Genghis Khan

21.12.2007

Steve Harris
3.07

Ei sooloja

Soitettu livenä Killer World Tour -kiertueella. Virallista live-versiota ei ole saatavilla.

Killers-levyn toinen instrumentaalikappale on väkevä osoitus erityisesti Clive Burrin virtuoosimaisesta rumputyöskentelystä. Kappale on otsikoitu vajaa tuhat vuotta sitten vaikuttaneen mongolihallitsija Tsingis kaanin mukaan. Miehen syntymävuosi ei ole tarkalleen ottaen selvillä, mutta hänen arvioidaan syntyneen joko vuonna 1155 tai 1167. Kuolinvuosi on varma, ollen 1227.

Tsingis kaani oli ja on edelleen yksi maailmanhistorian suurimpia sotilaspäälliköitä ja valloittajia. Hänen katsotaan olevan nykyisen Mongolian perustaja. Alunperin hänen nimensä oli Temujin (tai Temuhin tai Temuzin). Temujin oli pienen paimentolaisheimon päällikkö, mutta loistavalla valtiomies- ja lainsäädäntötyöllä hän onnistui yhdistämään hajanaiset mongolikansat yhdeksi suureksi armeijaksi.

Temujinin armeija teki laajamittaisia valloitusretkiä mm. Kiinaan ja Persiaan. Varovaisimpien arvioiden mukaan näissä valloitus- ja hävityssodissa menehtyi jopa miljoonia ihmisiä. Ollessaan valtansa huipulla valtakunta ulottui Keltaiselta mereltä Kaspianmerelle ja Temujin huudatti itsensä Tsingis kaaniksi, joka tarkoittaa suomennettuna suurin piirtein: sangen mahtava kaani.

Tsingis kaania ehkä tunnetumpi lienee hänen pojanpoikansa Kublai kaani, joka laajensi vaarin valtakuntaa entisestään. Kublai kaani aloitti yhden Kiinan suurimmista dynastioista. Mies on eurooppalaisille tuttu venetsialaiskauppias Marco Polon matkakertomuksesta, joka kuvailee ensimmäistä ylöskirjattua eurooppalaisvisiittiä Kiinaan.

Nickon First Ten Years -muisteluiden mukaan Genghis Khan olisi tehty hätäisesti täydennysbiisiksi Killers-levylle. Sen työnimenä on kuulemma ollut Jenkins´s Barn. Steve Harrisin mukaan kappaleessa olisi ollut myös laulumelodia, mutta kuten Transylvaniakin, se toimi niin hyvin ilman laulua, että se jätettiin pois. Kiireellä ja ajanpuutteella lienee myöskin ollut osansa asiassa.

Kappale on monen mielestä paras Iron Maidenin neljästä instrumentaalikappaleesta. Siitä on tarkoitus välittyä valtavan mongoliarmeijan marssi kohti taistelukenttää.