Levyhän perustuu oikeastaan Metropolis part.1 kappaleelle jolle on tehty konseptimainen kokonaisuus. Kunnian himoinen idea pojilla jos ei muuta. Vivahteita, laulumelodioita, sooloja piilotettu jokaiseen kappaleeseen hienolla tavalla. Levy antaa varmasti minullekkin vielä paljon. Kikkoja löytyy jokaista biisistä kerta toisensa jälkeen enemmän ja enemmän. Ainut vain, että sanoituspuoleen en ole niin paljoa antanut keskittymistäni. Musiikki on niin loistavaa, että sen analysointiin ja nautintoon menee suurin aika.
Tällä kertaa voisin tehdä ihan biisikohtaisen arvostelun niin saan jokaiseen kappaleeseen jonkunlaisen mietteen ja arvion. Eli levyarvio on lähinnä tehty niille joilla on mielessä levyn hankkiminen ja tietysti levyn omistajat voivat lukemansa jälkeen korjata tai lisätä omia mielipiteitä ja mieltymyksiään arvioon. Levyn teemaan kuuluu kappaleiden sanoitukset todella paljon, arvoiostani voi tämän takia hiukan puuttua tiettyä sisältöä. Jotkut kappaleet ovat yhdistyneet toisiinsa niin hyvin, että pitkään mietin et pitäisikö kappaleet arvioida yksilöinä vai kappale kokonaisuuksina, päädyin lopulta yksilöihin. Kuitenkin ne kappaleet jotka olivat täydellisiä kokonaisuuksia keskenään annoin vain yhden arvosanan. Koettakaa kestää, kuitenkin itse biisit ovat ne tärkeimmät:
Regression: Istutaan hiljaa ja rauhassa psykiatrin tuolilla. ” Close your eyes and begin to relax. Take a deep breath, and let it out slowly.” Eli silmät vain kiinni ja annetaan musiikin viedä. Tunnelmointia bändiltä, tästä on hyvät lähtökohdat seuraavaan kappaleeseen N/A
Overture 1928: Instrumentaali biisi. Biisin alusta on heti havaittavissa se, että minkä biisin teemalevy on tulossa. Rummut räjäyttävät biisin hyvin käyntiin. Tästä biisistä voi hakea melodioita paljain kourin. Mahtavia melodioita ja sooloja. Taattua Dream Theateria. Biisi on pelkästään intro seuraavalle kappaleelle, mutta aivan käsittämättömän upea.
Strange Deja Vu: Biisi jatkuu suoraan Overture 1928 kappaleesta. Mahtavat laulumelodiat ja soitto biisissä. Tietynlaista progeilua biisissä, mutta silti aika suoraviivainen. Puolessa välissä mennään todella jammailevalla kululla, josta palataan todella melodiseen kohtaan missä todella upeat pianot ja laulumelodiat. Bändi soitannollisesti loistaa biisissä. Mike ja John laulavat hienosti taustat, livenä korostuu vieläkin paremmin. Kappale loppuu pianon soittoon…
10
Throught My World: …Josta kappale jatkuu suoraan. Biisi taattua balladi osastoa bändiltä. Edellisessä kappaleessa mentiin kovempaa. Kyllä Jamesilla on kaunis ja karismaattinen ääni. Balladi biiseissä korostuu parhaiten.
Fatal Tradegy: Tämäkin kappale jatkuu suoraan edellisestä kappaleesta, näitä kahta kappaletta on vähän vaikea arvioida yksilöinä. Pianolla aloitetaan kappale, biisi räjähtää riffillä ja nyt mennään taas hiukan raskaampaan tyyliin. Hiukan raskaampi ja progempi biisi, mutta kappaleen melodiat tasapainottavat kappaletta hyvin. Biisin loppu on sitten täyttä taidon näytettä bändiltä.
9 ½
Beyond this Life: Rauhoitetaan äskeisestä kappaleesta. Paskat. Tiukka riffi ja tupla basarit aloittavat biisin ja taas mennään. Toinen progempi kappale putkeen. Pienen suvantovaiheen jälkeen hienot soolot kehiin ja hiukan vihaisempi tulkinta Jamesiltä. Biisin puolivälin jälkeen rauhoitutaan hiukan, alkaa kikkailu ja sooloilu. Sooloilujen jälkeen melodiat pääsevät taas upeasti esille.
9
Throught Her Eyes: Nyt rauhoitutaan. Todella tunnelmallinen balladi bändiltä. Biisin alussa tunnelmoi upeasti Theresa Thomason ja Petrucci. Todella hienosti Myungin groovava basso soi biisissä. Jamesin tunnelmallinen ja kaunis ääni korostuu biisissä hienosti. Hienoja muistoja tulee kappaleesta, parhaimpia balladeja mitä ollaan ikinä tehty. Myöskin sanat todella hienot.
10
Home: Odottavassa tilassa lähtee kappale. Biisin alussa on havaittavissa selvästi itämäistä tunnelmaa. Pikkuhiljaa biisi lähtee käyntiin hienolla riffillä ja kuoromaisella laulannalla. Kertosäkeen jälkeinen noste jossa Petruccin ja Portnoyn tautavokalit korostuvat hienosti. Itämaisessa tunnelmassa jatketaan. Tästäkin biisissä löytää vaikutteita alkuperäisestä Metropolis kappaleesta hienon laulumelodian voimin. 8 minuutin paikkeilla alkava kikkailu osuudessa taas näemme bändin soitannollisen taidon. Rudess heittää ehkäpä hienoimmat soolonsa tässä.
10
Dance Of Eternity: Instrumetaali ja ehkäpä progein biisi bändin tuotannossa. Viitteitä Metropolis kappaleesta enemmän, kuin laki sallii. Periaatteessa biisi on pidempi versio Metropolis biisin progeosuudesta, mutta tietysti kappale tarjoaa paljon muutakin. Nyt liikutaan kyllä sellaisilla vesillä, että Ipeäkin oikein heikottaa. Soittakaa perässä! Biisin puolivälissä tulee todella hauska kohta

One Last Time: Ehkä lempi kappaleeni levyltä, parin muun kappaleen kanssa. Biisi lähtee käyntiin aivan käsittämättömän kauniilla pianoilla. Jos ei Throught her Eyesissä tullut tippaa linssin, niin tässä tietyssä tilassa tulee varmasti. Laulumelodiat ja kertosäe jotain elämää suurempaa kamaa.
10+
The Spirit Carries On: Alussa James jatkaa samalla tunnelmoinilla mihin edellisessä kappaleessa jäätiin. Balladi osastoa tämäkin. Sooloille erityis plussa. Myöskin tässäkin biisissä Theresa Thomason tunnelmoi hienosti taustalla. ”If i die tomorrow, i’d be all right. Because i belive that after we’re gone, the spirit carries on”
9
Finally Free: Alun satusetä aloittaa kappaleen kerronalla. Aika rokkimainen veto, sovitettuna melodioihin, pieneen kikkailuun ja kertosäkeeseen. Toki on pitkä biisi, niin dramatiikkaa on lisätty kappaleeseen. Tarinasta jos tietäisin tarkemmin saisin irti biiseistä, ehkä vieläkin enemmän. Kertosäe loistaa ja kitrasoolot. Lopussa toistetaan ehkä vähän itseään, mutta Portoyn fillit ovat oiva lisä loppuun.
9½
Soitannolliseti, materiaaliltaan, konseptimaisuudestaan, nerokkuudestaan ja toteutuksesta ei voi antaa muuta numeroa levylle, kun täyden kympin. Levy ei kertakaikkiaan jättänyt muuta vaihtoehtoa.
Ei mikään turha bändi todellakaan. Vetivät koko levyn kokonaan Metropolis 2 DVD:llä. Ja tietysti monet muut bändin loistovedot. Levy on täynnä varmasti DT:n tuotannon hienoimpia biisejä, menee taas uudet lempibiisit itseltäni ihan uuteen järjestykseen. Levy on ehdottomasti omistamastani levyistä aivan kärkipakoilla, niin täydellinen kokonaisuus. Uskalla jopa sanoa, että paras levy Dream Theaterin tuotannosta.Levystä maksoin cdon:ssa 16.95€, levy on ehdottomasti hinta/laatu suhteeltaan hinnan arvoinen. Eli kaikille Dream Theater diggareille levy on pakko ostos.
Ipe kiittää jos jaksoit lukea höpinän loppuun, nyt nukkumaan.