuuksia on havaittavissa. Paul Di´Anno sanoo Japanissa 1981, että tämä on hänen lempikappaleensa.