Phantom of the Opera

21.12.2007

Steve Harris
7:20
1. Hidas soolo Dave Murray
2. Soolo Dave Murray
3. Soolo Dennis Stratton

Soitettu käytännössä kaikilla Paul Di´Anno-aikaisilla keikoilla, ts. ensimmäisen levyn ja Killers-levyn kiertueilla, Beast on the road-kiertueella, sekä World piece tour-kiertueella. World slavery tourilla soitettiin vain muutaman kerran Englannissa. Somewhere on tourilla 1986-87 kuului taas kiinteästi settiin. Unohdettiin täysin yli kymmeneksi vuodeksi, kunnes 1999 Ed Huntourilla nostettiin jälleen ohjelmistoon.

Viralliset livetaltioinnit löytyvät Women in uniform-maxisingleltä (klassinen taltiointi Marqee-clubilta maaliskuulta 1980), sekä Live after death-livetuplalta (äänitetty World slavery tourilla Hammersmith odeonissa syksyllä 1984). Lisäksi kaksi versiota Beast on the road-82-ajalta Eddie´s Archive:lla.

Phantom of the opera nousee monen mielestä ehdottomasti debyyttilevyn helmeksi. Steve Harrisin mukaan kappale on koottu useammasta, alunperin toisistaan riippumattomasta palasesta. Kappaleen väliosa (Keep your distance…) esimerkiksi oli alunperin tarkoitettu muuhun yhteyteen, mutta jonkinlaisen neronleimauksen myötä se päätyi osaksi kappaletta.

Teos poikkeaa muista levyn biiseistä jo pelkästään pituutensa ja rakenteensa vuoksi. Siinä on havaittavissa Harrisin taipumus tehdä monimutkaisia ja eeppisiä kappaleita, jotka jaksavat kantaa loppuun saakka. Yli seitsemänminuuttinen Iron Maiden-kappale ei 2000-luvulla ole mikään ihme, pikemminkin päinvastoin, mutta vuonna 1980 se erottui selvästi joukosta. Kappaleesta löytyy periaatteessa kaikki ne elementit, joiden avulla Maiden sitten myöhemmin kehitti ja jalosti oman tyylinsä. Väliosan jälkeinen hidas osuus kasvaa kahdeksi uskomattoman hienoksi kitarasooloksi.

Kappale perustuu ranskalaisen kirjailijan Gaston Leroux:n vuonna 1910 kirjoittamaan romaaniin Oopperan kummitus. Teeman pohjalta on myöhemmin tehty lukuisia elokuvia ja näytelmäsovituksia, joista kuuluisin lienee Andrew Lloyd Webberin ohjaama Broadway-näytelmä. Alkuperäistä tarinaa on varioitu eri yhteyksissä hyvinkin paljon, mutta perusajatuksena tarinassa on Pariisin oopperatalon kellareissa ja katakombeissa elävä hirviö.

Hahmo on rakastunut oopperan kauniiseen sopraanoon, mutta hänen kasvonsa ovat jostakin syystä vaurioituneet (versiosta riippuen milloin tulipalossa, milloin esim. kaksintaistelussa). Kellarista käsin oopperan toimintaa seuraava hirviö (tai kummitus) vihaa ja vainoaa rakastamansa sopraanon ympärillä liehitteleviä kilpakosijoita, ja pitää koko oopperaa kauhun vallassa tappamalla näitä yksi kerrallaan. Kummitus pukeutuu rujoutensa vuoksi kasvot peittävään naamioon (behind that false mask), eikä kenelläkään ole käsitystä siitä, kuka tappaja on. Joissakin versioissa kummitus on hirvittävä sadisti, toisinaan säälittävä ressukka, joka haluaa vain tulla rakastetuksi ja hyväksytyksi. Harrsin lähestymistapa käsittelee kummitusta äärimmäisen pahana ja pelottavana. Kappale on tehty kummituksen (tulevan)uhrin näkökulmasta:

You're the Phantom of the Opera you're the devil you're just out to scare You damaged my mind and my soul it just floats through the air You haunt me you taunt me you torture me back at your lair