Ikää löytyy vasta vaivaiset 15 vuotta, mutta silti on tullut luettua vähän kaikkea aina Kingistä Shakespeariin.
Ei se oma juttu oikein tunnu löytyvän, joten kaikkea pitää kokeilla.
George Orwellin Vuonna 1984 on ollut odottelemassa jo jonkin aikaa, ja viime viikolla sainkin sen luettua. Kirja oli (yllättäen) täynnä poliittista löpinää josta en tajunnut puoliakaan. Ei se mitään, eiköhän ajatus kuitenkin mennyt perille.
Orwellin kirjoissa käsitellään aina jokseenkin pelottavia asioita. Teksti menee kyllä perille ja se jopa herättää tunteita. Useampaan otteeseen kirjan henkilöt toimivat raivostuttavan typerästi ja epäreilusti, ja välillä olisi tehnyt mieli repiä koko kirja. Samoja piirteitä oli Eläinten vallankumouksessakin. Orwell se vaan osaa.
Mielenkiintoa kirjaa kohtaan lisää hieman jopa se fakta, että se on kirjoitettu jo vuonna 1949. Kai se sitten jo scifiksi lasketaan, kun kerran maalaillaan kuvia tulevaisuudesta.
Toinen viime viikolla loppuun saatettu kirja oli
Stanislaw Lemin Konekansan satuja ja tarinoita. Kyseessä on suorastaan hulvaton scifinovellikokoelma vuodelta 1964. Tarinat täyttävät satujen peruspiirteet ("Olipa kerran...") ja tarinoiden nimet nostattavat väksinkin hymyn naamalle.
Kolme elektritaria on hyvä esimerkki tästä.
Satujen päähenkilöinä ovat robotit ja ihminen tunnetaan nimellä
limaska. Monet asiat selitetään ihanan tieteellisesti, kuten
"Kvartsi on jäätä kovempaa ja tiheämpää, ja niinpä Boreal pirstoutui jyristen kuin kivistä rinnettä alas syöksyvä lumivyöry".

Toiset asiat taas on ikään kuin käännetty tietokonemaailmaan:
"Jalosukuinen pari hallitsi pitkään ja onnellisesti ja ohjelmoi lukemattomia jälkeläisiä." Voihan sen niinkin tehdä.
Varsinkin romaaneissaan Lem sortuu helposti jaarittelemaan: muistan yhä edelleen mitä tuskaa oli lukea Voittamaton joskus pari vuotta sitten. Novellit ovat kuitenkin jotain ihan muuta. Tarinat ovat lyhyitä eikä jaarittelu täten olisi edes mahdollista.
Pientä krediittiä on annettava suomentajallekin (Seppo Sipilä), sillä eiköhän ole ollut melko vaikeaa luoda täysin uutta sanastoa. Löytyy niin elektritaria kuin kyberoistoakin.
Matrisius Lävistäjä, joka päivittäin integroi jonkun - hän toi myös mukanaan voittamattoman kyberatsunsa, turborhi Megasoksen.
Ja tällä hetkellä lueskelen Iron Maidenin Run To The Hillsiä.
Viikonloppu vierähtää varmaankin sen ja parin DVD:n parissa.
