Tässä olisi hieman arviotani Endgamesta, 80's Rocksiin tämän jo laitoin.
Megadeth – Endgame (2009)
Dave Mustaine – laulu, soolo- & rytmikitara
Chris Broderick – soolokitara, komppikitara, taustalaulu
James LoMenzo – basso, taustalaulu
Shawn Drover – rummut
1. Dialectic Chaos (Mustaine)
2. This Day We Fight! (Mustaine)
3. 44 Minutes (Mustaine)
4. 1,320' (Mustaine)
5. Bite The Hand (Mustaine)
6. Bodies (Mustaine)
7. Endgame (Mustaine)
8. The Hardest Part Of Letting Go... Sealed With A Kiss (Mustaine/Broderick)
9. Head Crusher (Mustaine/Drover)
10. How The Story Ends (Mustaine)
11. The Right To Go Insane (Mustaine)
Nyt arvosteluun tämän erittäin tunnetun rässimetallibändin uusin studiolätty. Edelliset levyt
The System Has Failed (2004) ja
United Abominations (2007) osoittivat, ettei yhtyeen taru ollut päättymässä vuoden 1999 totaalifloppi
Riskin, keskinkertaisen
The World Needs A Heron (2001) ja Mustainen tunnetun loukkaantumisen jälkeen, joka johti yhtyeen väliaikaiseen hajoamiseen. Silti, The System Has Failed ja United Abominations eivät räväköityneestä luonteestaan huolimatta olleet vielä sitä, mitä bändi oli 1990-luvun alussa edustanut. Kumpikin albumi alkoi äärimmäisen vahvasti, mutta loppua kohden kappaleiden taso tylsistyi. Albumeilta jäi siis lopullinen terä uupumaan.
Heinäkuun 30. päivä vuonna 2008 Dave Mustaine ilmoitti että yhtye lähtee syksyllä studioon valmistelemaan uutta studiolevyään. Levy olisi yhtyeen ensimmäinen, jolla tuore kitaristi Crish Broderick soittaisi.
Levyä nauhoitettiin tammikuusta toukokuuhun ja kesäkuussa julkaistiin ensimmäinen single Head Crusher, joka herätti monien fanien kiinnostuksen. Levyn nimeksi julkistettiin
ENDGAME ja albumi julkaistiin syyskuun 16. päivä.
Albumi oli Mustainen itsensä mukaan menestys, ja keräsi paljon positiivisia arvosteluja. Yhdysvaltain
Billboard 200 -listalla levy nousi sijalle 9 (mistä taas hyvä syy Davelle raivostua) ja mm. Suomen virallisella listalla sijalle 7.
Levy itsessään teki itseeni vaikutuksen.
Albumi käynnistyy vahvalla ja erittäin soolopitoisella instrumentaalilla nimeltä
Dialectic Chaos. Daven ja Crishin maukas sooloilu iskee heti, ja aloitusraita onkin erittäin hyvä intro levylle.
Kiero riffi käynnstää kakkoskappaleen, ja Dave aloittaa saarnaamisen. Riffittely on erittäin vahvaa, lähelle päästään jopa Rust In Peacea. Aivan helvetin tarttuvaa menoa! Broderick on juuri oikea kitaristi Megadethiin. Lopun
This Day We Fight! -huudot kuulostavat juuri siltä miltä pitääkin, eli mahtavalta.
Whet with your blood, I sharpen my sword
No turning the other cheek like a coward
Come tomorrow, I may lay down and die
But not this day
This day we fight!
This day we fight!
This day we fight!
Kolmantena kappaleena kuullaan melodisempi
44 Minutes, jossa kuullaan myös puhetta. Säkeistöt edetään ryminällä, mutta mahtavassa kertosäkeessä Dave pääsee näyttämään sävellystaitojaan kunnolla! Soolo-osuudet melko yksinkertaiset, mutta toimivat.
1,320 ja vauhti päälle! Autoiluun liittyvät sanat kuljettavat vauhdikasta kappaletta kuin juna! Puolivälissä tempovaihdos ja loppu mennäänkin puhtaalla rässimeiningillä.
Rässiriffejä esittelee myös seuraava biisi,
Bite The Hand. Raskaalla vaihteella edetään, jopa tylyä meininkiä. Puolivälissä Hangar 18 -tyylinen soolo, ja näin kappale etenee loppun asti. Hienoa!
Bodies: Tämän aukeaminen kesti kauan. Säkeistöt aika rässähtävät, mutta kertosäe melodista Countdown To Extinction -meininkiä. Väliosaan taas tempovaihdos, ja loppu onkin juhlaa. Miinusta puuduttavasta bridge-osasta.
Sitten meinki muuttuu jopa hävyttömän kovaksi.
Endgamessa Dave pääsee saarnaamaan oikein kunnolla poliittisia juttujaan, ja kappale on loistavien soolojensa, tarttuvan kertsinsä ja laukkaavan komppinsa ansiosta tuleva klassikko.
This is the end of the road, this is the end of the line, this is the end of your life, this is the Endgame!
Seuraavaksi rauhallisempaa osastoa, ja
The Hardest Part of Letting Go.... Kaksiosaisen biisin alkuosa akustisella ja Daven herkällä laululla, myös ripaus koskettimia mukana. Toinen osa,
Sealed With A Kiss, sisältää raskaita riffejä, ja erittäin tarttuvan, kostonhimoa tihkuvan kertosäkeen. Melodinen kitarasoolo kruunaa kaiken. Levyn paras biisi. Loppuun vielä akustista.
Head Crusher ja pam! Oikea tilutus käynnistää kappaleen, ja raskain sekä nopein biisi pureutuu nopeasti aivoihin. Aivan loistavaa! Kertosäe on aivan totaalista murskausta, lähelle päästään Peace Sellsin aikoja. Lopussa vielä nerokas temmonvaihdos ja upeaa sooloilua. Törkeän kova!
Sitten kuulemme miten tarina päätty. Sotalyriikoita paukuttava
How The Story Ends omaa todella hienon ja omaperäisen riffin säkeistöissä. Enemmän perinteistä heviä, vaikkakin murskaavan raskasta sellaista.
Bassosoolo käynnistää viimeisen biisin.
The Right To Go Insane etenee keskitemmolla ja kertosäe koukuttaa heti. riffit edelleen murskaavia. Lopussa taas tempovaihdos ja nopeaa tilutussooloa. mahtava levy loppuu ansaitsemallaan tavalla.
Ja näin se on ohi, mahtava Endgame! Levy jaksoi kuin jaksoikin kantaa alusta loppuun, ja aivan loistavasti! Levy sekoittaa erinomaisesti vanhempaa rakempaa Megadethia ja uudempaa melodisempaa, ja nitoo kummatkin yhteen mahtavalla tavalla! Megadethin kärkilevyjä ehdottomasti!
5/5