Maiden loisti Helsingin valoisassa kesäillassa – Suomeen myös ensi vuonna!

10.7.2011

Iron Maiden konsertoi viime perjantaina Helsingin Olympiastadionilla noin 35 000 – 40 000 maksaneen katsojan edessä hyvän tuulisesti ja rutiininomaisesti. Aivan viime vuosien kaltaiseen hurmokseen ei yleisön ja yhtyeen välillä päästy, mutta ehkä vertailuna käytettäviä 2010 Porin Sonispheren myrskykeikkaa ja vuoden 2008 Powerslaven lämmityskonsterttia Stadikalla kovemmiksi ei enää yhtye kykene panemaan. Laulaja Bruce Dickinson muisteli viime vuotisen keikan yleisöä sankareina, jotka taistelivat ja turhia mellakoimatta kestivät ikävän luonnonilmiön tuomat muutokset festareiden tapahtumiin. Mies lupasi myös, että suomalaisille tarjotaan Maidenia hyvinkin pian uudestaan eli about a year or so… tarkoittanee ensi syksynä hallikiertuetta, mikä tekisikin taas hyvää konserttien intensiteetille, koska Suomen kesä on niin valoisa, että yhtyeen valoista ja tekniikasta ei oikeastaan ole mitään hyötyä meillä päin. Samassa yhteydessä Dickinson lähetti haistakaa paskat -terveisiä kriitikoille ja viimeisen kiertueen kyselijöille. Maiden elää ja voi hyvin!

Kuva: Mr. Seinäryijy

Konsertin kappalelista keskittyi suurelta osin tuoreempaan 2000-luvulla julkaistuun materiaaliin, joista etenkin uusimman The Final Frontier albumin päättävä When The Wild Wind Blows toimi upeasti. Vanhempi materiaali herätti totutusti yleisössä valtaisaa kiimaa ja kaikkein kovinta antia tälläkin kertaa tarjosivat ikiklassikot The Trooper, Fear Of The Dark, Hallowed Be Thy Name ja Running Free.

Tänään yhtye esiintyy Pietarissa ja ensi viikolla Portugalin Farossa, jossa järjestetään Euroopan suurimmat moottoripyöräfestarit ja bändi on kiinnitetty tapahtuman pääesiintyjäksi. Basisti Steve Harrisillä on kesämökki Portugalissa, joten pienehkö parin päivän loma mökillä palauttanee hieman kiertueen rasituksista. Toivottavasti mies ottaa Dickinsonin mukaan palautusharjoituksiin, koska sen verran ryypiskelleen näköisenä laulumies Helsingissä esiintyi. Portugalista tie vie Espanjan kautta Maidenin kotikonnuille Brittein saarille, jossa yhtye pitkästä aikaa tekee isomman läjän keikkoja ja päättää noin parin vuoden rundauksen (toki pitkät tauot mukaan lukien) Lontoossa kahteen iltaan 02 Areenalla, jotka on tietenkin myyty loppuun jo kuukausia etukäteen.

Keikkaraporttia, kuvia, ääntä, tunnelmia ja muita hajuja Helsingin keikasta Rautaneito.comissa myöhemmin, kunhan päätoimittelija esiintyy seuraavan kerran päämajassa.