The Reincarnation of Benjamin Breeg

23.9.2006

Kirjoittanut: A.Kivi

Istuin helteisenä kesäkuun 19. päivänä vuonna 2006 kotikyläni terassilla nauttimassa hyvin ansaittua tuopposta, kun kuulin ensimmäisen kerran elämässäni nimen Benjamin Breeg. Kuulin nimen puhelimessa, kun hyvä ystäväni soitti minulle ja kysyi: ”Oletko jo kuullut?” – ”Mitä?”, kysyin. – ”No, Maidenin uuden levyn biisilista on virallisilla sivuilla. Tänään ilmesty sinne.”

Kun terassiolosuhteissa ei voi rynnätä nettiin tarkastamaan asiaa, joutui ystäväni kertomaan minulle puhelimessa kaiken. Biisien nimet, tekijät, kestot jne. Seitsemännen kappaleen kohdalla: ”Reincarnation of Benjamin Breeg…Kukas tämä on? Joku historiallinen hahmo? Tiedätkö?” Enpä tiennyt silloin, enkä ole ihan varma tiedänkö vieläkään.

Tässä vaiheessa ei vielä ollut selvillä, että ”Reincarnation of Benjamin Breeg” tulisi olemaan uuden levyn, nimeltään ”A Matter of Life and Death”, ensimmäinen singlelohkaisu. Erikoinen kappaleotsikko aiheutti kuitenkin välittömästi säpinää Maiden- fanien keskuudessa ympäri maailmaa. ”Kuka on tämä ”uudelleensyntynyt” Benjamin Breeg?”

Nykypäivänä on käsittämättömän helppoa tarkistaa asia, kuin asia internetistä. Hakurobotin hakukenttään vain nimi ja sitten katsotaan, mitä on tarjolla. Päivää tai kahta terassilla käydyn puhelinkeskustelun jälkeen minäkin tein saman haun, kun tuhannet muutkin Maiden- fanit. Nyt, yli kolme kuukautta myöhemmin, haulla ”Benjamin Breeg” rävähtää silmille sivukaupalla linkkejä, kuten minkä tahansa muun Iron Maidenin kappaleen tapauksessa. Kesäkuussa näin ei vielä ollut. Yksi harvoista listauksista, jonka hakurabotti tarjosi, oli – mitä ilmeisimmin Englannissa sijaitseva – benjaminbreeg.co.uk.

Sivulla kerrottiin sydäntäriipaiseva tarina orpopojasta, jonka vanhemmat olivat kuolleet selittämättömässä tulipalossa 1940- luvulla, pojan ollessa hieman toisella kymmenellä. Pojan nimi oli Benjamin Breeg ja hän oli syntynyt 3. päivä syyskuuta 1939. ”Beniä” yritettiin sopeuttaa useaan sijaisperheeseen, siinä kuitenkaan onnistumatta. Aikalaisten mukaan poika oli syrjäänvetäytyvää sorttia. Älykäs, mutta outo. Sivuilla tarjoillaan ”Benin” elämäntarina, jonka mukaan hän olisi ollut myöhemmässä vaiheessa suorastaan pakkomielteenomaisesti kiinnostunut raamatusta. Työkseen Benjamin teki kaiverruksia hautakiviin.

Taiteellisesti lahjakas Benjamin olisi elämänsä aikana matkustellut paljon, kirjoittanut neljä kirjaa, maalannut tauluja, kirjoittanut runoja ja piirtänyt paljon. Aikalaisten mukaan Benjaminin taide oli pelottavaa ja ahdistavaa. Kysyttäessä Benjamin oli todennut tekevänsä taulunsa ja runonsa siitä, mitä ”näkee” päänsä sisällä. Ikävää kyllä, yksikään Benjaminin kirjoista tai kirjoituksista ei ole säilynyt. Sivuston mukaan myös Benjamin katosi selittämättömästi kotoaan jäljettömiin 18. kesäkuuta 1978.

Käy ilmi, että sivuston takana on Benjaminin serkku A. Breeg. Serkku yrittää saada tolkkua Benjaminin katoamiseen. Täysin hämärän pimennossa ollut serkku oli tupsahtanut A.Breegin tietoisuuteen isoäidin kuolinpesän valokuvia tonkiessa. Tämä kadonnut sukulainen vaivaa A.Breegiä ja hän yrittää sivuston kautta saada asiasta jotain vihjeitä. Sivustolla annetaan e-mail- osoite, jonka kautta Benjaminista jotakin tietävät voivat ottaa A. Breegiin yhteyttä.

Millä hemmetin tavalla tämänkaltainen katoamistarina oikein liittyy Maideniin, muistan kysyneeni itseltäni. Ei oikein mitenkään. Kyseessä täytyy olla sattuma. Vaikea ajatella, että Steve Harris tekisi sanoituksen tämän kaverin uudelleensyntymästä…Tämä ei voi olla ”Maidenin tarkoittama Benjamin Breeg”..Eihän?

Samaan aikaan käytiin sekä suoraan, että netin välityksellä hyvin voimakasta spekulaatiota Benjaminista. Toinen toistaan värikkäämpiä teorioita sateli joka puolelta. ”Paul Di´Annon lempinimi aikoinaan”, ”Vanha Maidenin roudari”, ”Harrisin vanha lemmikki” jne.jne. Iski turhautuminen monella. Kenties asiaan tulee selvyys, kun kuulee biisin sanat.

4. Heinäkuuta Maidenin virallisilla sivuilla oli jälleen uutinen. Uutinen koski Maidenin uutta sinkkua, joka julkaistaan elokuun 14. päivä. Sinkuksi oli valittu ”Reincarnation of Benjamin Breeg”. Uutisessa siteerattiin Steve Harrisia, joka kertoi kappaleen sinkkuvalinnasta, mutta biisin sanoituksellisesta sisällöstä ei paljoakaan:

”Benjamin Breeg is a great example of the feel of the album in it’s really heavy riff and lyrically it’s a very dark, atmospheric and powerful song which really epitomizes what the album is all about for us. So it made a natural choice for us.”

– Steve Harris

Siis ”sanoituksellisesti synkkä, voimakas, tunnelmallinen ja summaa hyvin yhteen koko levyn merkityksen Maidenille”. Jahas.Kiitoksia. Odotus jatkui. Pakko kai odottaa, että kuulee sen biisin.

Aiemmin mainittu Benjamin Breeg – sivusto jäi siis ensimmäisen vierailun jälkeen sivuun, sillä tuntui siltä, ettei tästä ollut kyse. Sittemmin kävin siellä uudestaan jonkun kehoituksesta tms. ja sivuillahan oli tapahtunut yhtä ja toista! A. Breeg oli saanut holtittomat määrät vihjeitä serkustaan, mutta läpimurtoa ei ollut tullut. A. Breeg oli saanut jopa käsiinsä yhden Benjaminin maalauksen. Sivut ovat edelleen pystyssä ja kuva maalauksestakin on siellä. Maalauksestahan on ilmiselvästi erotettavissa itsensä Eddien kasvonpiirteet!

Nyt alkoi raksuttamaan toden teolla. Mistä helvetistä tässä nyt oikein on kyse?! Sivuston mukaan A. Breeg oli saanut lähes pomminvarman vihjeen serkkunsa kohtalosta Romaniasta. Hyvin salaperäiseltä vaikuttava hahmo oli ottanut yhteyttä A. Breegiin ja ilmoittanut saapuvansa Englantiin 18. elokuuta ja silloin kaikki kyllä selviää ja salaisuus Benjaminin katoamisesta aukeaa. A. Breegin pitää odottaa kotonaan yksin, kun muukalainen, joka ei suostu paljastamaan nimeään saapuu. Muukalaisella on motiivi tulemiselleen, sillä Benjamin oli ottanut tältä jotakin, jonka hahmo haluaa takaisin. Muukalaisella on myöskin jotain Benjaminille kuulunutta näytettävänä A. Breegille. A. Breegin viimeinen postaus sivustolleen on 14.8., ja viimeiset sanat ovat jotenkin sinnepäin, että ”vihdoinkin saan tietää totuuden Benjamin Breegistä”.

Samainen 14. elokuuta, A. Breegin viimeisen postauksen päivämäärä, oli myös Maidenin uuden sinkun julkistamispäivä. ”Reincarnation of Benjamin Breeg” ilmestyi sekä cd- singlenä, että 10″ kuvavinyylinä. Sinkun kansikuvassa on luonnollisesti Eddie, joka kaivaa auki hautaa, jonka kivessä lukee seuraava romaniankielinen teksti:

”Aici zace un om despre care nu se stie prea mult”

Englanniksi käännettynä:

”here lies a man about whom not much is known.”

So. ”Tässä lepää mies, josta ei tiedetä paljoakaan”.

Sinkun ilmestymisen, levyn ilmestymisen lähestymisen ja tulevan kiertueen johdosta kaikki johtavat musiikki- ja metal- lehdet pitivät sisällään uuden Iron Maiden – levyn arvosteluita ja Maidenin jäsenten haastatteluja. Kerrang! Kysyy Harrisilta Benjamin Breegistä ja mies vain nauraa ja kehoittaa itse ottamaan selvää. Sama asia toistuu joka haastiksessa. ”Ottakaa itse selvää” eli menkää nettiin,ja kirjoittakaa hakusanaksi ”Benjamin Breeg”. Näinhän asioista otetaan tänä päivänä selvää.

Nyttemmin lienee jo sitten selvää, että koko hässäkkä Benjamin Breegin ympärillä oli puhdas markkinointikikka. Koko kaveria ei ole ollut koskaan olemassakaan. Kun Maidenin uuden levyn biisilista ilmestyy virallisilla sivuilla 19. kesäkuuta, on ns. A.Breegin ”serkunhakusivu” jo olemassa. Sattumoisin ainoa hakurobottien antama linkki johtaa sinne. Tarina Benjaminista alkaa kehittyä ja elää omaa elämäänsä niin kyseisellä sivulla, kuin fanifoorumeilla. Kun vielä paljastuu, että biisi julkaistaan sinkkuna, kasvaa tiedonnälkä entisestään. Maidenfanit (ja toki muutkin, esim. toimittajat) hakevat tietoa Benjaminista ja päätyvät kaikki samalle sivustolle, jossa heitä vedätetään viimeisen päälle.

Koko Benjamin Breeg – kusetus on mietitty ja pirullisuudessaan mestarillinen kokonaisuus.Hommassa on vielä sokeri pohjalla, nimittäin ”Uudelleensyntynyt Benjamin Breeg” ei ole kukaan muu, kuin itse Eddie! Sattuu olemaan niin, että singlen kannessa Eddie kaivaa itseasiassa omaa hautaansa.

Benjaminin ”katoamispäivän” (18.6.1978) ja Eddien ensimmäisen esittäytymisen, eli Iron Maidenin ensimmäisen albumin ilmestymisen (14.4.1980) välissä on täsmälleen 666 päivää. Kun asian tarkistaa laskemalla, kannattaa muistaa, että 1980 oli karkausvuosi ja helmikuussa oli 29 päivää.

Singlen ilmestymisen myötä myös A. Breegin sivusto hiljeni, Viimeinen postaus jäi sille päivälle, kun sinkku ilmestyi. Hypetys kannatti, sillä TROBB myi vähän helkkaristi het´ekasta ilmestymisviikosta lähtien kaikkialla, missä musaa kuunnellaan. Listataanpa tähän loppuun vielä tämän mestarillisen vedätyksen herkullisimpia yksityiskohtia:

  • ”Benjamin” oli tarinan mukaan syntynyt 3.9.1939. Kyseessä on sama päivämäärä, jolloin Iso Britannia ja Ranska julistivat sodan kaksi päivää aikaisemmin Puolaan hyökänneelle Saksalle. Ts. Englantilaisittain toisen maailmansodan alkamispäivä. Melko selkeä viittaus AMOLAD:n kansitaiteeseen ja tematiikkaan.
  • Benjaminin katoamisen ja Eddien 666- kytkös.
  • Se tosiasia, että kyseessä on Eddien tarinan viehättävä uusi ulottuvuus.
  • Maidenin ensimmäinen biisi Eddiestä. Tätähän on bändiltä vuosien saatossa kyselty ja toivottu ja vastauksena on annettu jotain tyyliin, ”Joo, miksei, jos sen voi tehdä hyvin”
  • Harrisin ja Murrayn yhteistyö – miten kuvaavaa.
  • Romania- viittaukset (Transylvania).
  • Cd- sinkun takakannen on muka maalannut ”Benjamin Breeg”. Kannesta löytyy myös kohtalokkaan kusetussivun osoite.
  • benjaminbreeg.co.uk – sivustolla on käynyt tätä kirjoitettaessa yli 117 000 kävijää. =)

Jne.jne. Lisääkin löytyy.

Ei voi oikeastaan muuta, kun ihailla Maidenin tapaa tehdä pr:ää. Jumaliste, miten Maiden- leirissä on naurettu vatsa kippurassa, kun jengi munaa itsensä keskustelufoorumeilla. Harris on nero. Ja Eddie lives forever!

Up the Irons!

Porvoossa
22.09.2006

A.Kivi