Albumikeskustelua ja äänestys: Killers

Keskustelua Iron Maidenista ja kaikesta bändiin liittyvästä.

Moderator: The Killer Krew

Killers arvosana

1
3
2%
2
19
14%
3
46
34%
4
52
38%
5
17
12%
 
Total votes: 137

Metal Heart
Vempare
Vempare
Posts: 20
Joined: Sun Sep 19, 2010 18:10
Location: Keminmaa

Re: Albumikeskustelua ja äänestys: Killers

Post by Metal Heart »

Mielestäni pesee debyytin mennen tullen. Suurin syy: Martin Birch. Miehen taitoja voi ihastella koko albumin ajan, mutta ennen kaikkea Genghis Khanin lopussa ja Murders In The Rue Morguen aikana. Myös esim. Daven soolot ovat miehen parhaita, tälle tasolle ei ihan jokainen kitaristi pääse!

Ides of March

Maaliskuun idys. Olen aina miettinyt, viitataanko tuolla päivään jona Julius Caesar kuoli. En anna numeroa. Tämähän on vain intro, joten se olisi suoraan täydet viisi, muttei olisi kuitenkaan... jos ymmärrätte! :lol:

Wrathchild - 5/5

Kyllähän tässä täydellinen biisi on kyseessä. Ei mikään mestariteos, ei nyt eikä silloin, mutta ehdottoman taattua laatua.

Murders In The Rue Morgue - 5/5

Tämä ei alun perin toiminut. Jotenkin iloisen oloinen verrattuna sanoitusten synkkään tarinaan. Mutta nykyisin olen päässyt tähänkin sisälle.

Another Life - 3/5

Hyvä kappale, ja Daven sooloilu tuo plussaa, mutta eikö sanoituksia olisi voinut kirjoittaa enemmänkin kuin kaksi säkeistöä?

Genghis Khan - 3,5/5

Ei mikään erikoinen edes instrumentaaliksi. Kitaranulvaisut lopussa tuovat plussaa. Martin miksannut ne hienosti kaukaiselle kaiulle.

Innocent Exile - 3/5

Alun perin yksi suosikeista (joka johtuu varmaan siitä, että opin soittamaan ennen kuin olin kertaakaan kuullut :lol: ). Taso laskenut, mutta onhan tuossa hienoja riffejä, sooloja sekä loistava lopetusriffi jota oli sähköuruilla siisti soittaa. :twisted:

Killers - 4,5/5

Paulin laulu vie pisteitä. En ole ikinä siitä tykännyt, tämä niitä harvoja tuon ajan biisejä jotka menevät Brucelta paremmin. Steve vauhdissa, mutta kitaraharmoniat etenkin aivan omaa luokkaansa. Juuri kuuntelen liveversiota, jonka takia on pakko antaa biisille puoli pistettä lisää sen itsensä takia.

Prodigal Son - 4/5

Led Zeppelin comes for a little visit. No, mikäs tässä, mukavaa komppailua, sooloilua, ja laulua.

Purgatory - 5/5

Tässä sitten on käsillä mestariteos. Hiljaisemmassa harmoniakohdassa huomaa tuon temponnopeutuksen, kun biisi muutettiin Floatingista Purgatoryksi. Hienoja riffejä (jotka on käsittämättömän vaikeita soittaa koskettimilla - mutta on onnistuttu), sooloja ja tietenkin Paulin melko hieno laulusuoritus.

Twilight Zone - 4/5

Judas Priest comes for a little visit. Ainakin intron ajaksi. Mieleen tulee Priestin "Rock Forever". Jotka ette ole kyseistä kappaletta kuulleet, niin kuunnelkaa: melko samantyylistä, eikös? Toinen samantyylinen on muistaakseni Thin Lizzyn "Waiting For An Alibi" tai "Don't Believe A Word". Introssa pitäisi heti kuulua. No, itse aiheesta: hieno kappale, Paulkin onnistuu roolissaan, vaikka vähän hankalaksi falsetoksi menee kertsissä.

Drifter - 3/5

Piti kuunnella varmuuden vuoksi, meinasin suoraan antaa kakkosen. Mutta kyseessähän on ihan mukiinmenevä kappale, ei omaperäisimmästä ei mielenkiintoisimmasta päästä, soundikin enemmän esikoisalbumin tyyliä, mutta ihan ok. 8)


Alunperin mielestäni se huonoin Maiden-levy 80- luvulta, mutta lopulta meni esim. TNOTB:n ohi. Nyt osat vaihtuneet. Silti hieno kokonaisuus, pääasiassa Daven soolojen ja Martinin takia. Adrianillahan tuota vastuuta ei juuri ollut, pari sooloa siellä täällä. Miehen vahvuudet ovat ennen kaikkea biisinkirjoittamisessa, mikä jo seuraavalla levyllä todistettiin.

Keskiarvo (mukaan ei lasketa Ides of Marchia) = tasan 4.

Tähän mennessä keskiarvot (ja muistakaa, että vaikka keskiarvot olisivat mitä, niin ne eivät kerro kaikkea. Minulle esim. TNOTB on paljon parempi kuin Killers tai Somewhere In Time. Minkäs voi, kun 6/5:ttä ei esim. Hallowed Be Thy Namelle voi antaa :( ):

Piece Of Mind 4,6
Somewhere In Time 4,3
Killers 4
The Number Of The Beast 3,9
Levyt top 5 (yksi per esittäjä):
1. Iron Maiden - Piece Of Mind
2. Queensrÿche - Operation: Mindcrime
3. Accept - Balls To The Wall
4. W.A.S.P - The Crimson Idol
5. Judas Priest - Defenders of the Faith
Hatebreeder
Kisälli
Kisälli
Posts: 541
Joined: Sat Oct 09, 2010 21:00
Location: Svartberg

Re: Albumikeskustelua ja äänestys: Killers

Post by Hatebreeder »

Killersissä vähän sama juttu kuin Iron Maiden levyllä; ei mitään muistikuvaa ekalta kuuntelukerralta, ei mitään muistikuvaa myös ostotilanteesta. Sen tiedän, että en ole ekan kuuntelu kerran jälkeen kuunnellut juurikaan yhtään. Arvostelin tämän myös tuossa aktivointia odotellessa. Laitetaas novelli pystyyn pitemmittä jorinoitta.

Ides of March:

Hyvä intro biisi, ja hyvä aloitus levylle. Ei tosiaan olisi näin hyvä erikseen kuunneltuna, mutta levyn avaajana kyllä. Biisi alkaa muutamalla barrella, johon soolokitarat tulee mukaan, josta päästään itse sooloihin. Perus tiluttelut, alun riffi ja se on siinä. 3,5, levyltä kuunneltuna. Yksittäisenä ehkä vähän vähemmän.


Wratchild:

Kova basso riffi heti alkuun, josta lähtee kitarat mukaan, toinon tilutellet ja toinen riffiä jauhaen. Kitaristina tää on kova biisi; paljon tiluteltavaa, ja tähän on helppo improvisoidakin. Kertosäe toimii hyvin. Sen jälkeen mennään kovaan tilutussooloon, josta päästään "kiihtyvään" Kohtaan. "Oooooooooaoaaaaaaaa", Paul se osaa. Toinen säeksitö ja kertsi alkaa. Ihan toimiva ja sopivan lyhyt jammailu ja keikka biisi. 4 pistettä.


Murders in Rue Morgue:

Alkaa hienolla ja hitaalla introlla. Sen jälkeen tempo nousee ja mennään taas lujaa. Säkeistöt ja kertsi toimivat taas vaihteeksi hyvin. Biisissä on yllättävän paljon tekstiä, mutta päästään lopulta sooloiluunkin. Ja sen perään vielä yksi novelli. Biisi on hyvä, ja paljon laulua löytyy, mikä toimii ainakin tässä kipaleessa. 3,5 pistettä.


Another Life:

Alkaa jännällä rummutuksella johon kitarat yhtyvät. Siitä päästään heti jonkin laiseen sooloon. Ei huono tapa aloittaa biisiä. Säkeistöjen jälkeen alkaa nopea juoksutus josta päästään hienon kuuloiseen sooloon ja siitä sulavasti säkeistöjen pariin. Biisissä on vielä jonkinlainen loppuhuipennus. Tulee joistain riffeistä mieleen myös joku rock biisi. 3,5 pistettä.


Gengis Khan:

Tätä on kiva soittaa. Alkaa nopealla ryminällä, sitten vähän rauhallisemmin, josta toinen pieni riffi jonka jälkeen... vau... mennään ja lujaa. Jää Dragonforcet ja Tukiaiset pulkkamäessä kakkoseksi. Vau. Sitten mennään rauhalliseen kohtaan, jonka taustalle tulee jonkin näköistä vingutusta. En osaisi kuvitellakaan laulua tälle biisille. Loppuun asti mahtavaa menoa. Ei ihan klassikko, mutta läheltä liippaa. Mielestäni ehkä jopa parempi kuin Transylvania. 4,5 pistettä.


Innocent Exile
:

Alkaa basson ja toisen kitaran kanssa jammailusta, josta päästään heti ekaan säkeistöön. Kahden säkeistön jälkeen jotain soolontynkää, jonka jälkeen laulua taas kerran. Palataan juurille, elin alun riffi taas käyttöön. Sitten alkaa riffi, josta päästään sooloon. Soolo kuulostaa todella hyvältä. Riffiä soitellaan loppuun asti ja pari hidasta lyöntiä loppuun ja se on siinä. Ei hullumpi, mutta ei turhan hyvä. 3 pistettä.


Killers:

Alkaa basso riffillä, johon toinen kitaristi tulee mukaan hienolla "tilutuksella" (ei nyt löytynyt paremapa sanaa). "AU AU" huudot toimii. Intro on todella hyvä. Ja sitten alkaa laukkakomppi, jonka taustalla toinen kitaristi vetää jotain häröä. Säkeistöt toimii samalla lailla, paitsi toinenkin kitaristi yhtyy laukkaan. "Scream for mercy" on kieltämättä Brucen huutaman parempi. Biisin keskiosa on tilutuksineen hienon kuulosta. Paul vetää laulut todella hyvin tässä. vielä kun olisi sen "scream for mercyn" vetänyt paremmin, niin oisi ehdottomasti täydet 5, nyt jää 4.75, eli 5-.


Prodigal Son:

Lähes kokonaan akustinen biisi, sopivan rauhallinen tälläisen tappolistan jälkeen. En osaa biisistä paljoa sanoa.. Akustiset sopivat kuin.. liikakilot Tukiaiselle! (mikäköhän sen dissaamisessa kiinossta..), Sähkökitaroita käytetty hyvin. Soolo on hieno. Levyn parhaimpia. Biisi on vain tolkuttoman hyvä. Miten en ole tätäkään helmeä kuunnellut pariin vuoteen... 4.75 myös tälle, eli 5-


Purgatory:

Nopea tempoinen se ainakin on... Perus riffttelyä, nopea tempo, hidasta keskikohdilla. En osaa paljoa sanoa... Hyvä biisi, ei siinä mitään. 4 pistettä


Drifter:

Plussaa heti alkuun kiljahduksesta. Säkeistöt nopeita taas kerran. Hidas sooloilu toimii ja eteenkin sne jälkeinen "iloinen" riffi. Kuulostaa hienolta. Ei ehkä levyn parasta antia, mutta ei nyt mikään liian huonokaan. Ehkä vähän tylsähkö. 3-, eli 2,75 pistettä.


Keskiarvo: 3,825, eli 3,8, taisipa juuri lyödä debyytin.

Lista tähän mennessä:

1. Killers - 3,8
2. Iron Maiden - 3,6
Tolppanen
klaus Järvinen
klaus Järvinen
Posts: 447
Joined: Tue Jan 10, 2006 23:39
Location: Tuusula (Kellokoski)
Contact:

Re: Albumikeskustelua ja äänestys: Killers

Post by Tolppanen »

Jeps, debyytti onpi nytten takana päin. Jatketaampa matkaa vaan ja sukelletaan seuraavaan levyyn.

Iron Maiden: Killers (1981)

1. The Ides Of March
PUM! Iron Maidenin uran toinen albumi räjähtää massiivisella voimalla käyntiin ja kuulija on lähestulkoon tippua tuoliltaan. Mitä tämä on?! Alkujärkytyksestä toipumisen jälkeen heti ensimmäiseksi huomio kiinnittyy soundeihin. What the fuck? Nyt ollaan jossain aivan toisella planeetalla kuin ensimmäisellä levyllä. Yleissoundi on paljon selkeämpi. Kitarasoundi on paljon raskaampi. Edellislevyn kähäiset, hieman epäselvät ja punnkmaiset äänimaailmat ovat tipotiessään. Tämä on jotain aivan muuta, tämä on heavy metallia. Soundit ovat laadultaan paljon paljon paremmat. Jos edessäni olisi tällä hetkellä peili, näkisin siinä omat kasvoni, joilla olisi hyvin leveä virne. Kyllä nyt ovat pojat osanneet asiansa. Näin se levy perkule pitää polkaista käyntiin! Cliven rummutukset myös lisäävät virnettä entisestään, mies todella lähes tappaa settiään. Mitä tykitystä. Soolot ovat todella ajan tasalla ja tyylitietoisia. Biisi on Maidenin lyhin, oikeastaan sitä voisi luonnehtiakin pelkäksi introksi. Mutta silti alle kahden minuutin pituus ei poista sitä tosiseikkaa, että tässä on mahtava levynavaaja jos missä. Prowler oli biisinä kuitenkin ehkä hivenen laadukkaampi, mutta tämä osaa asiansa paremmin oikeassa paikassa. Ja nimenomaan oikeaan aikaan. Tyylipuhdas suoritus. 4,5

2. Wrathchild
Uhmakasta ja matalaa kolinaa, hyvin yksinkertainen mutta samalla todella määrätietoinen ja toimiva kuvio. Kuka on kyseessä? Steve Harris. Ei todellakaan luovuuden huipputasoa tuo bassottelu alussa, mutta perkule kun on pakko myöntää, että toimii. Välillä yksinkertaisuus on kaunista, kuten tällä kertaa. Äkkiä samat raskaat soundit vyöryvät päälle, kuten avausbiisissäkin, tietenkin eri riffeillä. Kyllä on pakko todeta, että ovat nannaa korville nämä soundit. Nyt ollaan valovuosia edellä ensimmäisestä albumista. Säkeistön lähtiessä käyntiin Paul alkaa kähistä ensimmäisiä vokaaleitaan tällä albumilla. Kyllä siellä sama tuttu Paul on kuin debyytilläkin, jes! Jotkut väittäneet, että mies olisi tällä albumilla jotenkin huonommassa vireessä. En sitten tiedä onko korvissani vika vai missä, kun en itse sitä kuule. Mutta Paul ei ole ainoa joka hoitaa oman tonttinsa kunnialla. Clive on tiukassa kunnossa, komppi on vakaasti mutta maltillisesti etenevä. Soolot ovat myös hienot. Puhumattakaan Steven koko biisin ajan jatkuvaa maanista bassottelua, luo mahtavan ja tuhdin pohjan koko biisiin raskaiden kitaroiden alle. Varsinainen meno pala. Maidenin klassikkobiisi ja keikkojen vakiokalustoa. Kyllähän tästä keikalla nouseekin fiilis aina kattoon, sitä ei käy kieltäminen. Ihan hieno biisi kaikin puolin, mutta täytyy sanoa, että studioversio silti kalpenee livetilanteelle. Näin se vain on. Toimii toki myös levyllä, muttei yhtä täydellisesti kuin keikalla. 4

3. Murders In The Rue Morgue
Edellisen biisin jälkeen tarjoillaan näköjään pientä rentoutumishetkeä jos on vaikka otsa sattunut kostumaan hiestä. Hiljakseen taustalla soiva melodia ei kuitenkaan kauaa anna kuulijan levätä, koska pian astuu rummut ja raskaat kitarat mukaan peliin. Hyvä. Mutta tässä vaiheessa ei vielä tosiaan voi aavistaakaan mitä sieltä on vielä tulossa. Minuutin kohdalla pankki räjähtää. Jumantsuikka! Vauhtiin lähdetään sellaisella kyydillä, ettei hattu todennäköisesti pysyisi päässä. Biisi lähtee polkemaan mahtipontisen positiivisella asenteella ja soundilla eteenpäin. Jos fiilis oli edellisen biisin aikana korkealla, niin nyt noustaan jo läpi hissin katosta. Aivan loistavaa menoa! Kertakaikkiaan, kaikki toimii. Riffit eivät ole mitään kekseliäisyyden lippulaivoja, mutta se ei häiritse paskan vertaa kun fiilis on muuten niin korkealla ja homma on varmoissa käsissä hoidossa. Jokainen bändin jäsen hoitaa taas tonttinsa perus varmasti. Yksi aliarvostettuja Maidenin nopeita ja lyhyitä ralleja. Brucen vetämänäkin aivan mahtavassa iskussa tämä biisi ja iskee jos mahdollista vielä astetta lujempaa livenä. Kovaa kamaa, ei voi muuta sanoa. Mitään vikaa en itse löydä. 5

4. Another Life
Seuraavaksi näitä hieman tuntemattomampia Killersin teoksia, joista ei paljoa näe missään keskusteltavan. Alku on odotuksia herättävä, Clive on todella tulessa. Ei liene kovin kaukaa haettua, mutta aivan väkisinkin tulee mieleen Metallican Motorbreath. :D Alun rummutuskuviohan on lähes samanlainen, ellei korvakuulo nyt heitä käsitystä aivan metsään. Ja hei, tämähän on levytetty 1981. Eli jos jompi kumpi on toista lainannut, niin kyllä se on Lars Ulrich. Eipä siinä mitään, ei tuo mitenkään väärin ole ja jälleen kerran osoitus siitä, kuinka vaikutusvaltaista Maidenin alkutuotanto onkaan ollut myöhempien metallibändien soitannassa ja onhan siitä aivan mustaakin valkoisella, että Metallican jäsenet ovat nuoruudessaan kuunnelleet Iron Maidenia. Rumpukuviosta viis, täytyy sanoa, että seuraava Daven(?) kitarariffi on vähintäänkin erikoinen. Ainakin jos tarkastellaan asiaa Maidenin kannalta. Mutta mitäpä siitä, kaikki lasketaan ja lisäksi se on suhteellisen mukavan kuuloinen. Säkeistössä tulee kunnon stadionkeikan fiilis, joka on saatu taitavasti aikaan kaiku-efektiä käyttäen, Paulin laulu kuulostaa muutenkin todella hyvälle. Hyvä fiilis tästä tulee, biisi rullaa mainiosti eteenpäin koko sopivan lyhyen kestonsa ajan ja keskivaiheilla tuleva yhtäkkinen tahtilajin muutos tuo vaan lisää plussaa. Ei tästä mitään elämää suurempaa klassikkoa saa tekemälläkään, mutta muuten ihan mallikas pikkunätti veto. 4

5. Genghis Khan
Maidenin yksi neljästä instrumentaalista lähtee myös edellisen biisin tavoin todella vauhdikkaasti käyntiin. Enpä sitten tiedä, onko suunniteltua vai vain sattumaa, että kaikki Maidenin instrumentaalit ajoittuvat alkuajalle, kolme kahdelle ensimmäiselle levylle ja yksi viidennelle. No joka tapauksessa Maiden ei yhtään hutia instrumentaaleissaan ole tehnyt. Tämä on nyt järjestyksessään kolmas, joka on arvosteluvuorossa ja täytyy kyllä ikäväkseni todeta, että heikon tähän asti (heikompi myös kuin Losfer Words), mutta silti ihan piristävän mukava välipala. Ei todellakaan huono, älkää käsittäkö minua väärin. Itseasiassa jopa aika hyvä, mikä kertoo omaa kieltään Maidenin instrumentaalien tasosta. Clive on tulessa myös tässä biisissä, heti alussa armotonta tykitystä nopean kitara/bassojuoksutuksen tahdissa. Kyllä mies tonttinsa osaa ainakin levyillä hoitaa. Ensimmäinen nopea osuus biisistä ei sinänsä tarjoa mitään yllätyksellistä eikä kauhean suurta, mutta vyöryy nopealla temmollaan ihan ok:sti ja perusmukavasti eteenpäin aina siihen pisteeseen asti, jolloin alkaa se hieman parempi osio tästä biisistä. Taustalla laukkaava basso ja päälle hienot melodiset kuviot tyylin Phantom Of The Opera. Meikäläinen tykkää. Periaatteessa, jos tämä biisi koostuisi vain tästä osiosta olisin varmaan antanut tälle nelosen, mutta kun se ensimmäinen osuus pitää tietysti laskea, niin karvan verran tullaan alaspäin. Mutta tosiaan vain hieman, kuten aikaisemmin sanoin, kappaleen alkukin on ihan hyvä. Tämäkin on edellisen biisin tapaan ikävällä tavalla näitä hieman "väliinputoajia" tällä levyllä, mutta minun kirjoissani tämä on ihan perushyvä ja mukava Maiden-instrumentaali. Ei huono, tosin ei mikään mestariteoskaan, mutta ihan hyvä. 3,5

6. Innocent Exile
Noniin, vauhdikaalla bassokuviolla liikkeelle ensimmäisen kerran sitten Wrathchildin. Ihan näppärä bassoriffi, mutta on Steveltä parempiakin sellaisia tullut. Säkeistö alkaa kyllä paljon vaisummin kuin edellisessä lauletussa biisissä, Another Lifessa. Ei tule samanlaista hyvää fiilistä ja riffitkin ovat pohjalla vähään mitäänsanomattomia. Seuraavaksi tuleva lyhyt melankolisen melodian tarjoava kohta sen sijaan on paljon parempi. Se korjaa hieman fiilistä, kuten sen jälkeen tuleva soolokin. Sekin tosin on taas aivan liian lyhyt. Ei oikein fiilis kerkiä nousta missään vaiheessa tarvittaviin sfääreihin. Jälleen yksi tasapaksu säkeistö. Meno on ihan menettelevää, mutta auttamatta heikointa tähän asti. Onneksi kulman takaa tulee kuin puskista taas yksi soolo. Tämä pelastaa ja paljon. Muuten aika keskinkertaista, yllätyksetöntä menoa tarjoilevan kipaleen valttikortteja ovat ehdottomasti soolot ja tuo yksi tietty melodia mikä toistetaan tosin sekin harmikseni vain pariin kertaan. Eipä ole tästäkään biisistä sen enempää elämää suurempien Maiden-klassikkojen joukkoon nousijaksi, itse asiassa vielä vähemmän kuin Another Lifessa. Kaikki hoitaa tonttinsa, eikä biisi mikään floppi ole, mutta jää ehdottomasti tasapaksuksi vedoksi. Joka tapauksessa tälläkin hienot hetkensä, jotka nostavat tarvittavasti pisteitä. 3

7. Killers
Ja sitten tunnelma muuttuukin äkkiä kuin salamaniskusta. Maanisen määrätietoinen ja samalla mystinen bassottelu luo ylle painostavan, odottavan ja jännittyneen fiilikseen. Tätä piristysruisketta tässä onkin kaivattu ja peräänkuulutettu hieman keskinkertaisemman ja yllätyksettömämmän vaiheen jälkeen. Rummut tulevat mukaan ja taas kerran Clive osoittaa olevansa mies oikealla paikalla, hienoja fillejä kertakaikkiaan. Paulin huudot alussa lisäävät vielä omalta osaltaan ns. "kauhu"-tunnelmaa ja basson päällä helisevä kitarakuvio tekee fiiliksestä lähes täydellisen. Alkua ei kestä minuuttia pidempään, jonka jälkeen syöksähdetään armottomaan laukkaan kohti Lontoon metrotunneleita. Raastava kitarariffi kuulostaa mainiolta. Oikeastaan tässä vaiheessa on syytä huomauttaa ehkä jopa hieman yllättävää tämän biisin ainoaa pienen pientä miinusta. Paul ei oikein ole parhaassa vireessään. Liekö olen ainoa joka niin ajatteleen (tuskin ehkä), mutta pakko myöntää, että tämä biisi toimii paremmin Brucen tulkitsemana. Onhan siitä todistuksiakin, esimerkiksi Maiden Englandilla. Sori Paul, vaikka tämä toki toimii hyvin sinunkin vetämänäsi, mutta pitäähän sitä väen vängällä yrittää keksiä jotain pientä huomautettavaa, niin oli pakko sanoa. Muuten homma toimii kuin rasvattu, tämä onkin yksi levyn harvoista biiseistä jolla on todellista potentiaalia ja todellisia edellytyksiä nousta klassikoiden kastiin. Ja ainakin minun kirjoissa ja mielipiteissä se on sen jo tehnyt. Yksi tärkeimmistä tekijöistä on mahtavasti luotu kauhutunnelma, jonka jo biisin ensimmäinen minuutti onnistuu hyvin nostattamaan. Erityismaininta pitää antaa myös sooloista. Aivan loistavaa vingutusta! Liekö paineiden tai suurempien panostusten takia yritetty pykälää paremmin saada nimibiisille loistavat soolot. En sitten tiedä, mutta kuulostaa joka tapauksessa mahtavalta. Mitään todellisia, merkittäviä puutteita en tästä löydä. Klassikkobiisi ja samalla yksi tämän levyn kolmesta täyden vitosen vedoista. 5

8. Prodigal Son
Nimittäin heti perään tarjoillaankin sitten jo seuraavaa. Ai että. Järjestyksestä voidaan kai olla montaa mieltä, mutta ainakin näiden kahden biisin sijainti levyllä on sommiteltu aivan loistavasti. Kaksi todellista mestariteosta peräjälkeen. Lienee sanomattakin selvää, että fiilis on nyt aivan huipussaan. Alkuun hienot akustiset kuviot, höystettynä lähes heti mukaan tulevilla bassolla ja rummuilla. Jos edellisessä biisissä piti antaa pientä huomautusta sinne mikin taakse, niin voi pojat että nytten täytyy tehdä aivan päinvastoin. Paul on nimittäin tämän veisun yksi hienoimpia elementtejä. Mies tulkitsee loistavasti. Tosin pakko sanoa jo heti kättelyssä, että debyyttilevyn Strange Worldin lauluraitaa ei voita mikään muu Paulin laulama, mutta silti tämä on muutaman muun kanssa tiukasti heti sen jälkeen taistelemassa kunniastaan. Oikein hieno ja tunnelmallinen meininki. Biisin yksiä todellisia mahtavia osuuksia ovat myös keskivaiheilla tulevat soolot, aivan kuten edellisessäkin biisissä. Aivan sanoinkuvaamattoman upeaa fiilistelyä. Eikä edes mitään Maidenin top 10-kamaa kuitenkaan, kuvastaa omalta osaltaan missä vaatimustaso on. Kyllä on kaiken kaikkiaan todella hieno teos. Yksi Maidenin aliarvostetuimpia kappaleita ehdottomasti. Helmi sikojen joukossa, jos näin voidaan sanoa. :) Ja ennen kaikkea UNOHDETTU helmi. Kuinka monen näkee tätä hehkuttavan? Olen toki nähnyt muidenkin arvosteluja ylistyssanoja ja kehuja ja se on kyllä hienoa. Mutta liian vähän niitä tulee vastaan. No, kaikki eivät voi tykätä samoista asioista. Ja voivat toki, mutta myös eri tavoilla. Kyllä on sekin toisaalta ihan hieno juttu. Pidetään me kuitenkin tämän biisin nimeen vannovat lippua korkealla, eikö niin? 5

9. Purgatory
Tuskimpa ollaan ehdittyä kunnolla laskeutua edes maahan edellisen biisin fiilistelyjen aiheuttamien leijuntareaktioiden jälkeen kun positiivisen äkäinen kitarariffi kajahtaa korville. Parit rummun iskut, basson ja toisen kitaran kera. Uijui kun kuulostaa mukavan raskaalle. Sitten mennäänkin jo 110 lasissa. Aivan kuin olisi vuoristoradan kyydissä, jossai ei ole lainkaan turvakaaria. Vaunun etuosasta täytyy pitää kiinni rystyset valkoisina, ettei vain tipahda kovasta kyydistä. Tämä on todella nopeaa menoa, todellakin. Kitarakuvio alun riffittelyn jälkeen kuulostaa jotenkin laihalta, olisi toivonut toista kitaraa avukseen soittamaan voimasointua alle. Onneksi riffi saa kuitenkin pian paksuutta ja tuhtiutta ja tämä kuulostaakin minun korviini aivan mahtavalta. Kertosäe on myös oikein loistavan kuuloinen, melodinen ja iskevä, mutta samalla yhtä nopeatempoinen ja sopivan raskas. Fiilis on aika korkealla, biisistä on jäänyt pelkkiä positiiivisia kuvia, mutta kokonaisfiilistä nostaa entisestään omalta osaltaan vielä minuutin jälkeen tuleva kohta, joka sittemmin toistuukin muutaman kerran kappaleen edetessä. "Pleaase, take me awaayy, so faar away". Todella hienoa. Tässä onkin varsinainen menokappale. Ei tällaisia tempoja Maidenin tuotannossa ole myöhemmin esiintynyt, ikävä tällaista aitoa nuoruuden intoa ja juoksevaa tempoa, jossa Asafa Powellkaan ei pysyisi perässä. Samoin kuin esimerkiksi Prowlerin soolon aikainen taustakomppaus, on tämä todellista tykitystä, jotain ainutlaatuista Maidenin historiassa. Meikäläinen todellakin tykkää, lisäksi biisin melodiat ja etenkin kertosäe ovat nannaa. Biisiä vaivaa ainoa, ehkä hieman yllättäväkin seikka. Se on muutamilta osin ikävän laihan kuuloinen. Alisoitettu. Joihin melodisempiin yhden kielen kitarariffeihin olisi kaivannut raskautta alle toisen kitaran säestämänä ehkäpä perinteistä vitossointua. No, eipä se paljoa pääse häiritsemään, sentään sen verran hieno kipale muuten kyseessä. Ei ehkä aivan mikään täydellinen, mutta loistava silti. 4,5

10. Drifter
Aluksi lähdetään liikkeelle melko yksinkertaisella, mutta aika hassunkuuloisella riffillä. Riffi kuulostaa samaan aikaan hyvin innostavalta ja hyvin masentavalta. Siis ihan oikeasti. :D Aika vaikea kuvailla tosiaan, mutta nuo sanat kiteyttää fiiliksen aika hyvin. Joka tapauksessa riffi on hyvä, jollain tavalla mielenkiintoinen. Pian basso toistaa riffiä kitaran taustalla ja sitten biisi lähteekin kunnolla käyntiin. Paulin revitykset ja "ulvonnat" alussa ihan hienon kuuloiset ja tuovat nekin omalta osaltaan plussaa biisille. Perussäkeen meno on ihan hyvää, perus kahden soinnun rokkaavaa kuviota. Ei mitään maata mullistavaa meininkiä, mutta eipä tässä fiilis pääse laskemaankaan. Sitten stoppi, toistetaan alun erikoinen riffi ja taas menoksi samalla kaavalla. Tässä vaiheessa, toisen säkeistön lopussa ehtii mieleen pälkähtämään ajatus, että jos tätä samaa toistetaan vielä jonkun verran alkaa meno maistumaan melko tylsältä ja mauttomalta. Aivan kuin ajatukseni olisi luettu. Toisen säkeistön jälkeen tuleva hidas osio on jotain mitä biisi todellakin tarvitsee mielenkiinnon ja fiiliksen pysyessä korkealla. Hyvä! Tämä hidas osio hienoine sooloineen ja upeine fiiliksineen on nimittäin ehdottomasti biisin parasta antia. Ei mitään pois perussäkeistöltäkään, mutta tämä on vielä astetta parempi. Lopulta pyöritellään hetki iloisen kuuloisen, uuden riffin parissa ja palataan jälleen alkuperäiseen teemaan. Tämä on todella hyvi biisi myös, levyn loppupuoli on osoittanut vahvuutensa, neljän viimeisen biisin keskiarvoksi muodostuu peräti 4,75. Jos koko levy olisikin tämän tasoista, muodostuisi koko keskiarvosta tosi huipputasoinen ja levy olisi oikea timantti. Mutta kun ne hieman keskinkertaisemmat (tosin hyvät) biisit levyn puolivälin vaiheilla hieman verottavat. Tästä biisistä vielä: ajaa asiansa mainiosti levyn päättäjänä. Ei yllä tosin aivan myöhempien albumien pidemmille ja eeppisemmille levyjen lopetusmestariteoksille, mutta on silti alle viiden minuutin biisinäkin hieno lopettaja. Samat sanat pätee tähänkin kuin edelliseen, ei mikään täydellinen veto, mutta loistava. 4,5


Koko levyn keskiarvo pyöristettynä: 4,30

Hävisi debyytille 0,14 pisteellä ja aika samat ovat fiilispohjaiset mielipiteetkin kyseisestä albumista. Levy on hyvä, mutta biisimäärän suuruudesta johtuen hieman epätasainen. Yhtään hutia ei toki löydy, mutta kuten aikaisemmin mainitsin ovat ne biisit 4-6 hieman muuta levyä tasottomampaa kamaa. Sisältää silti todellisia helmiä, kuten omat all time suosikit Killers, Prodigal Son ja Rue Morgue. Varsin Prodigal Sonia täytyy hehkuttaa vielä, biisi todellakin on harmittavan aliarvostettu. Kokonaisuutena levy siis on hyvä, mutta tulee sijoittumaan omassa rankingissa sinne alapäähän kun tästä oikein vauhtiin päästään, niin kovia keskiarvoja vielä tulossa ja niiden oikeasti parhaimpien levyjen keskiarvot kapuavat sinne lähemmäs vitosta. Arvosanastakin siis varmaan jo huomaa, että Maidenin heikoimmatkin tekeleet ovat minun mielipiteissäni hyviä, yhtään heikkoa levyähän ei Maiden ole vielä ulostanut. Ehdotonta plussaa Killersille vielä Martin Birchin mukaantulosta, soundit ovat valovuosia edellä ykköslevystä. Mutta kun niiden soundien perusteella kun ei oikein itse sävellyksiä voi mennä arvioimaan, eivätkä ne paljon mitään pelasta.

Ranking tähän mennessä:

1. Iron Maiden 4,44
2. Killers 4,30
Up The Irons! \,,/
Varjis
Kisälli
Kisälli
Posts: 586
Joined: Wed Feb 24, 2010 21:00
Location: The Final Frontier

Re: Albumikeskustelua ja äänestys: Killers

Post by Varjis »

Noniin, olisikohan aika suorittaa tämä arvostelu-urakka vihdoin loppuun, ja arvostella tämä viimeinenkin albumi kun se on soittimessa nyt pari kertaa pyörähtänyt. Mielipiteet on niin konien albumien biisien kohdalla muuttuneet että pitää varmaan osa kirjoittaa joskus tulevaisuudessa kokonaankin uudestaan... no katsotaan sitä sitten silloin.

1. The Ides Of March
Hieno intro levylle, joka johdattelee hyvin seuraavaan tapporaitaan. Kivat soolotkin vedetty keskelle. Clive ei rumpujaan säästele vaan hakkaa hienosti alusta loppuun. Täysiä pisteitä ei voi antaa koska on turhan lyhyt sellaiseksi, ja onhan tämä oikeastaan vain intro. 4-

2. Wrathchild
Sitten liveklassikon pariin. Di'Anno laulaa todella hyvin mielestäni, jotain asennetta ja meininkiä tässä on. Kappaleen riffit ja osat ovat muutenkin todella iskeviä. Kertosäkeessä ei kerta kaikkiaan pysty olemaan puimatta nyrkkiään ilmaan, ja todellista nuoruuden intoa on myös ensimmäisen soolon jälkeisessä jumputuskohdassa. Tässä biisissä ei todellisesti ole huonoja kohtia, vaan on kovaa kaahausta alusta loppuun, mutta ei täytä täydellisenkään mittoja.

3. Murders In The Rue Morgue
Surullinen ja kaihoisa alku, jonka jälkeen Cliven rummut sisään ja todella iskevä hidas riffi, nostattaa tunnelmaa upeasti Daveyn kitarafillien säestämänä. Sitten rytminvaihdos ja ralli alkaa! Loistavaa menoa ja meininkiä, ja kertosäe on edeltäjänsä tapaan todellinen kliimaksi. Di'Anno tulkitsee taas hienosti.
Soolo-osa ja sitä edeltävä riffi jatkavat samaa rataa. Riffi on nerokas, vaikkakin yksinkertainen. Daveyn soolo myös hieno, varsinkin sen alku. Aivan käsittämätön kaahausralli, tästä ei yksinkertaisesti uuvu mitään! 5

4. Another Life
Muistaakseni taannoin leimasin tämän albumin heikoimmaksi... no sitä se ei ole enää.
Kuten jo joku mainitsikin, intro todellakin muistuttaa Metallican Motorbreathia, mutta Clive soittikin sen ensin :P .
Introriffin jälkeen vauhtiin, mutta tässä ei ole ihan samanlaista fiilistä kuin edellisissä. Hyvää menoa kuitenkin keskivaiheilla olevaan rytminvaihdokseen asti, jossa ei sinällään mitään vikaa ole, mutta ei oikein sovi yhteen muun biisin kanssa. Loppuu yllättävän äkkiä, 4 ja puoli minuuttia meni kuin hujauksessa! :D 4-

5. Genghis Khan
Sitten instrumentaalin kimppuun. Itse pidän aloitusriffistä ja sen jälkeen marssitaan hyvässä tahdissa. 0:43 kohdasta alkava pieni 'breikki' on hyvä, ja mitä ihmettä tapahtuu sen jälkeen? Hurjaa kaahausta, eikä voi kuin ihailla miten jätkät pysyvät rytmissä.
Ja tämän loputtua kappale onkin loppuun asti juuri sitä mistä tykkään Maidenissa. Tämä rytmi, Steven basso, hyvä melodia (joka tuo mieleen Hallowed Be Thy Namen!)... toimii loistavasti. Mutta kuitenkin jää loppujen lopuksi vähän hajanainen fiilis tästä, jotain uupuu. 4+

6. Innocent Exile
Nerokas Steven bassotteluriffi alussa. Säkeet eivät kuitenkaan iske samalla tavalla, mitä tähän asti on totuttu. Puolivälin paikkeilla kuullaan taas Steven basson kolinaa, Burrin virvelien soidessa taustalla, sitten toistellaan samaa riffiä vähän reippaammassa tahdissa. Soolot ovat ihan kivat, vaikkei niistä mitään erikoismainittavaa kohtaa voi oikein sanoa. Loppupuolella ihan hyvää riffittelyä, mutta nyt ollaan levyn tähän asti heikoin biisi valitettavasti kuultu.

7. Killers
Ja nyt päästään levyn helmeen käsiksi. Steve ei olisi voinut kehitellä yhtään parempaa bassoriffiä alkuun. Siinä on kaikkea, nopeutta, tunnelmaa luovaa jännittävyyttä, ja pientä vainoharhaisuuttakin, kun murhaaja liikkuu perässäsi pimeällä kadulla... Kirsikkana kakussa ovat Cliven virveli ja Daveyn ja Adrianin kitarafillit, ja upeat Paulin YEAAH!! -kiljaisut. Ja sitten mentiin.
Riffi on nopea ja hyvä, ja Paul laulaa oman tekstinsä (?) upeasti. Säkeiden lopussa oleva kitarafilli on loistava, ja siitä todellakin tulee kappaleen nimen mukainen killerifiilis. Toisen säkeen jälkeen tuleva kitaroiden vinguttelu on hyvä, mutta sen jälkeinen breikki, kohdasta 2:28 alkava vie viimeistään jalat alta. Nuoruuden intoa ei vie mikään, ja tämän jälkeinen bridge vie jo paljon kauemmas seitsemännestä taivaasta. Davey soittaa vielä aivan uskomattoman killerisoolon, Adrianin vastatessa samalla energialla.
Lopussa ei säästellä uhria enää lainkaan, vaan Iron Maiden nappaa uhrinsa viimeistä veritippaa myöten. Paulin loppuhuuto vie vielä jalat alta. Huhhuh mikä kappale! 5+

8. Prodigal Son
Nyt on syytäkin jo vähän rauhoittua edeltävän saadessa kuuntelijan haukkomaan viimeisiään. Todella kauniit säkeistöt, ja Di'Annon laulu tuo mieleen jonkun vanhan rock-bändin balladin. Puolivälissä olevat soolot ovat myös osaltaan todella onnistuneita. Soolojen jälkeen introriffin toisto, ja takaisin perussäkeistöriffiin. Kaunis kappale, mutta ei oikein mitään merkittävän hienoa kohtaa. 4-

9. Purgatory
Back to the full speed. Melkoinen speed king -erään yhtyeen laulunkin mukaan. Hyvät säkeistöt. Kertosäe tulee yllättävän myöhään ja ollaan sijoitettu jännästi lyhyehkön soolon perään, sekin taattua Maidenia. Lopussa ehkä vähän turhaa toistoa. Tämä myös kappale sarjassamme 'ei oikein mitään tarttumakohtaa', perus Maiden ralli, mutta ei mitään mieleenpainuvaa. 4-

10. Twilight Zone
Maiden-perusralli. Kertosäe on todella hyvä, vaikkakin ehkä vähän turhaa toistoa, mutta Di'Anno tulkitsee sen hienosti. Riffit ovat myös hyviä. Lopulta kappale jää kuitenkin mielestäni vähän turhan lyhyeksi. Kaipaisi lisää levyn alkupuolen tyylisiä oivalluksia, rytminvaihdoksia tms.

11. Drifter
Omituinen aloitusriffi, mutta se ei kauaa kestäkään ennen kuin ollaan päätöskappaleen matkassa. Iloinen fiilis niin riffeissä kuin Di'Annon lauluäänessä. Kahden säkeen jälkeen tuleva hiljainen soolo-osio ehkä vähän omituinen ratkaisu, eikä sen jälkeinen pieni tunnelmannostatus oikein sovi tämän kanssa yhteen. Ehkä vähän live-mielessäkin laitettu tuonne perään, että yleisö voi taputtaa käsiään yhteen (ja niinhän siinä tehtiin). Lopussa vaihdetaan taas kappaleen pääriffiin. Toinen soolo soitetaankin pääriffin päälle, ja toimii omaan korvaan ainakin paljon paremmin. Ei mikään erikoinen kappale, joten jää levyn huonoimmaksi. 3

Keskiarvo: Tasan 4.

Näin tuli sitten kirjoiteltua kaikista albumeista arvostelut, toiset vähän toisia laiskemmin.
Sonisphere 2010, Pori; Olympic Stadium 2011, Helsinki; Olympic Stadium 2013, Helsinki; Hämeenlinna 2016

''Who here was at that festival?
My friends, I've seen videos from Youtube, you're fucking heroes to stay there!''

- Bruce, Helsinki 2011
On the worlds hands
Viikonloppusoturi
Viikonloppusoturi
Posts: 259
Joined: Mon Jun 13, 2011 23:00
Location: Kuopio

Re: Albumikeskustelua ja äänestys: Killers

Post by On the worlds hands »

Jaha. Maidenin kakkoslevyn kimppuun. Takana onkin jo mielestäni ihan ansiokas debyytti jonka pohjalle oli hyvä rakentaa, toki suurin osa biiseistä tais olla päivänvalon nähnyt jo 1970-luvulla. Merkittävimmät muutokset levyllä tietysti Dennis Strattonin korvaaminen Adrian Smithillä ja tuottajaksi Martin Birch. Tässä olikin tämä perinteinen "aamunavaus" lätinä, joten ei muuta kun Killersiä kuuntelemaan!


Killers (1981)


The Ides of March

PAM! Levy lähtee heti jylläämään kuin muulilauma eteenpäin! Burr ja Harris todellakin liekeissä! Ja heti huomaa soundin parantumisen verrattuna debyyttilevyyn! Adrian Smith pääsee heti kättelyssä todistamaan osaamisensa heittämällä ilmoille upean soolon, jota Davey lähtee jatkamaan vahvalla perustekemisellä. Kitarat vinkuu ja riffittelee siihen malliin, että tiedossa voisi olla jopa maailmanluokan albumi (näin ei valitettavasti ihan kuitenkaan ole). Tätähän on introna soitettu parilla kiertueella joten livetilanteessakin päässyt oikeuksiinsa mielestäni varsin hyvin, mitä nyt hieman nähnyt videoita mm. 1981 ja 2005 keikoilta. Erinomainen levynavaaja, täytyy antaa 4.

Wrathchild

Noniin, välittömästi upean aloituksen jälkeen lähtee jo tuttuakin tutumpi ja legendarinen bassokuvio liikkeelle, tietysti voisi sanoa jopa tässä tapauksessa taustalla säestävien rumpujen ohella. Harvoin nimittäin näin kovaa bassokuviota on kuultu. Hylätty lapsi janoaa kostoa isälleen, sanoitukset sopivat erinomaisesti ja biisi onkin sanoituksia mukaillen (tai toisinpäin) sävellyksiltään aggressiivinen. Täydellinen livejyrä joka vie tukan mennessään ja hieman kovemmaltakin jätkältä löysät housuun. Adrian Smith todellakin loistaa, hänen biisiin lisäämät "välisoolot" ovat omiaan erinomaisen tunnelman luomiselle kesken bridgen, ja kohti kertosäettä mentäessä. Paulikin pääsee taas ääneen ja vetää mielestäni täysin onnistuneesti biisin alusta loppuun, sisältäen tietysti tuon upeaakin upeamman kirkaisun biisin keskivaiheilla. Paul rallattelee sellaisella voimalla ja punkin tuomalla aggressiivisuudella että tuosta ei pistä paremmaksi kuin muuan Bruce Dickinson. Dave Murrayn yksi parhaista sooloista Maidenissa, vaikka livenä jotenkin ihmeellisesti onnistuu soolossaan ainakin kaksi kertaa paremmin. Soolon jälkeinen kitarointi on äärimmäisen upeaa kuunneltavaa. Kertosäekin on varsinkin livenä täydellinen, studioversiokaan ei jää pekkaa pahemmaksi. Wrathchild toimii parhaiten juuri toisena setissä, ehkä hätätilanteessa myös kolmantena. Harrisin yksi parhaista biiseistä, ehdottomasti ainakin paras alle kolmeminuuttinen rypistys :twisted: Koko biisin ajan on sellainen meno päällä että 5 on ainoa vaihtoehto.

Murders in the Rue Morgue

Biisi lähtee hitaasti liikkeelle mutta kasvaa ihan hyväksi "jammailuksi" jos näin voi sanoa, ennen varsinaista pankin räjäytystä. Tavallinen ohikulkija sateisessa Pariisin illassa kuulee huudon ja hetken apuun juostuaan löytää pari ruumista aukiolta ja kaiken kukkuraksi joutuukin itse väärinkäsitysten saattelemana pakomatkalle. Lopullista päämäärää ei kukaan tiedä, mutta ainakin Italian kautta koukataan. Toimii livetilanteessa kuin pesismaila tirvaistuna keskelle naamaa. Varsinkin Adrianin ja Daveyn twinguitar/kaksoissoolo on todella onnistunut, muistuttaa nimibiisin väliosaa. Biisi on juuri oikean pituinen, perussäkeistöjä on täsmälleen oikea määrä. Jälleen rummut ja basso pelaa saumattomasti yhteen. Legendaarinen biisi, miksi soitetaan niin harvoin? Ei kuitenkaan ihan täydellinen varsinkaan laulultaan, mielestäni Paul vetää jokseenkin ailahtelevasti koko levyn läpi. 4,5

Another Life

Alku on jopa hauska ja Burr ei anna tomeilleen hetken rauhaa. Dave heittää heti alussa varsin hyvän soolon. Paulin vokaaleissa käytetty tehoste on omiaan tähän biisiin. Varsin itsetuhoinen säkeistö lauletaan kolmeen otteeseen, mikä on harvinaista, mutta ei aina hyväkään asia. Liikaa siis toistoa. Lyriikat ovat aika yksinkertaiset, ehkä niihin olisi voinut enemmän panostaa. Kaikki oleellinen on instrumentaaliosioltaan kuitenkin rypistetty hyvin yhteen. Kahden ekan säkeen jälkeen sellainen lyhyt jammailukohta toimii. Toisen säkeen jälkeen erinomainen instrumentaaliosio, joka päättyy jälleen kerran Daven kivenkovaan sooloon. Tämän jälkeen viimeisen kerran sama säkeistö. Biisin lopetus ei ole ihan onnistunut kuitenkaan, eikä biisi oikeastaan kauhean suuria tunteita minussa herätä. Annetaan nyt kuitenkin 3,5

Genghis Khan

Bändin toinen instrumentaali. Aggressiivinen sisältäen hyviä temmonvaihdoksia. Mielestäni tämä kolmeminuuttinen rypistys on jaettu kolmeen osaan. Ensimmäinen minuutti on taisteluun valmistautumista, toinen minuutti käsittää itse taistelun ja kolmannessa maataan haavoittuneena tuskien keskellä maassa, ja lopulta kuollaan. Tämä on mielestäni ehkä Maidenin paras instrumentaali, eikä kalpene vertailussa koko Maiden-tuotannon keskikastin biisien kanssa. Äärettömän nopea ja äärettömän hidas osio täydentävät kivenkovalla tavalla toisiaan. Näitä biisejä kuulee aivan liian harvoin. 4

Innocent Exile


Hetkellinen pudotus alamäkeen ennen nousua huipulle jonka jälkeen valitetavasti pudotaan taas alas. Edes Steven bassointro alussa ei toimi mielestäni. Paikallaan junnaava, jopa aika ärsyttävä biisi. Sanoitukset ovat sentään ihan kohtalaiset, jotka pelastaa jonkin verran. Sooloosta biisi saa plussaa. Muuten väliosa ei ole mitenkään älyttömän onnistunut. Ehkä aukeaisi paremmin jos kuuntelisi useammin. Biisin viimeinen minuutti on biisin paras osa, rautaista menoa. 2,5

Killers

Levyn paras biisi. Mikä tunnelma koko biisin ajan! Se on suorastaan brutaali, pelottava, aggressiivinen... Alun kirkaisut ovat.. eeppisiä. Lyriikat ovat ovelat ja nerokkaat. Taas yksi helmi tämä biisi. Harrisille ties kuinka mones sulka hattuun. Biisin väliosa silkkaa parhautta, paikoitellen verrattavissa Murders on the Rue Morgueen, mistä ylempänä mainitsinkin. Aivan täydelliset soolot molemmilta kitaristeilta, varsinkin Daveyn soolo on koko Maidenin top10-sooloissa. Adrian revittelee taas täysin omalaatuisella tyylillään oman soolonsa hienosti. Mitä muuta tästä biisistä voi sanoa? En keksi mitään. On aivan uskomaton biisi. Mainittakoon vielä että biisin aloitus (0.00-1.13) on yksi Maidenin parhaita hetkiä. 5


Prodigal Son


Aijai. Nyt tuli sellainen huti, että sitä ei kukaan pelasta. Maidenin sysipaskat biisit voi laskea yhden käden sormilla, ja tämä kuuluu niihin. Biisistä valtaosa on akustinen, mikä ei välttämättä ole aina huono homma, mutta esim. Journeyman pesee tämän kirkkaasti. Levyn raakaan menoon liian rauhallinen biisi. Soolot nyt ovat ihan kelvolliset mutta ne ovatkin ehdottomasti biisin huippuhetkiä. Ehkä tämä olisi mennyt jossain Juankosken latotansseissa pienenä menopalana mutta siihen biisin ansiot olisivatkin jääneet. Ei tästä oikein mitään positiivista keksi. Onneksi näitä tulee Maidenilta aniharvoin. Biisin olen kuullut tuskin viittä kertaa kokonaan, alkaa kyllästyttää. 1,5

Purgatory

Noniin, taas räjähtää. Erinomainen alkuriffi siivittää biisin todelliseen lentoon! Tämä on jumalattoman kova biisi, täysin alarvostettu. PLEASE, TAKE ME AWAY, SO FAR AWAY! Ah,mitä parhautta. Tämä olisi sellainen livejyrä että Wrathchildkaan ei voisi olla täysin varma ykköslivejyrän statuksesta. No okei, ehkä tämä nyt ei ihan niiiin hyvä ole mutta ei missään nimessä huonokaan. Lyriikatkin ovat pääosin asialliset ja onnistuneet. Hyvin rypistetty kolmeen ja puoleen minuuttiin. Instrumentit pelaa, lopetus olisi tosin kaivannut pientä hiomista. 4

Twilight Zone

Vähän sellainen mitäänsanomaton veto. Ei löydy oikein missään vaiheessa sellaista kunnon fiilistä. Kertosäe onkin biisin huippuhetki. OO OO OO, CANT YOU SEE ME! Tylsä biisi, kertsi tosiaan pelastaa paljon. Ei ole sentään pituudella pilattu, onneksi näin lyhyt, tämä biisi viisiminuuttisena olisi ollut jo hermoja raastavaa. Paul nousee korkeimmalle lurittelullaan. Instrumentti miehet jäävät omasta tasosta valovuosien päähän. 2

Drifter

Erikoinen lopetus levylle. Aika tasapaksu. Aloitusriffi on menevä. Väliosasta en pahemmin perusta, toisaalta en sitä vihaakkaan. Se on aika erikoinen. Kertosäe on onnistunut ja muutenkin lyriikoiden sovitus on hyvin saatu menemään biisin sisään. Soolot ei parasta Maidenia. Aika paljon on hakemista vielä. En tiedä onko mitenkään paras levynlopetus, ehkä tähän olisi sopinut vaikkapa levyn nimibiisi. Tämä on sellainen biisi josta en tykkää, mutta en ole myöskään tykkäämättä. Biisi ja levy loppuvat aikalailla seinään. 3

Keskiarvo 3,5. Päätyi samaan keskiarvoon debyytin kanssa, joten hienompi kansikuva ratkaiskoon paremmuuden. Levy oli varsin ailahteleva, ja ehkä akselilla Steve-Adrian-Dave oli vielä hieman hakemista, mutta lähivuodet osoitti, että Killersin hedelmiä noukittiin maasta esim. Somewhere in Timen merkeissä. Perustelut jäivät osittain varsin vajaiksi, enkä osaa kauhean hyvin levyjä arvioida, mutta ei voi mitään. Nyt ylös, ulos ja lenkille (tai ainakin pihalle) nauttimaan kesästä.

Killers 3,5
Iron Maiden 3,5
Pertti Keinonen
Rautakansleri
Rautakansleri
Posts: 5425
Joined: Sun Jan 04, 2004 21:07
Location: Länsirannikko
Contact:

Re: Albumikeskustelua ja äänestys: Killers

Post by Pertti Keinonen »

Erinomaisen lennokasta ilmaisua siinä ylempänä! Yksi huomautus liittyen Murders in the Rue Morgueen; tarinan kertoja lienee itse murhannut uhrit ja sairastaa skitsofreniaa. Tästä selvä viittaus biisin lopussa; "tohtorini mukaan olen tehnyt niin aikaisemminkin..."

Pitää kaivaa koko kataloogi esiin Stadin keikan kunniaksi ja alkaa luukuttamaan.
Mitä ryppyisempi rusina, sitä makiampi maku!
On the worlds hands
Viikonloppusoturi
Viikonloppusoturi
Posts: 259
Joined: Mon Jun 13, 2011 23:00
Location: Kuopio

Re: Albumikeskustelua ja äänestys: Killers

Post by On the worlds hands »

Toni Brigatti wrote:Erinomaisen lennokasta ilmaisua siinä ylempänä! Yksi huomautus liittyen Murders in the Rue Morgueen; tarinan kertoja lienee itse murhannut uhrit ja sairastaa skitsofreniaa. Tästä selvä viittaus biisin lopussa; "tohtorini mukaan olen tehnyt niin aikaisemminkin..."

Pitää kaivaa koko kataloogi esiin Stadin keikan kunniaksi ja alkaa luukuttamaan.


Ohoh, tuntuu hienolta että itse mr.Brigatti käynyt kehumassa tuota arvosteluani :finger: Ja kiitokset tuosta Murdersiin liittyvästä huomautuksesta. Offtopic, jatkakaa.
Pertti Keinonen
Rautakansleri
Rautakansleri
Posts: 5425
Joined: Sun Jan 04, 2004 21:07
Location: Länsirannikko
Contact:

Re: Albumikeskustelua ja äänestys: Killers

Post by Pertti Keinonen »

I want you to sing it, sing it, sing it, sing it ;)!!!

Onhan tämä ihan klassikkomatskua, kun ottaa sen vanhan koulukunnan asenteen eikä turhia mussuta :D
Mitä ryppyisempi rusina, sitä makiampi maku!
Krugbit
Bändäri
Bändäri
Posts: 210
Joined: Thu Mar 15, 2012 12:32

Re: Albumikeskustelua ja äänestys: Killers

Post by Krugbit »

No niin, seuraavaksi kakkosalbumi Killersin kimppuun. Sen pidemmittä puheitta itse asiaan.

The Ides of March

Lyhyt instrumentaalinen kipale toimii hyvänä introna albumille, missä tahansa muussa kohdassa tämä olisi kyllä aika kömpelö. Kappale itsessään ei ole hullumpi, vaikka tuollainen lyhyt huitaisu onkin. Näppärää riffittelyä ja sooloilua herroilta Murray ja Smith, kuten yleensäkin. 3,5

Wrathchild

Kappaleen livearvo on kiistaton mutta hyvin potkii persiille myös studioversio. Legendaarinen bassointro polkaisee biisin käyntiin ja meno säilyy hyvänä loppuun asti. Biisi rullaa jatkuvasti hyvin eteenpäin, ei ole samanlaista jumitusta kuin esimerkiksi Running Freessä. Soolot eivät ole tällä kertaa ihan sitä parasta Maidenia. Ihan klassikkoasemaan studioversio ei yllä, vaikka hyvä biisi onkin. 4

Murders in the Rue Morgue

Biisi käynnistyy rauhallisella introlla, joka on hyvin erilainen kuin muu kappale mutta sopii mielestäni erittäin hyvin tähän. Noin minuutin kohdalla lähtee nopeiden virveli-iskujen myötä armoton kaahaus käyntiin. Nopea ja mukaansatempaava menobiisi, jossa on sitä kuuluisaa asennetta. Ehkä sellainen viimeinen silaus kuitenkin puuttuu, ja siksi ihan täysiä pisteitä ei tipu. 4,5

Another Life

Aloitus ei ole kyllä parhaasta päästä mutta melko keskinkertaisen introriffin jälkeen Murray lyö sellaisen soolon tiskiin että oksat pois. Sitten päästään säkeistöön joka toistetaankin samoilla sanoilla kolme kertaa. Tällainen ei ole varhaiselle Maidenille aivan tavatonta, mutta tässä kappaleessa se vähän häiritsee. Toisaalta kappaleessa on paljon yllättäviä tempovaihdoksia ja ennen kolmatta säkeistöä Murray takoo kitarastaan toisen lyhyen mutta tehokkaan soolon. Hyvä biisi, mutta voisi olla parempikin. Ilmeisesti vähän kiireessä tehty. 3,5

Genghis Khan

Toinen instrumentaali albumilla mutta ei missään nimessä tarpeeton. Jännä kuinka kolmeminuuttinen kappale, joka perustuu käytännössä kokonaan kitarariffeihin, säilyttää mielenkiintonsa loppuun asti. Mutta riffit ovat hienoja. Aluksi vedetään aika reippaasti, minuutin kohdalla alkaa kunnon hurjastelu, mutta sen jälkeen saadaankin jotain hyvin erilaista. Vaikka alkupuolen vauhdikkaat riffit ovat kovia, loppu on mielestäni biisin parasta antia. Melkoinen taidonnäyte myös Burrilta. 4

Innocent Exile

Melko laimea kappale, ei oikein jaksa sytyttää. Hieman puhditonta ja sekavaa, ei jää niin helposti mieleen. Toisaalta jälkipuoliskolla on ihan pätevää kitarointia joka pelastaa vähän mutta ei riitä nostamaan arvosanaa kovin korkeaksi. 2,5

Killers

Kappale käynnistyy hienolla introlla jossa tunnelma on suorastaan murhaava, kuten kappaleen aiheeseen sopii. Eikä meno ainakaan heikkene sen jälkeen, kun kappale lähtee kunnolla liikkeelle tehokkaalla huiluääniriffillä. Säkeistöt toimivat erittäin hyvin, ja niissä on onnistuttu todella luomaan sanoitusten mukainen fiilis. Myös soolot ovat erittäin onnistuneita. Ainoa heikompi kohta on sooloja edeltävä väliosa, mutta se ei paljoa kokonaisuutta pilaa. Klassikko. Myös erinomainen livebiisi, kuten Maiden England -versio osoittaa. Tämä kun olisi ensi kesänä setissä, mutta taitaa olla jokseenkin turha toivo. 5

Prodigal Son

Sitten onkin aika vetää vähän henkeä. Vaikka kappale onkin vähän epäkiitollisessa paikassa heti levyn kovimman biisin jälkeen, se sopii juuri tähän. Ja biisihän on hyvä, kyllä Maiden osaa vähän rauhallisemmankin meiningin. Alussa on hyvää kitarointia ja soolo-osuus toimii jälleen. Ei ehkä mikään mestariteos, mutta ei oikeastaan mitään valittamistakaan. 4

Purgatory

Ja sitten laitetaan taas isompaa silmään. Aika tiukkaa tuuttausta alusta loppuun. Jälleen kerran hienoa riffi- ja soolotyöskentelyä, ja sanoisin että tämä on Di'Annolta onnistuneimpia laulusuorituksia. Vauhdikas ja hyvä menobiisi, joka on jäänyt turhan vähälle huomiolle, niin bändiltä kuin sitä kautta myös yleisöltä. 4,5

Drifter

Olisikohan tämä biisi tehty ensisijaisesti livesoittoon? Ainakin tämä toimii livenä paremmin kuin levyllä ja kun siihen ovat perinteisesti kuuluneet ne yo-yo-yo-huudatukset... Ei tämä levylläkään mikään huono biisi ole, vaikka sävellyksenä tämä on aika köykäinen. Biisi perustuu pitkälti hyvään meininkiin ja sitä tässä kyllä on. (Siihenhän tämän tehokkuus livenä perustuukin.) Soolot ovat hyvät. Itse haluaisin kyllä päästä kokemaan tämän livenä, tietysti niiden huudatusten kanssa :mrgreen: 3

Keskiarvo: 3,85. Häviää debyytille, mutta ei huonosti kun muistetaan että levy koostuu pitkälti biiseistä joita ei ensimmäiselle levylle kelpuutettu.

Iron Maiden 4,06
Killers 3,85
There was a point to this story, but it has temporarily escaped the chronicler's mind.
- Douglas Adams: So Long, and Thanks for All the Fish
Pertti Keinonen
Rautakansleri
Rautakansleri
Posts: 5425
Joined: Sun Jan 04, 2004 21:07
Location: Länsirannikko
Contact:

Re: Albumikeskustelua ja äänestys: Killers

Post by Pertti Keinonen »

Krugbit wrote: Drifter

Olisikohan tämä biisi tehty ensisijaisesti livesoittoon?
Tuleeko mieleen Maidenin biisiä, jota ei ole tehty soitettavaksi livenä? OK, paljon biisejä on joita ei ole soitettu, mutta kyllä esim. Alex the Greatinkin voi vetää livenä niin, että stadionillinen faneja on pähkinöinä.
Mitä ryppyisempi rusina, sitä makiampi maku!
Karpaasi
Tuhlaajapoika
Tuhlaajapoika
Posts: 2994
Joined: Mon Feb 23, 2004 18:21

Re: Albumikeskustelua ja äänestys: Killers

Post by Karpaasi »

Pertti Keinonen wrote:
Krugbit wrote: Drifter

Olisikohan tämä biisi tehty ensisijaisesti livesoittoon?
Tuleeko mieleen Maidenin biisiä, jota ei ole tehty soitettavaksi livenä? OK, paljon biisejä on joita ei ole soitettu, mutta kyllä esim. Alex the Greatinkin voi vetää livenä niin, että stadionillinen faneja on pähkinöinä.
Ainakin live-klipeistä päätellen Caught Somewhere in Time, ja myös nähtävästi bändinkin mielestä. Lähinnä liian rasittavan kertosäeosuuden takia. Toisin sanoen kappaletta ei mietitty loppuun asti live-tilanteen ehdoilla.
Summerganon
Berserkki
Berserkki
Posts: 926
Joined: Wed Apr 29, 2009 18:53

Re: Albumikeskustelua ja äänestys: Killers

Post by Summerganon »

Pertti Keinonen wrote:
Krugbit wrote: Drifter

Olisikohan tämä biisi tehty ensisijaisesti livesoittoon?
Tuleeko mieleen Maidenin biisiä, jota ei ole tehty soitettavaksi livenä? OK, paljon biisejä on joita ei ole soitettu, mutta kyllä esim. Alex the Greatinkin voi vetää livenä niin, että stadionillinen faneja on pähkinöinä.
Monet biisit ovat totta vie sellaisia, että ne olisi voinut/ne voisi treenata livekuntoon sen erikoisemmin miettimättä. Niitäkin biisejä on, joita bändi ei varmaan edes harkinnut soittaa livenä ja sitä kautta sovituksessa on otettu joitain vapauksia, esimerkiksi Face in the Sandin ja The Nomadin laskisin sellaiseksi. Ja tuo Caught Somewhere in Time on tosiaan myös hyvä esimerkki. Ihan veikkauksia vain, tietysti.
"Living in this place,
Staring into space we find
We might share the corners of our lives
Infinity runs deep,
Eternity that we can't keep
Melting through the frozen wastes of time"

Bruce Dickinson - Navigate The Seas Of The Sun
Necromancer
Peräruiske
Peräruiske
Posts: 61
Joined: Tue Mar 20, 2012 18:28
Location: Tampere

Re: Albumikeskustelua ja äänestys: Killers

Post by Necromancer »

Killersiä ajatellessa tulee aina vähän sellainen fiilis, että harmittavan vähän Di'Anno ehti bändin kanssa levyttää. Hänen aikaisiin biiseihin sopii tuo raspikurkkuääni oikein hyvin ja äijälle rispektit omasta tyylistään, Brucelle omastaan. Killersin materiaali on kuitenkin omaan makuun aina vähän hajanaisempi ja jotenkin jämäisempi kuin debyytillä.

1. The Ides Of March: 4
2. Wrathchild: 5
3. Murders In The Rue Morgue: 5
4. Another Life: 3.5
5. Genghis Khan: 3
6. Innocent Exile: 3.5
7. Killers: 5
8. Prodigal Son: 2
9. Purgatory: 4
10. Drifter: 3

KA: 3.80

Iron Maiden: 4.10
Killers: 3.80
The Number Of The Beast: 4.25
Piece Of Mind: 3.45
Powerslave: 3.85
Somewhere In Time: 4.55
Seventh Son Of A Seventh Son: 4.25
No Prayer For The Dying: 3.35
Last edited by Necromancer on Thu Jan 23, 2014 15:49, edited 1 time in total.
Euronymous
Kisälli
Kisälli
Posts: 519
Joined: Sun Aug 14, 2011 18:49
Location: Oulu
Contact:

Re: Albumikeskustelua ja äänestys: Killers

Post by Euronymous »

Killers on hajanaisempi kuin esikoinen. Hyviä biisejä tietenkin löytyy, mutta ei tässä päästä niin hyvälle tasolle kuin debyytissä.
Tässä levyssä huomaa, että viiden vuoden aikana tehty kappalemateriaali alkaa olla pikku hiljaa käytetty, joten mukana on niitä täyden vitosen biisejä, kuin hieman heikompaa huttua. Isoin plussa tulee soundeista ja MARTIN BIRCHIN mahtavasta tuotannosta. Voikin sanoa Maidenin tulevaisuutta ajatellen, että tämän levyn suurin ansio olikin juuri uuden tuottajan pestaaminen. Maidenista ja Birchistä tuli yksi 80-luvun ikonisimmista bändi-tuottaja -kaksikoista. Lisäksi materiaalin loppuun kuluminen pakotti yhtyettä uudistumaan ja säveltämään uutta materiaalia.

Levyn avaa Ides of March, jonka vonkuvat kitaraharmoniat kuulostavat todella hyvältä edelleenkin! Tässä biisissä alkaa jo huomaamaan Adrianin tulon bändiin, sillä duo-kitarointi nousi heti uudelle tasolle. Lyhyt biisi, joka toimii hienona introna levylle. Annan arvosanaksi 4, vaikka tätä ei täysimittaiseksi biisiksi voikaan ehkä laskea.

Sitten seuraakin legendaarinen basso-rumpu -intro, jossa Clive pääsee näyttämään oikean kätensä voimaa säksättävässä kompissa. Eli Wrathchild!Tässäkin biisissä parasta on Adrianin (?) soittamat revittelykitarat. Vaikka biisi on kulunut livesoitossa ja kärsii McBrainin oikomisesta, niin studioversiolle on annettava vahva 3+. En halua antaa tälle nelosta, sillä tämä biisi ei kuitenkaan ole Maiden-mittakaavalla sitä kirkkainta kärkeä.

Murders in the Rue Morgue on vahva biisi, joka toimi loistavana keikanaloituksena 1982 kiertueella. Intro on hieno, mutta parasta on, ettei se ole liian pitkä. Jälleen Clive väläyttää loistavia käsivoimiaan uskomattoman vaativassa virvelifillissä. Näin rumpalina osaan sanoa, ettei se ole todellakaan monimutkainen, mutta se vaatii paljon nopeutta ja voimaa käsistä. Tämä biisi rullaa armottomasti eteenpäin ja tarjoaa jälleen loistavia duo-sooloja kitaristikaksikolta. Biisi kärsii hieman päälleliimatun tuntoisista osanvaihdoksista, mutta se ei paljoa rokota. Sanoitukset ovat levyn nimelle uskolliset ja kertovat tappajasta Rue Morguen kadulla. Biisi saa 4-.

Seuraavat kolme biisiä ovat enemmän tai vähemmän sitä "huttu"osastoa. Ensin tulee Another Life, joka alkaa Cliven tomirullailulla. Erittäin päälleliimatun oloista ja mielestäni tämä biisi lähti paremmin käyntiin livenä vuonna 1982, kun Clive aloitti suoraan säkeistön rumpukompilla. Sävellyksenä erittäin yksinkertainen, jossa pyöritään lähinnä A-soinnun ympärillä. Sanoitukset pyörittävät yhtä ja samaa säkeistöä, mistä iso miinus. Itse sanoitusten teema olisi mielenkiintoinen, sillä se käsittelee mielenterveysongelmia ja itsetuhoisuutta. Paras osio mielestäni on kitarastemmoilla höystetyt väliosat. 3-

Genghis Khan on itselleni yksi niistä biiseistä, joihin en ole oikein koskaan saanut otetta. Tässä biisissä on vahvaa rumpu/basso-työskentelyä, mistä pidän. Kuitenkin biisi kärsii hiomattomista osanvaihdoista ja päälleliimatun oloisista riffeistä. Tämän biisin paras osio on temmon puolittuessa ja toistuvan kitarariffin päälle soitetut ja isolla delaylla höystetyt vonkukitarat. (Olisivatko nämäkin Adrianin tuotoksia?) Biisin lopun ansioista tämä instrumentaali saa 3+.

Seuraavaksi Harriksen jätkä pääsee aloittamaan biisin eli vuorossa on Innocent Exile. Itselläni ei ole tähänkään biisiin isoa tunnesidettä. Parhaimmalta kuulostaa säkeistön groovaava riffi, mutta muuten tämä on hieman mitäänsanomaton sävellys. Ensimmäisen lyhyen soolon pohjalla on jälleen herkullinen riffi. Näiden parin huippukohdan ansiosta annan tälle biisille ihan ok-arvosanan eli 3.

Levyn kiistaton helmi Killers, jonka intron basso/rumpuintro on hieno alku tälle biisille. Intro on maalaileva ja kenties hieman liian pitkä. Kuitenkin kun päästään kappaleen pääriffiin, on meno murhaavaa. Laukkakompin höystämä riffi, jossa Dave soittaa kaoottista huiluäänijuoksutusta, on loistava. Tämä on aivan mahtava keikkabiisi. Sanoitukset ovat taattua Di'Annoa ja kertovat tappajasta, joka vaanii uhriaan verenhimoisena. Väliosan kitarastemmat ovat ehtaa vuotta 1981! Ei tälle voi antaa kuin täyden 5.

Seuraavaksi tulee pientä notkahdusta huippukohdan jälkeen. Prodigal Son on saanut innoituksensa raamatullisesta aiheesta "tuhlaajapojasta". Tämä on jälleen niitä biisejä, mihin itselläni ei ole syntynyt isoa tunnesidettä. Biisin vahvuus on, että siinä on kokeiltu reilusti jotain uutta. Akustiset kitarat ovat harvinaisia Maidenin tuotannossa, joten tämä erottuu jo sillä levyn muusta materiaalista. Sävellys on kuitenkin auttamattoman keskinkertainen, eikä mitään isoa huippukohtaa löydy. Harrisin bassottelut ovat ehkä se asia, mikä erottuu edukseen. Biisi saa 2,5.

Purgatory alkaa raivokkaalla kitarariffillä, johon yhtyy vauhdikas rumpukomppi. Tämä biisi on hieman nostanut osakkeitaan minun silmissäni vuosien saatossa. Biisi on lisäksi sopivan lyhyt, eikä siihen ehdi millään kyllästyä. Purgatoryn huippukohta on 1.20 kohdassa alkava kitarastemma, jota Clive komppaa jumputtavalla tomi-basari-virveli -kompilla. Pientä miinusta tulee jälleen hiomattomuudesta. Biisi saa 4-.

Levyn päätöskappale Drifter on käsittääkseni sävellyksenä varsin vanha ja sillä on huudatettu yleisöä Lontoon pubeissa jo 1970-luvun puolella. Sävellyksenä tämä on varsin heikko, vaikka aloitusriffi on hieman erilaisempaa Maidenia, eikä missään nimessä huono. Pientä plussaa tulee Di'Annon tulkinnasta, joka on livemäiseisen intensiivistä. Sanoitukset ovat kenties kaikista eniten "teemasta" poikkeavat, mutta siitä ei isoa miinusta voi antaa. Ilmeinen livesuosikki, mutta ei tätä oikein levyllä jaksa kuunnella. 2,5

KA: 3,48

EDIT: Arvostelua muokattu paremmaksi vastaamaan omaa ajattelu- ja kirjoituskykyä vuonna 2021 (:
Last edited by Euronymous on Sun Mar 14, 2021 16:11, edited 1 time in total.
''No! We are not an English rock band... We are dental floss salesmen from Montana.''

Iron Maiden since 2006

Maiden Helsinki 2008, 2013, 2x2018; Birmingham 2023

SoundRanch Studio
The Alchemist
Peräruiske
Peräruiske
Posts: 57
Joined: Wed Jul 11, 2012 16:49
Location: Haukipudas

Re: Albumikeskustelua ja äänestys: Killers

Post by The Alchemist »

1. The Ides of March
Nostalginen fiilis nousee väkisinkin pintaan kun tätä kuuntelen. Muistan, kun olin vastikään aloittanut Maidenin diggailemisen ja yhtye oli juuri saapumassa Suomeenkin. Yle esitti silloin televisiosta Ullevi Stadiumin uunituoreen keikkataltioinnin. Tällä introlla se keikka alkoi, ja olin heti myyty. Täyttää paikkansa tämänkin levyn avauksena komeasti. 3

2. Wratchild
Legendaarinen bassointro, Harris tykittää jytinää läpi koko kappaleen. Täytyy kuitenkin todeta, että Brucen kanssa yksinkertaisesti parempi veto. Paulin laulanta ei vain iske. 2,5

3. Murders in the Rue Morgue
Rauhallisen ja melodisen alun jälkeen kappaletta hinataan raskaampaan suuntaan, tykkään. Jälleen palataan omalla kohdallani maagiseen Ullevin keikkataltiointiin, iski juuri nyt suorastaan pakottava tarve katsoa ko. keikka uudelleen. Jälleen täytyy kuitenkin antaa miinusta Paulin laulusta, joka tuntuu muutenkin olevan laiskempaa kuin debyytillä. Brucen versiolle voisi antaa täydet pojot, mutta nyt siihen ei aivan ylletä. 4

4. Another Life
Cliven rummuttelu alussa ei oikein toimi, kuulostaa enemmän joltain viidakkorumpujen jytinältä kuin hevirummuttelulta. Kitarointi ja soolot hoitavat kuitenkin pisteitä kotiinpäin. 2,5

5. Genghis Khan
Kelpo instrumentaali, mutta ei yllä "Transylvanian" - kenties Maidenin parhaan instrumentaalin - tasolle. Jotenkin vähän turhamainen? 2

6. Innocent Exile
Harrisin bassointro jälleen kunniakas, mutta jälleen vähän rima väpättäen -meininkiä aistittavissa. Ei sytytä. 2

7. Killers
Debyytin tapaisesti myös Killersin nimiraita on oman levynsä kärkeä. Lyriikat ja musiikki ovat erinomainen yhdistelmä. Palauttaa pienen harhailun jälkeen levyn tason korkeammalle. Ainakin hetkeksi. 4,5

8. Prodigal Son
Tiukemman rykäisyn jälkeen leppoisanpuoleinen veto istuu tälle levylle musiikillisesti kieltämättä ihan hyvin. Paulin laulamisen laiskuus karistaa kuitenkin pisteitä tästäkin kipaleesta. 2,5

9. Purgatory
Jälleen nopeampaa matskua kehiin. Jotenkin "Aces High"-henkinen tunnelma hiipii mieleen tuossa alkupuolen kitaroinnissa. Steve bassottelee jälleen upeasti ja se lisää pisteitä. 3,5

10. Twilight Zone
No eipä ole kummoinen kipale. Ei parane paljoa debyytin bonusbiisi "Sanctuarysta". 1,5

11. Drifter
Muutamia hienoja riffejä, kitaroinnista siis plussaa. Ei oikein aukea, joten vaikea keksiä sen kummemmin mitään positiivista sanottavaa. 2

Albumin keskiarvo 2,85, "Twilight Zone" on bonusbiisi ja siksi jätetty pois laskuista koska sitähän ei tosiaan kaikilta painoksilta löydy. Jos kansitaiteesta voisi antaa pisteitä niin keskiarvo olisi korkeampi. Seuraavaksi päästäänkin sitten Brucen ensimmäiseen tuotokseen Maidenissa...

1. Iron Maiden 3,56
2. Killers 2,85
BlackBart
Hang-Around
Hang-Around
Posts: 111
Joined: Wed Jun 25, 2008 11:30
Location: Pori

Re: Albumikeskustelua ja äänestys: Killers

Post by BlackBart »

Ekasta levystä toiseen. Killersin olen suht myöhään hankkinut levykokoelmiini, joten yhtä vahvaa tunnesidettä tähän levyyn ei ole, kuin esimerkiksi debyyttiin. Se ei toki tee albumista huonoa ja onkin helpompi arvioida objektiivisemmin. Killers on ensimmäinen Martin Birchin tuottama levy, mikä kuuluu albumin soundimaailmaan huimana parantumisena, vaikka itse pidänkin debyytin lämpimistä soundeista tavallaan. Kansitaide on ensimmäinen ikoninen kansi ja siisteimpiä Eddieitä mielestäni. Raaka kirvesmurha kanteen ja t-paidat painoon.

Levy alkaa instrumentaalilla The Ides Of March, joka toimii lähinnä introraitana. Hienoa rakentelua ja hyvä tunnelman nostattaja ennen varsinaista kappaletta. On muuten hyvät soolotkin. Tynkä biisi tosin ja arvioin sen mukaan arvosanalla 3.

Wrathchild on lyhyt ja suoraan asian ytimeen menevä biisi, jossa on oikein mainio riffi. Kertsin huudatukset ovat suoraan suunniteltu live-vetoja varten. Kappale on lyhyt, mutta koukuttaa. Di’Annon räkäinen laulu sopii jälleen biisiin erinomaisesti ja kuulijana uskoo hänen olevan ’’vihalapsi’’. Noin 1.30 alkava groovaava riffi on oma suosikkikohtani biisissä, mukaan lukien alhaalta ylärekisteriin nouseva laulu. Brucen vetämänä toimii mielestäni paremmin. Livenä monta kertaa kuultuna toimii hyvänä pikkupalana pitkien biisien välissä, muttei suosikkini ole ollut koskaan. 3,5

Murders In The Rue Morgue olisi voinut intronsa vuoksi olla myös levyn aloitusbiisi. Biisi muutenkin huokuu setin aloittajan roolia. The Number Of The Beast- ja The Early Days-kiertueilla olikin juuri tässä roolissa. Intro rakentelee mukavasti, kunnes virvelifilli räjäyttää homman kunnolla käyntiin. Lyriikat kertovat hienosti tarinaa, jota soitto kuljettaa mukavasti eteenpäin. Kertsi toimii tässä biisissä erinomaisesti. Tässä biisissä alkaa huomaamaan viimeistään kahden minuutin kohdalla, ettei Di’Anno enää oikein äänialaltaan riitä Maideniin. Brucen versio toimii itselleni paremmin. Biisissä on paljon hienoja riffejä ja sooloja ja on jälleen yksi suosikki unohduksiin jääneistä biiseistä. 4+

Seuraava biisi Another Life pärähtää käyntiin tomifillillä ja epätyypillisellä Maiden-riffillä ennen varsinaista paahtoa, joka on jälleen energistä. Sanoitukset ovat ihan ok, muttei itselleni ole jääneet mitenkään erityisesti mieleen. Muutamia hyviä riffejä ja melodioita siellä täällä, muttei mitään merkityksellisen loistavaa. Ihan ok 3-.

Levyn toinen instrumentaali Genghis Khan on suhteellisen tylsä instrumentaali, jossa kuitenkin intron jälkeen löytyy hieno groove. Muutamia hyviä sooloja siellä täällä, muttei jälleen mikään erityisen mieleen jäävä tekele. Kappaleen suurin sankari on Clive Burr, jonka soitanta kohoaa kaiken muun yläpuolelle kaikessa groovessaan ja fiiliksessään. 2

Innocent Exile aloittaa näppärällä bassokuviolla, josta kuulee Steve Harrisin progeintoilun. Säkeistön groove on jälleen tappava. Di’Anno kajauttaa rivin ’’My Life is so empty…’’ niin vakuuttavasti, että sen uskookin. Rummut nousevat jälleen vahvasti esiin ja Clive Burrin rummut pitävät homman upeasti kasassa. Kappaleesta kuitenkin tuntuu puuttuvan jotain, vaikka biisissä on monia kunnon riffejä. Jotenkin ei niin hyvin lähtenyt. Hyvä biisi päällisin puolin. 3

Killers polkee jälleen käyntiin bassoriffillä, jonka taustalla rummut tamppaa ja Di’Annon kiljahdukset säestävät. Tässä jälleen huomaa, ettei ääni enää riitä. Säkeistössä mukava hevoslaukkakomppi kitaroissa ja Di’Anno rähisee maanisesti. Jälleen loistavat soolot ja etenkin bassokuviot ovat komeita. Biisi ei kuitenkaan jälleen tunnu lähtevän ihan niin hyvin, kuin potentiaalia olisi. Ihan hyvä biisi kyllä jälleen, muttei suosikkejani. 3

Levyn ns. balladi Prodigal Son rakentelee hyvin epätyypillisesti kevyillä duurisävelillä akustisten kitaroiden kompaten taustalla. Progevaikutteet siis kuuluvat jälleen. Säkeistö on todella komea melodioineen ja etenkin pysähdykset riffikuvioineen elävöittävät biisiä. Di’Annon ääni sopii biisiin erinomaisesti, kun pysytään suhteellisen matalalla rekisterissä. Soolo on jälleen upea, hidas, melodinen rakentelu, jota on mietitty ja sovitettu kappaleeseen sopivaksi. Ehkä levyn parhaimpia sooloja. Ei ihan sitä perus Maidenia, mutta toimii kaikessa progressiivisuudessaan. 3

Purgatory alkaa tappavan nopealla ja kovalla riffillä. Biisi on silkkaa proto-Thrashia ja maittaa tähän osoitteeseen enemmän kuin hyvin! Rumpukuvio on jälleen eläväinen ja groovaava. Vokaalien nopeus viittaa jälleen tulevaan nopean metallin aaltoon. Kappaleessa on kuitenkin hieman palapelimainen fiilis. Kertsi ei oikein sovi muuhun biisiin ja osanvaihdos nousee liian vahvasti esille. Lisäksi Di’Annon korkeat kiljahdukset ovat osittain tuskaista kuultavaa ja kuuntelisinkin mieluummin Brucen versiota. Paljon hienoja melodioita kyllä on. Levyn parhaimmistoa selkeästi. 4+

Twilight Zone ei kuulu jälleen alkuperäiseen julkaisuun, mutta itse luen sen tähän albumiin. Kappale aloittaa mielenkiintoisella melodisella kitarariffillä, jota kitaraharmoniat vahvistavat. Di’Annon laulu on toimivaa etenkin alarekisterissä, mutta korkealla vedettäessä ei ihan lähde niin hyvin. Kitaramelodiat ovat biisin parhaimmat puolet, toimivat älyttömän hyvin! Säkeistöstä kertsiin siirtymä on jännä, mutta toimii kyllä. Itse olisin ehkä eri tavalla sovittanut, mutta mitä minä mistään tiedän. Olisi kyllä aikoinaan saanut ihan varsinaisellakin albumilla olla. 3+

Levyn päättävä Drifter on toimiva ja kontrasti painostavan molliriffin ja duurisäkeistön kanssa toimii. Basson ja rumpujen yhteistyö on jälleen pistämättömän tarkkaa. Biisissä vaihdetaan taitavasti osasta toiseen ilman, että osat tuntuisivat väkisin yhteen laitetuilta. Pääriffiin palataan kappaleen aikana useaan otteeseen, muttei haittaa kuitenkaan. Drifter on selkeä keikan lopetusbiisi ja taisi ollakin ainakin The Early Days-kiertueella yksi encore-vedoista. Hieno rockeri! 3,5

Killers on erinomainen levy, jossa on debyyttiä tasaisempi biisimateriaali, muttei kuitenkaan sisällä yhtään täyttä vitosen biisiä. Lisäksi keskiarvoa vie alas Gengish Khan-instrumentaali, jonka tilalle varsinaisessa levyssä olisi hyvinkin voinut laittaa Twilight Zonen. Albumilla on kuitenkin vahvoja biisejä useita ja kokonaisuutena toimii erinomaisesti. Martin Birchin tuotanto on myös selkeä parannus debyytistä. Parempaan päin ollaan selkeästi menossa!

KA: 3,23


Tämänhetkinen ranking:
Iron Maiden 3,69
Fear Of The Dark 3,44
Killers 3,23
The X Factor 3,09
No Prayer For The Dying 3
-05, -06, -08, -10, -11, -11, -13, -16, -18, -22, -23, -23
Post Reply