Invaders

21.12.2007

Steve Harris
3.22
1. Soolo (1.51) Dave Murray
2. Soolo (2.09) Adrian Smith

Ei ole koskaan soitettu livenä, vaikka joillakin internet-sivuistoilla pyörii sitkeä huhu, että olisi soitettu Uudessa Seelannissa Fear of the dark -kiertueella 1992. Tämä on kuitenkin pötyä.

Ei tietenkään virallisia liveversioita.

The Number of the Beast -albumin käynnistävä Invaders on Iron Maidenille tyypillinen poikki ja pinoon avausbiisi. Nopeana ja lyhyenä se edustaa samaa sarjaa, kuin myöhemmin esim. Be quick or be dead tai Futureal. Kappale soveltuukin kaikessa energisyydessään loistavasti nimenomaan levynaloitukseksi ja pienellä mielikuvituksella se olisi helppo kuvitella myös keikanavaukseksi, esimerkiksi jonkin mahtipontisen intron jälkeen. Kappaletta ei kuitenkaan ole koskaan soitettu keikoilla ja se tekee tässä mielessä poikkeuksen koko Maiden -tuotantoa ajatellen. Lähestulkoon poikkeuksetta Iron Maiden -albumien ensimmäiset kappaleet ovat olleet myös levyä promotoivien konserttien aloituskappaleita. Ainoan poikkeuksen tekee The X-factor -albumi (1995), jonka nimikkokiertueella keikat starttasivat albumin kolmannella raidalla. Invaders on näinollen Iron Maidenin ainoa levynavauskappale, jota ei koskaan ole soitettu livenä.

Biisi on hyvin läheistä sukua The Soundhouse Tapes -demolla ja myöhemmin (uudelleenäänitettynä) Women in uniform -singlen b-puolella olevalle Invasion -kappaleelle. Yhtäläisyys liittyy selkeästi lähinnä sanoituksiin. Molempien biisien teksti kertoo varsin kuvailevasti viikinkihyökkäyksestä johonkin maahan, Steve Harrisin mukaan Britanniaan.

Maahantunkeutujat maalailee lähestulkoon silminnähtävästi tilanteen, jossa lähestyvät viikinkilaivat (Longboat suom. Isovene) ensin havaitaan rannikolta käsin, tämän jälkeen syntyy paniikki ja hätä, sisämaasta hälytetään vahvistusjoukkoja ja lopuksi käydään epätoivoinen taistelu, jonka saksit häviävät.

Kappaleen tekstille on historiallinen pohja, sillä suurinpiirtein vv. 800 – 1000 jkr. Euroopan rannikkoseudut olivat helisemässä skandinaviasta (pääasiassa nykyisen Ruotsin ja Norjan alueelta) kotoisin olevien barbaariheimojen jatkuvien hävitysretkien ja hyökkäyksien takia. Karussa pohjolassa painiskeltiin väestönkasvuongelmien parissa ja tämä aiheutti sittemmin viikingeiksi kutsuttujen heimojen keskuudessa paineen lähteä hakemaan elintilaa muualta. Viikinkien retket olivat sodankäynnin ohella toisaalta myös rauhanomaisia löytö- ja kaupparetkiä rannikoita pitkin. Reissut mahdollisti mm.verrattain kehittynyt laivanrakennustaito.

Viikingit seilasivat etelässä Välimeren kautta aina Mustallemerelle saakka ja koillisessa Suomenlahden rannikoita ja myöhemmin jokia pitkin syvälle sisä-Venäjälle, johon perustivat ensimmäisen venäläisen valtion. Viikingit purjehtivat myös Pohjois-Atlantilla Islannin ja Grönlannin kautta aina Pohjois-Amerikan mantereelle asti. Siis muutamaa sataa vuotta ennen Kolumbusta.

Kaupankäynti ja löytöretkeily on tylsää, joten Viikingit tunnetaan maailmanhistoriassa ennenkaikkea verisinä valloittajina, joiden kovaotteista lähestymistapaa kavahdettiin kaikkialla keskiaikaisessa Euroopassa. Harris käyttää maahanhyökkääjistä kappaleessa nimeä Norsemen, joka on johdettu mitä ilmeisimmin sanasta Nord (so. Pohjoinen). Suomenkieleenkin on vakiintunut nimitys Normannit ja samasta yhteydestä on peräisin esim. Normandian niemimaan nimitys Ranskassa (Kts. Asterix ja Normannien maihinnousu- jossa, muuten, virhe, sillä Asterixhan vaikutti n. tuhat vuotta ennen viikinkejä..!)

Invaders on malliesimerkki Harrisille omintakeisista paitsi historiabiisistä (Myöhemmin esim.Alexander the Great, Quest for fire), myös taistelukuvauksesta (Myöh. esim. Aces High tai The Trooper). Kappaleen sanoitus on kuitenkin (kauniisti sanottuna) hieman naiivi. Tämä saattaa olla yksi syy siihen, että biisi on päässyt käytännössä täysin unohtumaan.

Yhden teorian mukaan kappaleen soittamattomuus voisi johtua siitä, että Maiden joutui käynnistämään Beast on the road -kiertueen ennen levyn ilmestymistä ja tästä johtuen rundin settilista poikkeaa (myöhemmin) totutusta kaavasta. Beast -kiertueella keikat aloitettiin kahdella tutulla ja turvallisella numerolla Murders in the Rue Morgue ja Wrathchild ja jo singlenä ilmestyneellä (eli yleisölle tutulla) Run to the hillsillä. Kenties yhtye halusi pelata varman päälle ja saada yleisön mukaan heti keikan alusta, eikä sillä ollut pokkaa ottaa senkaltaisia riskejä, kuin esim. Brave new world- ja Virtual XI- kiertueilla, joilla yleisölle pläjäytettiin heti kättelyssä 15 minuuttia uutta materiaalia silmille.

Levynaloitusbiisejä ei Maiden -keikoilla juuri emokiertuetta lukuunottamatta kuule, muutamaa suhteellisen harvinaista poikkeusta lukuunottamatta, joten ehkä Invaders:illä kävi vain huono säkä olla väliinputoaja tässä mielessä.