Pitääpä joku päivä noita uudempia livevetoja katsastella youtubesta. Jonkin Valhalla-vedon katsoin ja La Torre veti kyllä mainiosti. Kunpa saataisiin tämä bändi Suomeen, niin kusisin hunajaa, vaikken muuten TPS-meiningeistä niin diggaakaan.
Itselleni tuli tuossa muutama päivä sitten pakottava tarve kirjoitella Crimson Glorysta vähän enemmänkin. Kuuntelin juuri koko bändin discografian, enkä pystynyt pitämään sormiani erossa näppäimistöltä. Saatan toistaa jotain vanhaa sanomaani, mutta kaikesta huolimatta postaan tekstini tänne. Toivottavasti joku uusikin kasvo vaivautuu tutustumaan bändiin tämän postauksen luettuaan. On tämä vaan niin uskomattoman upea ja aliarvostettu yhtye.
Crimson Glory: luovan omaperäistä musiikillista hulluutta
1980-luvun alkupuolella Floridan Sarasotassa aloittanut Crimson Glory –yhtye on yksi metallimaailman omintakeisimmista ja kiehtovimmista tapauksista. Bändi on kuitenkin suosiossa mitattuna jäänyt vähän kakkossarjan nimeksi, sillä yhtyeen alkuperäisvokalistin Midnightin (John Patrick McDonald) omaperäinen korkea-laulutyyli jakoi musiikin kuuntelijat kahtia kuin veitsellä leikaten; Midnightin ääntä joko rakastaa tai sitten sitä ei voi sietää laisinkaan. Harva varmasti pitää Midnightia ok-tason "ihan kiva -laulajana", jota voi kuunnella taustalla soljuvana radion äänitapettina. Midnightia ei ole luotu valtavirtamusiikinkuluttajille, vaan herran luovan kiehtova laulutyyli vaatii kuulijalta kehittyneempää makua sekä kykyä nauttia tietynlaisesta korkeasta laulutyylistä. Kaikkihan eivät toki pysty ymmärtämään korkealta laulavia metal-vokalisteja, eikä se välttämättä tarkoita, että näiden henkilöiden musiikillinen korva olisi yhtään sen köyhempi. Kuitenkin niille, jotka pystyvät nauttimaan korkeaäänisistä laulajista on Midnight yksi kiehtovimmista nimistä.
Pari vuotta sitten kuollut Midnight (R.I.P.) oli maailmanluokan vokalisti teknisesti, mutta erityisen ja ainutlaatuisen miehestä teki hänen äänensä omintakeiset sävyt. Hän käytti usein ääntään tavalla, jota en ole kuullut muiden korkealta laulavien raskaamman musiikin nokkamiesten käyttäneen. Välillä Midnight tavoitti ääneensä jopa King Diamond –henkisen infernaalisuuden, välillä hän lauloi kauniisti kuin enkeli, välillä hän lauloi kuin suuren hädän ahdistamana, välillä hän käytti ääntään power metal –tyylisesti kuitenkin varioiden jatkuvasti ulosantiaan, välillä hän sekoitti korkeisiin lauluihinsa riipiviä raspeja, kun taasen heikoimmillaan hän lauloi melkein Axl Rose –tyylisesti, mutta teki senkin omalla tyylillään – yllättävän kiehtovasti.
Crimson Glory eli kulta-aikaansa 1980-luvulla, jolloin yhtyeeltä ilmestyivät debyyttilevy Crimson Glory sekä yhtyeen klassisimmaksi mielletty pitkäsoitto Transcendence, josta yhä puhutaan tiheään raskaamman musiikin kuuntelijoiden keskuudessa. Transcendence on kuitenkin enemmän kulttisuosittu albumi kuin oikeasti laajalti tunnettu levyllinen musiikkia. Vielä vokalisti Midnightia enemmän bändin omaperäiseen soundiin vaikutti tiettävästi kitaristi Jon Drenning, jonka musiikillista lahjakkuutta voimme vain hämmästellä. Siinä missä bändin nimeä kantanut debyyttialbumi Crimson Glory oli heavy metalia pienillä progemausteilla kuorrutettuna, niin Transcendence kumarsi enemmän power metalille, joskin niin sanotulle jenkkipowerille, joka on huomattavasti erilaista kuin se musiikki, jota olemme Euroopassa tottuneet kutsumaan power metaliksi. Molemmat alkuaikojen levyt olivat mestariteoksia, jotka erosivat toisistaan niin tunnelmiensa kuin musiikkinsa puolesta. Tietty crimsonglorymainen henki oli kyllä läsnä molemmilla pitkäsoitoilla, mutta ilahduttavinta oli, ettei bändi tehnyt niin sanotusti samaa levyä kahta kertaa, vaan käytti luovaa hulluutta musiikillisen visionsa toteuttamiseksi.
Crimson Glory pyrki aina tekemään jotain uudenlaista. Heidän musiikkinsa tuli olla ainutlaatuista, sillä bändi ei suostunut julkaisemaan kuin sellaista materiaalia, jonka takana he pystyivät seisomaan 100 prosenttisesti. Tuon materiaalin täytyi olla luovan ponnistelun tulosta, sen täytyi kummuta yhtyeen sydämistä – olla aitoa ja alkuperäistä. Bändi ei siis vain nauhoittanut uutta levyä, koska levy-yhtiö ja fanit sellaista vaativat, vaan bändi julkaisi uutta musiikkia ainoastaan omien taiteellisten tarpeidensa toteuttamiseksi. Yhtye oli tarkka mitä päästi ulos, joten sekin selittänee osiltaan sen tosiseikan, että Crimson Glory on tähän päivään mennessä julkaissut vasta 4 täyspitkää albumia. Toki asiaan varmasti vaikutti myös Midnightin lähtö yhtyeestä (1990-luvun alkupuolella).
Midnightin kanssa viimeiseksi jäänyt studioalbumi oli vuonna 1991 julkaistu omituinen hard rock -albumi Strange and Beautiful, joka erosi jopa merkittävän radikaalisti CG:n aiemmasta tuotannosta. Samaisen levyn kiertueella Midnight erosi yhtyeestä. Hänen tilalleen tuli korvaajaksi David Van Landing, jonka kanssa yhtye soitti kesken jääneen kiertueen loppuun. Vasta vuonna 1998 Crimson Glory palasi takaisin vietettyään sitä ennen hiljaiseloa useamman vuoden. Vokalistina oli nyt teknisesti taitava Wade Black, joka ei kuitenkaan ollut niinkään Midnightin tyyppinen vokalisti, vaikka korkealta lauloikin. Enemmän Black oli omimmillaan screameissa, joista tulee mielleyhtymiä Tim ”Ripper” Owensiin.
Blackin kanssa yhtye julkaisi levyllisen ”avaruusmetalia”. Astronomica-nimeä kantanut levy ei kuitenkaan saavuttanut suurta suosiota, eikä yhtye julkaissutkaan enää uusia pitkäsoittoja uuden vokalistinsa Wade Blackin kanssa. Musiikillisesti Astronomica on aika kokeileva levyllinen, josta löytyy sekä viitteitä yhtyeen aiempaan tuotantoon että melkoisen paljon modernimman heavy metalin aineksia. Kuitenkin Astronomica oli taas pääasiassa täysin erilaista kuin aikaisemmat Crimson Gloryn levyt, joten yhtye oli jälleen osoittanut luovansa aina uudenlaista musiikkia.
Heinäkuun kahdeksantena päivänä vuonna 2009 Midnightin ilmoitettiin kuolleen vatsavaltimonlaajentumaan. Bändi soitti tribuuttikeikan Midnightin muistolle. Huhtikuussa 2010 Todd La Torre nimettiin Crimson Gloryn uudeksi vokalistiksi. Rob Halfordin, Bruce Dickinsonin ja Geoff Taten vokaaleista inspiraatiota laulamiseensa ottanut La Torre pystyi laulamaan hyvin Midnight-tyylisesti, joten mies oli oiva valinta Crimson Gloryn keulille. Netistä löytyvän La Torren vokalisoiman
Dragon Lady –klassikon perusteella uusi vokalisti on mainio laulaja, joka pystyy tavoittamaan lähes kaikki Midnightin äänen parhaimmat sävyt. Ei hän ole uusi Midnight, mutta mainio tribuutti yhdelle aikamme mielenkiintoisimmista ja parhaista laulajista.
Loppuun vielä pienet kommentit kaikista Crimson Glory –albumeista:
Crimson Glory (1986)
Vain hieman yli 38-minuuttinen debyyttilevy on itselleni koko Crimson Gloryn uran parhainta antia. Levy on omintakeista heavy metalia, josta kuitenkin voi hetkittäin kuulla pieniä samankaltaisuuksia kahteen samana vuonna julkaistuun levyyn: King Diamondin Fatal Portraitiin ja Iron Maidenin Somewhere In Timeen. Levyllä Midnightin vokaalit ovat taivasta tavoittelevan korkeita, Drenningin kitarat soivat melodisen upeasti ja jopa bassokin kuuluu mukavasti. Levy on juuri sen tyylistä synkkätunnelmaista heavy metalin riemujuhlaa, jollaista itse pidän maailman parhaana musiikkina. Startteri Valhalla on Midnightin vokalisointia omintakeisimmillaan. Todella kiehtova aloitus. Seuraavaksi levy tarjoilee hieman Iron Maiden –tyyppisen Dragon Ladyn ja eeppisvivahteisen, mainion Heart of Steelin. Levyn timanttisinta antia on mielestäni Azrael, jonka voisin kruunata yhdeksi kaikkien aikojen parhaista biiseistä. Täydelliset laulumelodiat ja 80-lukuhenkisen maittavat kitarat lyövät biisissä upeasti kättä. Kaiken kruunaa kuitenkin Midnight, jonka laulua on vaikea ylistää liikaa. Levyn B-puolen aloittava Mayday on pitkäsoiton vaatimattomin kappale, vaikka olisi huippukamaa melkein minkä tahansa muun yhtyeen levyllä. Queen of the Masquerade ja Angels of War ovat toimivaa tunnelmointia, mutta tunnelmallinen loppulevy huipentuu hypnoottisen kiehtovaan Lost Reflectioniin, joka on yksi Crimson Gloryn uran tähtihetkistä.
Arvosana levylle: 5-/5
Highlights:
Azrael
Valhalla
Heart of Steel
Lost Reflection
Dragon Lady
Transcendence (1988)
Valtaosa metal-ihmisistä pitää Transcendencea Crimson Gloryn uran parhaimpana albumina. Levy on ehkä yhtyeen monipuolisin, tunnelmallisin ja vaihtelevin, joten se on siinäkin mielessä ansainnut hehkutuksensa. Bändi on tällä levyllä selkeästi lähtenyt enemmän valumaan progressiivisen metalin suuntaan. Transcendence onkin progressiivista power metalia parhaimmillaan. Levy aaltoilee tunnelmien ääripäästä toiseen. Aloittava Lady of Winter on enemmän tunnelmaansa nojaava tarttuva kappale, kun taas toisena tykittävä Red Sharks on nopeampi biisi, josta on muodostunut laajalti tunnettu klassikko. Midnight venyttää Red Sharksissa äänijäänteitä äärimmilleen käyden ihan niissä kaikista korkeimmissa äänissään. Painted Skies palauttaa bändin tunnelmoimaan. Kappale on tähän mennessä levyn huumaavinta ja mukaansatempaavinta antia. Edgar Allan Poe:lta nimensä ja sanoituksensa puolesta vaikutteita ottanut Masque of the Red Death jatkaa hämyisen pimeällä tunnelmointilinjalla. Yli 7-minuuttinen In Dark Places on levyn progressiivisinta, taiteellisinta ja mielestäni jopa parhainta antia. Voisin nostaa In Dark Placesin ihan Crimson Gloryn uran sävellykselliseen parhaimmistoon. Where Dragons Rule pitää kuulijan hämyisissä varjomaailmoissa. Lonely taasen on radiosoittoon kelpaava hitti, josta tehtiin musiikkivideokin. Biisi on varsinta kevyttä ja helposti lähestyttävää Crimson Glorya, joka ei kuitenkaan kerro koko totuutta tästä omintakeisesta yhtyeestä. Lonely näyttää, että osaa yhtye säveltää myös helpompaa ja radioonkin kelpaavaa hittikaavaista hard rockia. Yli 6 ja puoli minuuttia pitkä Burning Bridges kuuluu henkilökohtaisiin suosikkeihini. Dramaattinen ja tunnelmallinen mestariteos. Eternal World ja Transcendence jatkavat upealla tunnelmalinjalla päättäen hienon levyn. Kuulijalle jää olo kuin tämä olisi vaeltanut alamaailman varjoissa tavoitellen samalla taivaallisen kauniita maisemia.
Arvosana levylle: 4½ - 5- /5
Highlights:
In Dark Places
Burning Bridges
Masque of the Red Death
Painted Skies
Strange and Beautiful (1991)
Joskus kauan sitten lainasin tämän levyn kirjastosta. Kuuntelin levyn kertaalleen, enkä pitänyt kuulemastani. Tuomitsin koko bändin liian heiveröisin perustein tämän yhden levyn perusteella, joten onnekseni tulin myöhemmin järkiini ja annoin bändille uuden mahdollisuuden. Sitten kolahtikin debyytti todella kovaa ja heti perään innostuin Transcendencesta. Strange and Beautiful –albumia ensimmäistä kertaa kuunnellessani en voinut sietää Midnightin ääntä. On totta, ettei Midnight laula tällä levyllä läheskään niin hyvin kuin bändin kahdella ensimmäiselle pitkäsoitolla. Välillä Midnight vokalisoi jopa hieman Axl Rose –tyyppisesti, enkä ikinä ole pitänyt Axl Rosen raakkumisesta. Eli, tällä levyllä Midnight ei ole kuin hetkittäin se jumalainen kuningaslaulaja, vaan tavallinen kuolevainen, joka kuitenkin lopulta laulaa omaperäisen kiehtovasti. Kuitenkin rohkaistuin Crimson Glory –innostuksissani ostamaan tämän levyn, vaikka muistikuvat olivat ennestään negatiivisia. Ilokseni huomasin, ettei tämä ollutkaan huono levy. Levy alkoi kasvaa joka kuuntelulla ja nyt pidän tätä omanlaisenaan taideteoksena, joka ei ole mestariteos, mutta kuitenkin kiinnostava kokoelma omanlaistaan musiikkia. Midnightin vokaalitkin ovat varsin upeita, vaikka herra ei käytäkään elämää hienompaa ääntään lähellekään yhtä kiehtovasti kuin ’80-luvun levyillä. Ehkäpä korvani ja makuni ovat kehittyneet, kun silloin joskus Midnightin laulut ärsyttivät ja tekivät koko bändistä kuuntelukelvottoman. Tällä hetkellä nostaisin Midnightin toiseksi parhaaksi metallilaulajaksi, ja toiseksi parhaaksi laulajaksi ylipäätään. Hänen edellään on vain falsettivokaaleiden kruunaamaton kuningas King Diamond.
Strange and Beautiful on hard rockimpaa meininkiä. Tyyliltään seikkaillaan siellä G’NR-aallokoissa. Biisit ovat kokeilevia mutta samalla ihan kiehtovia. Nimibiisi Strange and Beautiful on kuin jotain hypnoottista sienensyöntimusiikkia, mutta kuitenkin hyvässä mielessä. Levyn tähtihetkiin lukeutuu Love and Dreams, joka on helposti lähestyttävämpi balladinomainen tunnelmointi, jossa Midnight laulaa kauniisti kuin langennut enkeli. In the Mood ja Starchamber ovat todella kokeilevaa, mutta kuitenkin hyvää häröilyä. Deep Inside Your Heart taasen tunnelmoi kauniin koskettavasti. Muut (mainitsematta jääneet) biisit ovat peri jenkkiläisen kuuloista hard rockia (hyvässä ja pahassa), josta Midnight tekee hetkittäin erityistä. Sävellyksinä nuo biisit eivät ole kovin kaksisia.
Arvosana: 3½ / 5
Highlights:
Love and Dreams
Strange and Beautiful
Starchamber
Astronomica (1999)
Wade Black ei ole Midnight, mutta hän on kuitenkin se mies, joka hienoilla vokaaleillaan pelastaa usean Astronomican kappaleen vajoamisen yhdentekevien sävellysten lokeroon. New World Machine –biisissä Black laulaa Tim ”Ripper” Owensia muistuttavalla äänellä, mutta tehden sen mielestäni vielä Ripperiäkin upeammin. Ihan mahtava vokaalisuoritus, joka vetää kylmille väreille joka kuuntelukerralla. Levyn kappaleista sävellyksellisesti vain ok-osastoa edustavat War of the Worlds, Astronomica, The Other Side of Midnight, Cyber Christ ja Lucifer’s Hammer. Blackin laulut tekevät niistä kuitenkin ihan hienoja biisejä. Edge of Forever on haastava, mutta kiehtova tunnelmapala. Touch the Sun taasen tarjoilee lähes viiden tähden parhautta. Levyn parhain raita on kuitenkin päätösbiisi Cydonia, jonka voisin nostaa yhdeksi koko Crimson Gloryn tuotannon täydellisimmistä kappaleista. Erityisesti biisin maalaileva kertosäe on puhdasta kultaa, mutta myös kitarasektori tarjoaa korville sellaista mannaa, etteivät sanat riitä tätä biisiä kehuessa. Kokonaisuudessaan Astronomica on kokeileva, ailahteleva, tunnelmallinen ja omintakeinen albumi, joka ei sisällä suurta nippua erinomaisia sävellyksiä, mutta kuitenkin kiehtoo jollain käsittämättömällä tavalla. Levyä tulee kuunneltua usein ehkä jo pelkästään Blackin makean vokalisoinnin ansiosta.
Arvosana: 3½/5
Highlights:
Cydonia
New World Machine
Touch the Sun (demoversio – youtubesta ei löytynyt levyversiota)
Jos bändiä pitäisi yrittää verrata johonkin toiseen yhtyeeseen, niin voisin sanoa Crimson Gloryn olevan tummanpuhuvampi versio Queensrÿchestä, vaikkeivat nämä bändit merkittävästi toisiltaan kuulostakaan. Myös joitain yhtäläisyyksiä King Diamondiin pystyy löytämään, jos tarkkakorvaisesti CG:ta kuuntelee. Mielenkiintoinen yksityiskohta Midnightista on myös, että miehen huhuttiin pelkäävän niin paljon esiintymisiä isoille yleisöille, että hän sortui aina ottamaan rohkaisuryyppyjä suuremmille keikoille mennessään. Hän oli äärimmäisen kriittinen omaa livelaulamistaan kohtaan, eikä kestänyt painetta aina kun joutui liian suuren yleisön eteen. Klubikeikoilla Midnight oli parhaimmillaan. Miehen upeasta livelaulannasta on todisteena vaikkapa Astronomica-levyn bonus-levyllä julkaistut kolme liveraitaa Midnightin ajoilta: Painted Skies, Queen of the Masquerade ja Lost Reflection. Ehkäpä Midnightin isojen lavojen kammolla oli myös oma osansa siihen, ettei bändi koskaan noussut suureen suosioon.
Crimson Glory on myös sanoituksellisesti mielenkiintoinen tapaus. Yhtye on flirttaillut niin paholaisen kuin enkeleidenkin kanssa, kertonut kauhutarinoita ja upottanut kuulijansa epätoivoisiin ihmissuhdesyövereihin ja eksynyt jopa tajuntaa laajentaville sivupoluille. Ylipäätään Crimson Glorysta diggaaminen vaatii poikkeuksellisen musiikkimaun, eikä sellaista ole kuin harvoilla ja valituilla.
TOP 25 Crimson Glory -biisit (järjestys elää fiiliksen mukaan, mutta tässä nykytilanne):
1. Azrael
2. Lost Reflection
3. Cydonia
4. In Dark Places
5. Valhalla
6. Burning Bridges
7. Heart of Steel
8. Dragon Lady
9. Masque of the Red Death
10. Love and Dreams
11. Painted Skies
12. Touch the Sun
13. Where Dragons Rule
14. Lady of Winter
15. Angels of War
16. Lonely
17. Red Sharks
18. New World Machine
19. Queen of the Masquerade
20. Eternal World
21. Transcendence
22. Strange and Beautiful
23. Mayday
24. Starchamber
25. Deep Inside Your Heart