Quest for Fire

21.12.2007

Steve Harris
3.40
1.Soolo (2.24) Adrian Smith
2.Soolo (2.40) Dave Murray

Ei koskaan soitettu livenä.

Quest for fire on Piece of Mind -albumin heikommaksi koettua antia yleisemmin ja ilmeisesti myös bändin itsensä mielestä, sillä kappaletta ei ole koskaan kuultu keikoilla.

Biisi perustuu Kanadan-ranskalaisen elokuvaohjaajan Jean-Jacques Annaud:n (Myöhemmin mm. Ruusun nimi, Karhu, Seitsemän vuotta Tiibetissä, Vihollinen porteilla) vuonna 1981 valmistuneeseen elokuvaan La querre du feu, suomeksi Taistelu tulesta (Quest for fire). Elokuva puolestaan on Belgiassa syntyneen, sittemmin ranskalaistuneen kirjailijan Joseph H.H. Boex:n (1856-1940) ja tämän pikkuveljen Seraphinin yhdessä kirjoittaman ja vuonna 1909 ilmestyneen kirjan La querre du feu inspiroima. Boexit kirjoittivat kirjan nimimerkillä J.-H. Rosny Aîné (so. vanhempi) ja J.-H. Rosny Jeune (nuorempi).

Boex:n veljeksiä pidetään yhtenä sittemmin moderniksi science fictioniksi kutsutun kirjallisuustyypin merkittävimmistä kulmakivistä ja alullepanijoista. La querre du feu on kuitenkin kuvaus esihistorialliselta ajalta.

Kyseessä on tarina pienehköstä ihmisheimosta, joka vahingossa päästää sammumaan hallussaan olevan tulen (elintärkeä lämmön ja valon lähde) taistellessaan toista heimoa vastaan,eikä osaa itse tehdä uutta tilalle. Tai pikemminkin eivät tajua, että tulen voi myös tehdä, sitä ei tarvitse löytää. Kirjassa (ja sittemmin Annaud:n elokuvassa) kolmen miehen porukka lähtee etsimään heimolleen uutta tulta läpi vaaroja vilisevän esihistoriallisen maiseman.

Ote (englanninkielisestä) kirjasta:

What will become of the Oulhamrs without Fire? Faouhm, their chief, cried to his band. How shall they live on the savanna and in the forest? Who will defend them against shadows and winter blasts? They will have to eat raw meat and bitter plants, never to warm their limbs, and their spearheads will remain soft. The lion, the saber-toothed tiger, the bear, the giant hyena will eat them alive during the night. Who will recapture Fire?

Harris on varmasti saanut kuulla kunniansa yhdestä rock-historian vakavimmasta asiavirheestä, joka pääsee tapahtumaan heti biisin ensimmäisellä rivillä:

In a time when dinosaurs walked the earth

(Quest for fire)

Jo 1980 -luvulla tiedettiin, että dinosaurukset ja ihminen eivät ole koskaan olleet maapallolla samaan aikaan. Luultavasti Harris halusi vain elävöittää tekstiään ja tehdä siitä dramaattisemman, mutta heti napsahti.