The Book of Souls listaykköseksi 24 maassa

20.9.2015

Iron Maidenin uusi albumi The Book of Souls on saanut faneilta maailmalla loistavan vastaanoton. Albumi on noussut listaykköseksi 24 maassa. Kyseessä on parasta Maidenia sitten Seventh Sonin ja se on aika paljon sanottu.

Julkaisuun on satsattu ehkä enemmän kuin koskaan aikaisemmin. Special-versiot kirjana ja triplaälppärinä ovat todella laadukkaat ja tyylikkäät. Tärkein eli musiikki on valtaosin erinomaista. 11 kappaleesta karsintasarjaan vaikka sinkkujen B-puoliksi olisi voitu jättää Speed of Light, When The River Runs Deep ja Shadows of the Valley. Jäljelle jäävät kahdeksan kappaletta ovat timanttia. Avausraita If Eternity Should Fail tekee selvää jälkeä ja luo Dickinsonin sooloalbumeilta tutun tunnelman. Ei ihme, että biisi oli alunperin tarkoitettu herran konseptisoololevylle, johon on valmiina 5-6 biisiä tehtynä yhdessä hovituottaja/kitaristi Roy Z:n kanssa. The Great Unknown jakaa fanien mielipiteet, mutta kuuluu ehdottomasti levyn parhaimmistoon. The Red and The Black on Harrisin yksin tekemä 13 minuuttinen järkäle, johon on kasattu onnistuneesti suurin piirtein kaikki mahdolliset Maiden kliseet. Wanhan liiton fanille toimii, kun jättää turhat analyysit lasit pois ja antaa pään heilua. Nimikkobiisin ensimmäiset 5 minuuttia ovat Maiden standardeilla raskasta poljentoa, mutta levyn ultimate kohokohtana ja varsinaisena keskipisteenä toimiva viimeinen viisiminuuttia kestävä ilotulitus on juuri sitä mitä on Maidenilta tilattu jo tovi. Tämän biisin aikana saapi olla turvamies aika tarkkana jossain etelän kiihkomaidenuskovaisten laittaessa isomman vaihteen yleisössä silmään. Toisen discin avaajana toimiva perinteinen rocker Death or Glory porautuu ensimmäisen maailmansodan saksalaisten lentäjä-ässän Manfred von Richthofenin sielun elämään. Mies tunnetaan paremmin Punaisena Paronina ja kaverin kalustona toimi alla olevan kaltainen kolmitasomersu.

Kunnes on aika vakavoitua. Näyttelijä Robin Williams oli eläessään mies hauskimmasta päästä, mutta päätyi kuitenkin itsemurhaan. Tätä aihetta käsittelee levyn rauhallisinta poljentoa edustava Tears of the Clown. Takuuvarma tippa linssiin biisi. Dave Murray on kunnostautunut tekemällä taas yhden kappaleen levylle. Man of Sorrows kaikessa melankolisuudessaan on tuttua tavaraa tältä mieheltä. Levyn päättävä Empire of the Clouds on 18 minuuttia jotain sellaista, miitä ei olisi koskaan osannut odottaa Iron Maidenilta. Niin erilaista, rohkeaa, kaunista ja eleganttia kappaletta on vaikea sulattaa, ymmärtää tai analysoida. Sen täytyy vain antaa mennä.

Yhtye on alkanut julkaista keikkapäivämääriä vuodelle 2016. Euroopassa kierretään toukokuusta elokuuhun.