Tämä analyysi on monelta osin melko suurtakin spekulaatiota, millä ei välttämättä ole mitään tekemistä todellisuuden tai Maidenin suunnitelmien kanssa. Se vain on helvetin hauskaa.
Tarkoituksena ei myöskään ole millään tavalla yrittää ylittää A.Kiven mainiota kolumnia. Yritän vain tuoda oman panokseni ja uuden näkökulman Benjaminin tarinan analysointiin. Vaikka moni asia tässä analyysissä onkin aika korkealentoista (ja osa myös aika kaukaa hauettua), ei asioita tarvitse sivuuttaa olankohautuksella. Tarkoituksena on ruokkia lautalaisten mielikuvitusta. Lopulliset johtopäätökset on kuitenkin vedettävä itse.
Benjamin Breeg (kuten kaikki pitkän Maidenin lukeneet tietävät) on siis Steve Harrisin ja kauhukirjailija Shaun Hutsonin luoma hahmo. Teorioita siitä kuka Benjamin on ja miten hän liittyy Iron Maideniin, on lennellyt yltympäri internetiä kuin maksalaatikko ala-asteen ruokalassa, aina siitä asti kun Maiden ilmoitti uusimman albuminsa kappalelistan. Seitsemännen kappaleen kohdalla luki The Reincarnation Of Benjamin Breeg.
Kuka tämä hahmo siis on?
Erään wikipediasta löytämäni teorian mukaan Benny olisi metafora Toisesta Maailmansodasta ja reincarnatio (=uudelleensyntyminen) merkitsisi sodan alkua. Muita teorioita on ollut ainakin seuraavanlaisia: Benjamin on vertaus Maidenin fanikunnasta, Benjamin oli Winston Churchill, Benjamin oli fantastinen olento, jonka tarinaa kerrottiin West Hamin lapsille...
A.Kiven mainiossa kolumnissa mainittiin myös teoriat, että Benjamin Breeg olisi Paul Di’annon entinen lempinimi tai hänen olleen Harrisin vanha lemmikki/ystävä. Teorisoinnit vain paisuivat kun kävi ilmi, että kappale julkaistaan sinkkuna.
Sittemmin löytyi Benjaminin ”serkun” A.Breegin ylläpitämä nettisivusto
www.benjaminbreeg.co.uk, jossa kyseinen herra etsi epätoivoisesti serkkuaan, joka oli kadonnut jälkiä jättämättä kesäkuun 18. 1978. Kyseisen sivuston tarjoamat tiedot olivat todella mielenkiintoisia ja hedelmällisiä ja se saikin nopeasti täyteen yli satatuhatta kävijää.
Viimeisimpien tietojen mukaan on kuitenkin käynyt melko ilmeiseksi Benjamin Breegin olevan itse Eddie ja Iron Maidenin pojat ikään kuin rakentavat tässä pientä taustakertomusta Edwardinsa ympärille.
Tässä analyysissä pyrin tukemaan jonkin verran juuri tätä Eddie-teoriaa ja samalla syventämään sitä etsimällä viittauksia Maidenin menneisyydestä, esittämällä huomioita sekä spekuloimalla niin maan perkeleellisesti. Joten…
Ensin muutama mielestäni ihan mielenkiintoinen fakta, joita A.Kivi ei ollut kolumnissaan maininnut.
•Breeg katosi 1978 – Samoihin aikoihin syntyi myös Eddie The Head
•Vaikka nykyään tiedämmekin
www.benjaminbreeg.co.uk –sivuston mukaan Benjaminin syntyneen 3.9.1939, sinkun kannessa olevassa hautakivessä lukee kuitenkin ”? – 1978”
•Levyn mukana tulleessa dokumentissa näytetään kappaleiden nimet taululla - seitsemännen kappaleen kohdalla lukee R.O.B.B, johon joku on käynyt kirjoittamassa kirjaimille jatkot: Rime Of Billy Bunter (luultavasti ”Rime Of Billy Bunter” olikin siis Benjaminin työnimi, eikä suinkaan Legacyn)
•Breegin maalaaman ”Eddie-taulun” päivämäärä on 06.08.76 (tieto löytyy sinkusta)
Yhteyksiä
www.benjaminbreeg.co.uk -linkistä löytyvän Benjaminin tarinan ja Maidenin Seventh Son Of Seventh Son -levyn välillä on havaittavissa melko paljon: esimerkiksi Benjaminin vanhempien kuolema pojan ollessa nuori. Vanhemmat saivat surmansa tulipalossa, vuoden 1947 syyskuussa (Benjamin itse oli paikalla palon sattuessa, mutta selviytyi vahingotta; koskaan ei kuitenkaan selvinnyt mikä palon aiheutti.).
Myös The Reincarnation Of Benjamin Breeg -kappaleen sanoituksissa on paljon yhteistä Seventh Son Of A Seventh Son -levyn kappaleiden tematiikan kanssa.
The Reincarnation Of Benjamin Breeg:
“Why should these curses be laid upon me
I wont be forgiven till I can break free
What did I do to deserve all this guilt
Pay for my sins with the sale of my soul
Demons are trapped all inside of my head
my hopes are gone reach for heaven from hell
My sins are many
My guilt is too heavy
The pressure of knowing?
Of hiding what I know
I'm able to see things
Things I don't wanna see
The lives of a thousand souls
Weigh heavy down on me
I know they're crying for help, reaching out
The burden of them will take me down as well
The sin of a thousand souls not died in vain
Reincarnate still in me live again”
Sanoituksista on helppo tehdä päätelmä Benjaminin olleen jonkinlainen selvänäkijä, jota hirviöt (Eddie?) vainosivat näyissä. Hän ilmeisesti myös syyttää itseään tuhansien ihmisten kuolemasta.
Benjaminin tarinan mukaan, Ben alkoi nähdä pelottavia painajaisia kymmenentenä syntymäpäivänään. Hän alkoi myös maalata tauluja näkemiensä painajaisten pohjalta. Yksi näistä tauluista löytyy kappaleen sinkusta, musiikkivideosta ja vieläpä A. Breegin ylläpitämältä nettisivustolta. Ja Eddiehän sieltä näyttää kurkistelevan.
Wikipediasta löytämäni tulkinta TROBB -kappaleen sanoituksista väitti että, Breeg olisi tuomittu syntymään uudelleen ja uudelleen; aina niin kauan, että on onnistunut tekemään tarpeeksi hyvää, voidakseen vapautua kierteestä (selvä viittaus hindulaisuuteen).
Yhteydet etenkin The Clairvoyantin ja The Prophecyn teksteihin ovat ilmiselviä.
The Clairvoyant:
"Feel the sweat break on my brow
Is it me or is it shadows that are dancing on the wall?
Is this a dream or is it now?
Is this a vision or normality I see before my eyes?
I wonder why, I wonder how
But it seems that the power’s getting stronger every day
I feel a strength, an inner fire
But I’m scared I won’t be able to control it anymore
Just by looking through your eyes
He could see the future penetrating right in through your mind
See the truth and see your lies
But for all his power, couldn't forsee his own demise"
The Prophecy:
“I’ll take your life in my hands
Your fate, your future in my visions
Heed what I say and you’ll see what will be
Please listen to me”
I had their lives in my hands
Their fate, their fortunes in my visions
No-one believed in my true prophecy
And now it’s too late”
Tämän lisäksi myös uudelleensyntymistä käsitellään monessa Seventh Son -biisissä:
The Evil That Me Do:
“But I will pray for you
Some day I may return…
Don’t you cry for me
Beyond is where I learn”
The Clairvoyant:
“There's a time to live and a time to die
When it's time to meet the Maker
There's a time to live but isn't it strange
Just as soon as you've born you're dying...
...And be reborn again”
Infinite Dreams
“I'd get a chance another time
And to return and live again
Reincarnate, play the game
Again and again and again”
Relic vielä terävänä miehenä huomautti No More Liesin kohdasta:
“Maybe I'll be back some other day
To live again just who can say
In what shape or form that I might be
Just another chance for me”
Olisiko tämä esimakua tulevasta?
Joka tapauksessa, Harris tuntuu aina olleen kiinnostunut kuolemasta ja uudelleensyntymisestä. Ensimmäinen kohta Harrisin kappaleessa, jonka voi tulkita viittaavan reincarnatioon taitaa löytyä Hallowed Be Thy Namesta:
”Mark my words, believe my soul lives on”
Myös Heaven Can Waitin voi tavallaan tulkita aihetta sivuavaksi.
Toinen aihe, joka usein toistuu Harrisin teksteissä, on juuri unien näkeminen ja tulevaisuuden ennustaminen. Esimerkkeinä Infinite Dreams, Dream Of Mirrors, The Number Of The Beast…
Näiden lisäksi Aces High huomautti vielä The Evil That Men Do -sinkun kannesta, jossa joku tyyppi on vankina Eddien suussa.
http://www.vinyltap.co.uk/gallery/ir/ir ... 403980.jpg
Ja olihan ennen levyn nauhoitusten alkua liikkeellä pientä huhua, että Seventh Sonille saatettaisiin tehdä jatkoa.
Benjamin Breeg siis katosi kotoaan 18.7.1978. Kaikki yritykset hänen tavoittamisekseen epäonnistuivat. Samoihin aikoihin ilmestyi Maidenin kuvioihin myös Eddie The Head, joka aluksi oli pelkkä lavan yläpuolella keikkuva pää, jonka tehtävänä oli sylkeä tulta, savua ja maalia sekä kuolata sen aikaisen rumpalin niskaan.
Benjaminin tarinan mukaan, Benny kierteli Itäistä Eurooppaa vuosina 1966 – 1969. Hän joutui kuitenkin häipymään Romaniasta poliisikuulustelujen vuoksi vuonna 1969. Mitähän siellä tapahtui? Olisiko Seventh Son- levyn The Prophecy sijoittunut sinne?
Ja koska Benjaminin hautakivessä oleva teksti on Romaniaksi, voimme jälleen olettaa hänen myös kuolleen siellä. Minun oman teoriani mukaan Breeg lähti etsimään Eddietä -tuota painajaistensa kohdetta- ja jäi sille tielleen. Jospa hän siis palasi Romaniaan, kuoli, ja syntyi uudestaan Eddienä, kuten Frontier90 ehdotti. Ja A.Kivihän ehtikin jo mainitsemaan Romanian kohdalla tämän herkullisen viittauksen Transylvaniaan. Samoin kuin hpmanin tekemän mielenkiintoisen laskutoimituksen Benjaminin katoamispäivämäärän (18.7.1978) sekä Iron Maidenin ensimmäisen studioalbumin ilmestymispäivämäärän (14.4.1980) välillä:
Number of days between
June 18, 1978
and
April 14, 1980
666 Days
Frontier90 mietti ajatusta, että The Reincarnation Of Benjamin Breeg -sinkun kannessa Eddie olisi kaivautunut pois omasta haudastaan. Tämä vain ei tunnu kovin todennäköiseltä hakulla. Itse ehdotin seuraavaa:
Viper wrote:Tulin myös ajatelleeksi aikaisemmin mainittua juttua Eddien pojasta, Freddiestä, joka jonkun tulkinnan mukaan olisi Seventh Son -levyn kannessa Eddien kädessä (kuvassahan Eddie todella pitää kädessään kalvopussia, jossa näkyy kasvot). Death On The Roadin kannessakin hevoskärryissä lukee "Edward and son undertaking". Miten tämä sitten liittyy Benjamin Breegiin?
Entä jos Benjamin todella oli Eddie ja Benin haudalla ei seisokaan Eddie vaan Freddie.
(Muistutan tässä yhteydessä vielä, että Benjaminin ensimmäinen työpaikka orpokodista lähdettyään, oli paikallisella hautausurakoitsijalla (=undertaking) hautakiviä kaivertamassa.)
Todennäköisempää kuitenkin olisi, että Eddie on napannut hakun ja talsinut hautausmaalle tarkoituksena kaivaa Benin hauta auki tai tehdä jotain muuta ilkeää. Motiivina voisi esimerkiksi olla halu päästä eroon menneisyydestä. Lisäksi Höyste mainitsi Eddien kaulassa olevista tuntolevyistä, jotka viittaavat todennäköisesti A Matter Of Life And Deathin kanteen. A.Kivihän huomautti Benjaminin synnyinpäivän olevan myös brittiläisittäin Toisen Maailmansodan syttymispäivä. Ja Eddie itse on taistellut useammassa kuin yhdessä sodassa (The Trooper, 2 Minutes To Midnight, Tailgunner, Aces High…).
Numero seitsemän esiintyy useaan kertaan Benjaminin yhteydessä. Kuten Relic mainitsi, AMOLAD on seitsemäs Seventh Sonin jälkeen ilmestynyt levy, TROBB on sen seitsemäs kappale ja kestää seitsemän minuuttia. Lisäksi Benjamin maalasi taulunsa ja katosi seitsemänkymmentäluvulla.
Iron Maiden Commentaryssa,
www.maidenfans.com/imc (loistava sivusto, muuten) Maverick oli käyttänyt ns. 20-vuoden eroa, jossa hän oli verrannut bändiläisten (enimmäkseen Steven) tekemisiä Benjaminin tekemisiin ja löytänyt mielenkiintoisia yhtäläisyyksiä. Esimerksi: Steve työskenteli suunnittelijana vuonna 1974 – Benjamin työskenteli hautakivien kaivertajana 1954, Maidenilta ei löydyy virallisia levyjä vuosien 1975 (bändin perustaminen) ja 1979 (Sounhouse Tapes) välillä – Benjamin elämästä ei ole paljonkaan tietoa vuosien 1955 ja 1959 välillä, Maiden reissasi paljon ympäri planeettaa vuosien 1980 – 1990 välillä – Benjamin kierteli maailmaa vuosien 1960-1970 välillä. Lisäksi Maverick huomauttaa The Man Of The Iron Maskin (elokuvan josta Steve keksi nimen Iron Maiden) ilmestyneen Bennyn synnyinvuonna 1939 ja vertaa vielä Benin kiinnostusta Raamattua kohtaan Steven kiinnostukseen jalkapalloon, samoin kuin Benjaminin kolmea sijaisperhettä Gypsy’s Kissiin, Smileriin (Steven aikaisemmat bändit) ja Urchiniin (Daven ja Adrianin aikaisempi bändi). Muitakin yhtäläisyyksiä hän löytää Maidenin ja Benjaminin väliltä, mutta osa tuntuu minusta hieman turhan kaukaa haetuilta:
http://www.maidenfans.com/imc/?url=albu ... ink=albums
Lopuksi hän kuitenkin mainitsee TROBBin ja Infinite Dreamsin sanoitusten samankaltaisuudesta ja vetää tästä saman johtopäätöksen kuin minäkin: ehkä Benjamin Breeg onkin Seitsemännen Pojan Seitsemäs Poika.
The Reincarnation Of Benjamin Breeg:
“Someone to save me
Something to save me from myself”
Infinite Dreams:
“Help me – Help me to find my true self without seeing the future
Save me – Save me from torturing myself even within my dreams”
Huomautan myös, että Breeg ei ole ensimmäinen mystinen henkilöhahmo josta Maiden on kappaleen tehnyt. Charlotte The Harlot, anyone?
A.Kiven kirjoittamassa Twilight Zone -analyysissa (joka oli muuten todella hyvä) mies mainitsee kyseisen sinkun kannesta. Siinähän on nainen, jonka peilistä heijastuu erittäin uhkaavannäköinen, läpinäkyvä Eddie. Ja sokerina pohjalla: naisen yöpöydällä on valokuva jossa lukee ”Charlottelle Edwardilta”. Voimmeko siis olettaa, että jos Breeg on Eddie, niin Benjaminilla ja Charlottella oli jokin yhteys.
http://www.maidenfans.com/imc/?url=sing ... nk=singles
A.Breeg kertoo nettisivullaan, 20 heinäkuuta ilmestyneessä tekstissä, mystisestä, Romaniasta käsin häntä lähestyvästä henkilöstä, joka lähetti hänelle sähköpostilla 9 romaniankielistä sanaa. Käännettynä englanniksi nuo sanat kuuluvat
”Here lies a man of whom very little is known” (tässä tuntuu kuitenkin olevan mielenkiintoinen ristiriita, sillä The Reincarnation Of Benjamin Breeg -sinkun kannessa olevassa hautakivessä lukee ilmeisesti sama teksti, mutta siinä sanoja on 11:
"Aici zace un om despre care nu se ştie prea mult").
Myöhemmin, 11.8., A. Breeg kertoo nähneensä yhden hänen serkkunsa maalaamista tauluista, jonka omistaa Pariisista kotoisin oleva keräilijä. Keräilijä oli kuulemma hankkinut taulun Romanista, mikä jälleen johtaa tähän mystiseen sähköpostin lähettäjään. A. Breeg yritti useita kertoja lähettää sähköpostia takaisin tälle mystiselle henkilölle, mutta ei saanut niitä perille.
Viimeinen postaus sivustolle on 14.8. (samana päivänä jolloin The Reincarnation Of Benjamin Breeg -sinkku ilmestyi Englannissa) ja siinä kerrotaan, että henkilö joka lähetti sähköpostin Romaniasta aikoo tulla tapaamaan A. Breegia. Henkilö kertoo myös, että hänellä on jotain Benjamin Breegille kuuluvaa, jokin kirja. A. Breeg ihmettelee, tarkoittaakohan henkilö Benjaminin päiväkirjaa, samaista josta hänellä on muutamia sivuja. Mutta kuinka tämä tyyppi voisi sen omistaa?
Kaveri myös kertoo, että Benjamin on vienyt häneltä jotain. Hahmo ei halua A. Breegin tulevan häntä vastaan vaan tämän tulee odottaa kiltisti kotonaan, yksin. Kaikkein oudointa A. Breegistä on kuitenkin se, ettei henkilö halua kertoa nimeään.
Tämän jälkeen ei tekstejä ole tullut enää enempää. Tulee mietittyä, mitähän A. Breegille mahtoi tapahtua. Jos hän kerran sai jotain selville serkustaan, kai hän olisi siitä sivustolleen kertonut. Samoin kuin hän olisi kertonut jos ei olisi. Ja kaikkein mielenkiintoisin yksityiskohta tässä tarinassa on tuo mystinen, Romaniasta tuleva henkilö, joka ei halua kertoa nimeään, lähetti nuo yhdeksän romaniankielistä sanaa, voi olla Benjaminin maalaaman taulun alkuperäinen omistaja ja kenties vielä pitää hallussaan Benjaminin päiväkirjaakin. Voisiko hän olla…?
Saattaahan toki olla, että kirjoitukset kyseiselle nettisivuille loppuivat, koska ne olivat jo tehneet tehtävänsä. Tai että Benjaminista ei haluttu kertoa enempää. Mutta silti tarina saa loppusuoralla niin mielenkiintoisen käänteen, että mielikuvitus alkaa väkisinkin laukata.
Kaiken kaikkiaan, koko Benjamin Breeg -jupakka on loistava osoitus Harrisin mielikuvituksesta ja neroudesta. On se aika epeli.
Suurin osa tässä analyysissa esitetyistä ajatuksista on omiani, mutta jos olen jossain välissä joltakulta jotain lainannut, olen myös maininnut siitä. Olen käyttänyt aineistona huomioita muun muassa seuraavilta henkilöiltä: Zani, hpman, Frontier90, Höyste, Aces High ja Relic. Kiitos heille kaikille mielenkiintoisten näkemysten esittämisestä sekä keskustelun ylläpitämisestä. Myös
www.benjaminbreeg.co.uk,
www.maidenfans.com/imc sekä
www.wikipedia.org -nettiosoitteita tulin käyttäneeksi jonkin verran. Kiitokset siis ainakin Maverickille mielenkiintoisten pointtien esille tuonnista.
Erityiskiitos vielä A.Kivelle, jonka mielenkiintoinen ja informatiivinen kolumni toimi analyysissa hyvänä ponnistuslautana. Ja totta kai myös Steve Harrisille, Shaun Hutsonille, Dave Murraylle, Adrian Smithille, Janick Gersille, Bruce Dickinsonille, Nicko McBrainille sekä Edwardille.
Up The Irons!